McCain knappar in

I alla opinionsmätningar minskar ledningen för Barack Obama. Och John McCain är ju känd som comeback-kid. Han var helt uträknad av alla förståsigpåare fram till dess han i januari i år vann primärvalet i New Hampshire. Så de som räknar ut McCain kan drabbas av överraskningar.
Hur mycket McCain knappat in beror på hur man räknar. Opinionsinstituten laborerar med olika grupper av väljare. Registrerade väljare, troliga väljare enl traditionell bedömning och troliga väljare med utökad bedömning. Skälet är att alla registrerade väljare inte går till vallokalen. Troliga väljare bygger på kalkyler om vilka som brukar gå till vallokalen. Där har kvoten för yngre och minoriteter sänkts efter som de inte brukar gå till vallokalen, även om de säger att de ska göra det. Den utökade bedömingen (expanded) är helt ny och kommer sig av att Obama förväntas få dessa väljargrupper att i högre grad gå till vallokalen.
Hos Gallup ger det tre olika urvalen följande utslag för 13-15 oktober.  Obamas ledning har krymt till 2 procentenheter bland traditionell beräkning av troliga väljare.

Vad vill jag då säga med detta? Att presidentvalet ingalunda är över. Det är först nu många väljare börjar fundera på vem man ska rösta på.
En bonus till er som gillar politisk humor. Här är videor i YouTube med nattens tal av John McCain vid prestigefulla Al Smith Dinner, där president/presidentkandidater traditionsenligt brukar hålla lättsamma tal. McCains skämt får publiken att vika sig i skratt, men man måste följa amerikansk politik noga för att förstå alla gliringar: John McCain Brings Down The House at Al Smith Dinnerpart 1 (7 min) och part 2 (6 min).
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen