Friskolorna och bakåtsträvarna

I Dala-Demokraten gör man idag ytterligare ett utfall mot företag som går med vinst, Friskolorna och girigheten:

I ljuset av det är det stötande att skattepengar går till vinster i företag som driver skolor och utdelning till dess ägare när kommunerna, som ännu driver de flesta skolorna, har det ekonomiskt kärvt.

Skulle man inte kunna säga samma sak om ALLA företag, så länge svenska staten har en statsskuld? Borde inte alla företags vinster konfiskeras och fylla statskassan?
Jo, om Dala-Demokraten vänder sig emot att friskolor går med vinst, borde man erkänna att man vill ha ett planekonomiskt system där ingen går med vinst.
Vinst är ju resultatet av att man utvecklar en verksamhet, att man finner nya lösningar och att man gör ett så gott jobb att fler kunder vill anlita företaget.
Vinst är drivkraften för att förbättra service, produktion och tillverkning i en ekonomi. Det är därför marknadsekonomi alltid övertrumfat planekonomi, där de som lyckas ska bestraffas. De som gör ett gott jobb ska genast bli av med de resurser man frigjort — och dessa resurser går till att belöna dem som gör ett dåligt jobb.
Detta gäller naturligtvis i skolor, precis som i andra verksamheter.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen