Dagens citat: arbete och rätt

Fundera på denna kloka mening:

Möjligheter gör sig inte alltid bäst som rättigheter.

Det är Per Gudmundson som i Svenska Dagbladet riktar kritik mot ädreministern för hennes utspel om att anställda ska få lagstadgad rättighet att gå ner på deltid från 61 års ålder, Maria Larssons eviga ögonblick.
Meningen med förslaget är gott, individuella preferenser är olika och äldre kan vilja jobba längre eller kortare än en fixerad pensionsålder. Men om det blir en rättighet att jobba deltid kommer arbetsgivare i lägre grad att alls vilja ha sextioplussare anställda, påpekar Gudmundson.
Och så är det. Kristdemokraterna tycks här glömma att jobb inte är en rättighet, utan ett kontrakt mellan två parter där man utför ett efterfrågat arbete mot ersättning. Det är ett arbete som ska utföras, inte en politisk förmån som ska inkasseras.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen