Så kan McCain vinna i natt

Amerikanska presidentvalet avgörs inte på nationell nivå, därför är nationella opinionsmätningar ointressanta en valdag som denna. Det gäller att vinna delstaterna och deras elektorsröster. I flera delstater som George W Bush vann 2004 leder nu Barack Obama, men inte med särskilt mycket.
Det är dessa “swing states” som avgör. Och McCain har chans att ta hem de flesta. Under valvakan gäller det att hålla utkik efter följande delstater som förmodligen ger de första indikationerna på vartåt valet lutar:

  • Virginia: Obama leder med 4% (inom felmarginalen), Bush vann med 51-48%.
  • Ohio: Obama leder med 1% (inom felmarginalen), Bush vann med 51-49%
  • Colorado: Obama leder med 4% (inom felmarginalen), Bush vann med 52-47%
  • Indiana: McCain leder med 1% (inom felmarginalen), Bush vann med 60-40%
  • Nordkarolina: McCain leder med 1% (inom felmarginalen), Bush vann med 56-44%

Två stora delstater som blir intressanta är:
Florida: Obama leder med 1% (inom felmarginalen), Bush vann med 52-47%
Pennsylvania: Obama leder med 7%, Kerry vann med 51-48%
Om McCain vinner i de ovan nämnda Bush-staterna kan han vinna Vita huset, även om han förlora Iowa, Nevada och New Mexico —  tre mindre delstater som Bush vann, men där Obama nu leder med större marginal. Om McCain också förlorar någon av de ovan nämnda måste han vinna Pennsylvania som i förra valet gick till Kerry. Därmed skulla han kunna uppnå majoriteten av elektorsrösterna: 270.
Summa sumarum: Det är inte alls omöjligt för John McCain att vinna. Opinionsmätningar har slagit fel förr, med större siffor än så här.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen