McCain leder i mätning utförd på fredagen

Vi vet alla att de flesta opinionsmätningar ger Barack Obama ledningen. Men vi vet sedan tidigare val att mätningarna också kan slå fel — och det grovt. Vallokalundersökningen 2004, då folk tillfrågades om vem de röstat på när de lämnat vallokalen, gav segern i presidentvalet till John Kerry. Men George W Bush vann med 3 miljoner rösters marginal. Det visade sig att republikaner var mindre villiga att stanna och prata med institutens personal. Där uppstod en allvarlig felkälla i mätningen.
När den här bloggen tar upp opinionsmätningar är det för att visa att den generella trenden inte alls behöver stämma.
Och i natt kom besked från institutet Zogby om att McCain leder över Obama när väljare tillfrågats under fredagen. John Zogby säger i en kommentar:

Är McCain på gång? I tredagarsmätningarna fortsätter Obama att leda, men McCain tog idag ledningen över Obama med 48 procent mot 47 procent. Han har börjat göra framsteg bland osäkra väljare, han leder bland arbetare och har stärkt sin ledning bland företagare och bland män, och utklassar Obama bland Nascar-väljare. Obamas ledning bland kvinnor minskar, och det ser ut att hända därför att McCain till slut får stöd av konservativa kvinnor.

Det finns alltså tecken på att John McCain mycket väl kan vinna på tisdag.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen