Är Sverige fristad för terrorister?

Den frågan är inte orimlig att ställa efter nyheterna om att al-Qaidaledare i Irak bott i Sverige. TV4 rapporterar i Kom till Sverige på 1980-talet:

I mars 2004 greps 43-åringen i en lägenhet i Tensta och förhördes om tågattentaten i Madrid tidigare under mars. Senare samma månad greps han av dansk säkerhetspolis i Köpenhamn som misstänkt för delaktighet i bombdåden i Casablanca i Marocko 2003 … År 2006 fördes han upp på såväl USA:s som FN:s och EU:s terrorlistor och hans tillgångar är frysta.
Vid en presskonferns som hölls på onsdagen sade Greg Flores, informationsansvarig för de multinationella styrkorna i Irak, att 43-åringen reste till Irak senare samma år och att han har lett verksamheten med att föra in utländska terrorister. Enligt Flores ligger mannen även bakom flera självmordsattentat mot civila.
– Han är känd i Sverige hos säkerhetspolisen, och misstänks ha lett ett islamistiskt nätverk som har stött terror bland annat i Afghanistan, Irak och Nordafrika, säger Anders Thornberg, taktisk operativ ledare på Säpo

Mannen har inte dödats av amerikanska soldater, som Ekot hävdar, utan sprängt sig själv i luften med självmordsbälte.
Vilken koll har egentligen säpo på terrorister? Tidigare har det rapporterats att gerillarörelser och terrorister från andra delar av världen bosatt sig i Sverige. En del menar att Sverige är det mest naiva landet i världen, och att det därför är lätt att komma in här och leva gömd från omvärlden medan man planerar och laddar om.
Jag tycker de som hånskrattar när hot om terrorism diskuteras har anledning att svälja sitt skratt. Det här är inget att skämta om. Terrorister förstör tusentals människors liv — i Irak, i Pakistan, i Madrid, i London –mitt i deras vardag. Värre brott är svårt att tänka sig.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen