Vad betyder en Obama-seger?

Fram till nu, då rösträkningen börjar se avgjord ut till Barack Obamas fördel, har jag argumenterat för John McCain. Jag är övertygad om att han blivit en bättre president. Men nu när det inte ser ut att bli så, vad betyder en seger för Obama?
Denna valnatt vill jag lyfta de positiva effekter som valet kan innebära.
Först och främst är Obamas seger en symbol för att minoriteter i världens största och mest dynamiska demokrati har samma rättigheter och möjligheter att nå DEN högsta och mäktigaste posten i landet. Obama är inte bara svart, han är andra generationens invandrare (enligt svensk definition) och har till stor del vuxit upp utanför landet han nu är vald att leda.
I vår tid har symbolik mer betydelse än någonsin. Den skapar starka känslor, formar människors medvetande och uppfattning om verkligheten.
Detta förstod Obama och han har skoningslöst spelat på det under valrörelsen. Nu gäller det för honom att hålla liv i detta hopp om framtiden. Det blir en svår utmaning.
Jag hoppas att symbolik och gruppidentitetsfrågor efter detta genombrott kan ta ett steg tillbaka för principer och innehåll.
Obama måste nu ta ansvar för USA:s enorma makt i världspolitiken. Jag hoppas de Obama-sympatisörer får rätt som före valet menade att Obama ljuger om att han är emot frihandel. Jag hoppas också att han ljugit om att han ska sitta ner och prata snällt med tyranner som förtrycker sina folk, utan tvärtom ställa samma sorts krav som Bush har gjort.
Det blir i så fall instressant att se reaktionen hos vänstern, när Barack Obama förmedlar samma analys och världsvy som George W Bush.
Inrikespolitiskt kommer de skattesänkningar som Bush drev igenom 2001 och 2003 går ut 2010. Kommer Obama att låta historiens största skattehöjning att gå igenom? Här får man hoppas att han inte ljugit under valrörelsen, utan att de skattesänkningar han talat om betyder något.
Med andra ord: det är helt öppet vilken politik Obama kommer att stå för. Alltså: väldigt spännande tid framöver.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen