Blago-gate kommer allt närmare Obama

Skandalen med guvernören i Barack Obamas delstat Illinois är toppnyheter runt om i världen, men svenska medier tystar ner nyheten. De första dagarna efter det att guvernören Blagojevich av FBI utpekats som misstänkt i en av USA:s värsta politiska mutskandaler i modern tid, trodde man att Barack Obama skulle komma undan. Detta även om guvernören bland annat försökt sälja Obamas senatsplats till högstbjudande.
Men under det senaste dygnet har allt fler röster börjat fråga sig om Barack Obama kan hålla sig utanför.
AP/Gazette skriver i Analysis: Scandal threatens to dog Obama

Barack Obama har inte ens svurit in i sitt ämbete och redan hotar en skandal att förfölja honom … Det faktum att partikamraten och guvernören Blagojevich har blivit misstänkt för att försöka sälja Obamas senatsplats ger politiska motståndare möjlighet att länka honom till skandalen. En rad frågor är obesvarade. Polisutredningen är fortfarande inte klar. Och den verkliga effekten för Obama är långtifrån avgjord … Det finns tecken i den pågående utredningen som kan komma att involvera Obama.

Bill O’Reilly påpekar i Governor Blagojevich Scandal:

Det råder ingen tvekan om att Blagojevich är slut och att han är en skurk. Men när de blir trängda i ett hörn blir skurkar otäcka och ingen skulle bli förvånad om guvernören börjar snacka med polisen för att försöka få sänkt straff. Det kan vara ett skrämmande scenario för folk från Chicago och bortom. Det är därför den här historien bara har börjat.

Ja, är det någon som har full insyn i den omvittnat smutsiga politiken i Chicago så är det Blagojevich. Han känner till alla uppgörelser, trick, finter och påtryckningar i den stad där Barack Obama gjort sådan kometkarriär. Har Obama gjort denna snabba karriär utan att delta i myglet? Om Blagojevich så mycket som antyder att Obama agerat ojust kommer det att förfölja den tillträdande presidenten under hans första tid i Vita huset.
Det här är potentiellt mycket skadligt för Obama. Bill O’Reilly jämför med Wateregate, men det är att ta i. Dock skulle det vara allvarligt för Obamas image om han från en nära partivän blir anklagad för fult spel tidigare under hans karriär.
Den som snabbt vill se vad som hänt hittills (med satirisk stänk) kan se videoklipp här: Blago-skandalen på en minut.
Se fler medier: Politico i Obama damage control, Informative Post i Rod Blagojevich Taking down Jesse Jackson Jr. & Barack Obama with Him?, International Herald Tribune i Details emerge of Blagojevich’s talks with Obama team.
Se mer i bloggen: Skandalen i Obamas hemstad Chicago växer, Obama allt hårdare pressad i korruptionsskandal, Hur mycket visste Obama om Chicagokorruptionen? och Guvernör och Obama-supporter arresterad.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen