Obama köper 30 minuters TV-program

Inte nog med att nyhetsredaktionerna smörar inför Barack Obama i en aldrig tidigare skådad omfattning i ett presidentval. Obama-kampanjen badar i pengar och därför har man på onsdagskvällen köpt 30 minuters TV-tid i flera TV-kanaler, där han oemotsagd ska bedriva politisk reklam. På ledarplats diskuterar Los Angeles Times detta i Obama’s scheduled 30-minute TV spot is an old idea:

I 30 minuter, med start kl 20 ikväll kommer CBS, NBC och Fox att ställa in sin normala tablå för att sända ett program producerat av Obama-kampanjen. Det kan verka innovativt, men det är en mycket gammal idé; Adlai Stevenson köpte upp TV-tid för att hålla kampanjtal i televisionens ungdom och John F Kennedy sände halvtimmeslånga TV-program. Men senast ett försök gjordes var 1992, när den oberoende kandidaten Ross Perot experimenterade med formatet utan större framgång.
Det finns många skäl till varför kandidater inte gör så här längre. Det är för det första mycket dyrt. Det är dessutom strategiskt tvivelaktigt. Det är inte stor mening att sända kampanjreklam i delstater (som Kalifornien) där utgången är given, vilket förklarar varför kandidater satsar desto mer i delstater som står och väger. Så varför sända nationell TV-reklam som inte gör någon större nytta?
Slutligen är det något sliskigt med 30-minuters reklamprogram. Man nästan förväntar sig att Obama ska introduceras av en valarbetare i en skrikig tröja: ”Men vänta, vi har mer att erbjuda! Om du går och röstar kommer du att på köpet få Joe Bidens utrikespolitiska erfarenhet!”

Skälet till att Obama har pengar att bränna är att han brutit sitt löfte om att acceptera begränsade kampanjfinansiering, ett regelverk som John McCain lovat följa — och följer.
Det blir intressant att utvärdera den här valrörelsen. Jag har haft uppfattningen att val i en etablerad demokrati inte går att köpa. Tidigare miljadärer som ställt upp har aldrig haft en chans, hur mycket pengar de än vräkt ut. Men Obama kan komma att förändra den bilden. Det tycker jag vore förbannat synd. (Ännu ett skäl att hoppas på McCain-seger.)
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen