Unga på glid kräver kraftfulla tillrättavisningar

Reaktionerna på kristdemokraternas utmärkta förslag att sänka straffmyndighetsålder till tretton år låter inte vänta på sig. Göteborgs-Posten tycker unga är så dumma att de inte begriper innebörden i att bli bestraffad, Tretton och utdömd?

Uppenbara behov av tydligare reaktioner skall dock inte tas till intäkt för att göra inträdet till tonåren liktydigt med straffmyndighet. Visst kan även tolvåringar vara slugt beräknande. Men man får inte överskatta deras förmåga till full insikt.

Detta är ju höjden av förakt mot unga! Det är tvärtom så att de som blir kriminella ofta är både kreativa och smarta, och söker spänning eftersom vardagen inte erbjuder några utmaningar.
Här finns, faktiskt, inte sällan stort entreprenörskap. Problemet är att denna kreativitet används destruktivt därför att unga inte får någon vägledning via familjen och vuxenvärlden.
Det är därför synnerligen angeläget att reaktionerna på kriminalitet blir snabba och kraftfulla. Unga utan fungerande familjer behöver skarpa tillrättavisningar så att de kommer in på rätt spår.
Därför demonstrerar också Göteborgs-Postens rubrik på ledaren en grov missuppfattning. Att bli dömd betyder inte att bli utdömd. Tvärtom. Genom snabb reaktion från rättsstaten vid små brott, hindras unga att fortsätta sin kriminella ”karriär”. Det är avsaknaden av straff som leder till att unga hamnar i utanförskap och blir utdömd genom missade chanser.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen