Talekonst: Reinfeldt kontra Obama

I TV4:s kvällsöppet (se programmet, första inslaget) diskuterade jag nyss statsminister Reinfelds jultal med s-bloggaren Magnus Ljungkvist. Jag förundras över att förväntningarna har varit så hårt uppskruvade. Att, som en del röster gjort under eftermiddagen, jämföra en svensk politiker med Barack Obama leder ju verkligen fel.
Retorik har hög status i amerikansk politik, medan det som signalerar status i Sverige är att tala byråkratprosa, siffror och fakta. Jag skulle vilja se en svensk politiker använda Obamas, Reagans eller Kennedys retorik i ett svenskt framträdande! Folk skulle tro att talaren var påtänd. Vi har ingen tradition att tala engagerat och medryckande i generella termer.
Jag önskar att en sådan kan utvecklas, för retorik är ett viktigt redskap i den politiska kommunikationen. Men att i ett tal inför julledigheten börja elda massorna känns väldigt feltajmat.
Eftersom Reinfeldts tal var riktat mot medborgarna i vardagen var han effektiv när han resonerande och lyfte fram de vardagsproblem som familjer talar om vid köksbordet. Däremot ogillar många ”proffstyckare” att politiker talar om brott och kriminalitet. Men jag tycker ju det är rätt. Det är en allt viktigare trygghetsfråga ute i verkligheten.
Se hela talet i TV4 Fredrik Reinfeldts jultal.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen