Irak – en stor humanitär framgång

Det har kommit en intressant och akutell utvärdering av utvecklingen i Irak, från Brookings institute (som tidigare publicerat mycket kritiska rapporter om Irak): Iraq Index: Tracking Variables of Reconstruction & Security in Post-Saddam Iraq (pdf).
Där konstateras att noll fria TV-kanaler före invasionen 2003 blivit 54 st idag, noll kommersiella radiostationer före invasionen har nu blivit 114 och att noll oberoende dagstidningar och tidskrifter nu är 268.
I Brookings index över politiska friheter har Irak nu gått om flera länder i regionen (10 är högst frihet, 1 lägst):
6,55   Libanon
5,20   Morocco
5,05   Irak
4,90   Kuwait
4,60   Tunisien
4,45   Jordan
4,45   Qatar
4,30   Egypten
4,30   Sudan
4,15   Algeriet
4,00   Oman
3,85   Iran
2,80   Saudiarabien
2,80   Syrien
2,05   Libyen
Eric Posner vid University of Chicago skriver med anledning av Brookings rapport, The Iraq War – A Humanitarian Success? Där poängterar han särskilt den humanitära kris som FN-sanktionerna innebar, sanktioner som upphörde i och med kriget: 

En försiktig uppskattning är att 40.000 fler irakier överlever per år idag än under FN:s sanktioner (före invasionen 2003), förmodligen de flesta barn. Det nära sambandet mellan BNP och barnadödlighet i andra länder stärker den slutsatsen.
Låt oss anta att FN-sanktionerna hade fortsatt i 10 år, från 2003 till 2013 och att läget inte hade försämrats. Under dessa förutsättningar hade 400.000 barn dött om Irakkriget inte brutit ut och sanktionerna fortsatt. Jämför det med vad som hände under Irakkriget: omkring 100.000 människor dödades. Det betyder att en av krigets fördelar är att det räddade livet på omkring 300.000 barn.

Och då tar Eric Posner inte hänsyn till att antalet dödade irakier per månad under Saddam Husseins tid var högre än antalet dödade per månad efter invasionen 2003. Detta mördande har också upphört.
Posner konstaterar också att Iraks BNP i dag är omkring $3600 per capita, medan det före kriget, 2002, var $2400. Alltså har ekonomin kraftigt förbättrats efter kriget.
Man kan fråga sig när svenska medier ska sluta bedriva lögnaktig propaganda om Irak och medge att stora, ja, häpnadsväckande framgångar sker i Irak — tack vare att Saddam Hussein är borta och vägen mot demokrati och frihet har beträtts av det irakiska folket.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen