Terrorismens mål är demokratin

Efter terrorattacken i Bombay drar Nerikes Allehanda rätt slutsats i ledaren, Terror med västerlänningar i kikarsiktet:

Det är lätt för en liberal och demokrat att känna sig maktlös inför eländets myckenhet för de många och inför alla politiska mörkermän som vill förhindra spridningen av demokratiska värden. Men Indien växer ekonomiskt och har en stor, välmående medelklass. Vi måste framhärda i att göra demokratin till ett globalt projekt.

Och i Svenska Dagbladet visar Per Gudmundson varför terrorismen är så stark — den har stöd i ledande muslimska kretsar, Extremisternas våld möter moderniteten:

För inte länge ­sedan sade religiösa ledare och hänsynslösa diktatorer tvärtom för att motivera sina undersåtar. ­Avhandlingen The Quranic Concept of War, skriven av brigadgeneralen SK Malik och utgiven 1979 i Pakistan, ger exempel på tankesättet. Här motiveras det totala kriget och terrorn mot de otrogna utifrån strikt religiösa dogmer och profetens ­exempel. ”Att sätta skräck i fiendens hjärta är inte bara ett medel, det är målet i sig.” Malik var inget randfenomen. Förordet skrevs av general Muhammed Zia-Ul-Haq, senare mer känd som ­Pakistans president. Där är en förklaring till varför islamistisk extremism är djupt rotad i området.

Däremot har Dagens Nyheter, som vanligt, fått allt om bakfoten när man skriver att president Bush linje är fel eftersom “i grunden finns ändå en överdriven tilltro till vapenmakt och till USA:s behov av handlingsfrihet”. Sedan 2004 har inga nya amerikanska intressen attackerats, förrän nu när Bush är på väg ut. Bush har lyckats med det som är viktigast för en stats- och regeringschef: skydda den egna befolkningen från attacker.
Två veckor före Bombay-attacken skrevs här i bloggen: al-Qaida vädrar morgonluft när Bush lämnar scenen.
Attackerna i Bombay kan vara tecken på att terroristerna har samma uppfattning som DN, att USA nu kommer att mjukna när Bush lämnar. Om terrorister får härja fritt utan seriösa motåtgärder, kommer inte attackerna att bli färre, de kommer att bli många fler.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen