Fredrik Reinfeldt är nu varm i kläderna som statsminister

Just nu pågår partiledardebatt i riksdagen. Det är tredje duellen på fyra dagar med statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin i huvudrollerna.
Och denna supervecka i debatt (som fortsätter på fredag) ger framför allt ett besked: Nu har Fredrik Reinfeldt vuxit in i sin uppgift som statsminister. Det är glädjande eftersom samhället behöver ledare som uttolkar händelser och tiden vi lever i. Trots att vi är ett avancerad civilisation behövs personer som vi kan känna igen oss i och som ger sammanhang åt skeendet.
Bäst vore om politiken i än högre grad kunde bli diskussion om värderingar, istället för att fatta besluten som människor själva borde ha i sin hand. Jag tycker samhällsdebatt om värderingar, moral och om vad det goda är borde ha större utrymme eftersom den kan bli vägledande för hur medborgarna tar ansvar. För ansvaret och besluten ska människorna själva ta i frihet, inte via tvång genom statliga och politiska beslut.
I takt med att Reinfeldt blir en starkare ledare kan han ägna mer kraft åt dessa djupare aspekter som jag tror vi är många som saknar. En diskussion som flyttas från det fiktiva kontrollrum där politiker tror att de kan dra i spakar och vrida på rattar för att skapa det perfekta samhället, ut i det fria där tyngden i de filosofiska värderingarna blir avgörande.
Är det här möjligt? Ja, jag tror utvecklingen kommer att leda hit, eftersom politiker inte kommer att kunna fatta beslut som människor är nöjda med. Då blir det naturligt att låta medborgarna själva fatta beslut i högre grad. På samma sätt som politikerna under 1900-talet kraftigt utökade sin makt över samhällets alla delar, kan makten under 2000-talet flyttas till medborgarna i deras vardag, i deras gemenskaper, och lösningar formas i det civila samhället.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen