Låt inte Hamas styra återuppbyggt Gaza

Det ser ut som att Europa äntligen förstått att tidigare agerande inneburit stöd för Hamas, och att det är något EU nu tänker undvika. I International Herald Tribune skriver säkerhetspolitiske experten Mark A. Heller, Don’t strengthen Hamas:

Benita Ferrero-Waldner, EU:s utrikeskommissionär, har klargjort att medan biståndsinsatserna kommer att fortsätta vad som än händer, kommer Europa inte att stödja rekonstruktionen av Gaza under Hamas ledarskap.
Amerika under Obama behöver visa samma insikt om vilka strategiska överväganden som behöver göras, och [sändebudet] George Mitchells besök är rätt tillfälle att göra det. Om han istället hjälper Hamas att rädda skinnet, är alla chanser till såväl förlängd vapenvila som en återupplivad fredsprocess dömda att misslyckas.

Ja, detta är ju skälet till att det blivit fred med Egypten, men inte med palestinierna. De förstnämna har erkänt Israel, men inte de sistnämnda. För fred krävs oreserverat accepterande av Israel. Bara om världssamfundet riktar in sig på detta, att få palestinier och andra grannar i regionen att respektera Israels existens, kan freden komma. Svårare än så är det inte.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, ,
)

Rulla till toppen