Var finns Sveriges svar på Sarah Palin?

I Svenska Dagbladet frågar Per Gudmundson, Var har Alliansen sina Sarah Palin? Men sedan börjar han tala om att ”lyfta fram” kvinnor, att kvinnliga politiker ”inte fått” något genombrott.
Det illustrerar att Gudmundson inte riktigt förstått fenomentet Sarah Palin. Hon har inte ”bett om” något! Hon har inte ”fått” något! Hon har sett till att ta för sig.
Skälet till att John McCain valt henne som sitt andranamn beror ju på att hon tagit strid mot hela det politiska etablissemanget i Alaska, hon har utmanat det gamla gardet — och vunnit folkets stöd för det!
Sarah Palins storhet ligger att hon blivit guvernör i matschodelstaten Alaska på egna meriter: kompetens, djärvhet, styrka och tydliga principer. Hon har själv tagit sin plats i amerikansk politik. Först därefter har McCain lyft henne till ytterligare en nivå.
De kvinnor som Per Gudmundson anger har inte visat denna styrka, djärvhet och kompetens. Jag gissar att några av dem besitter mer än de visar. Men det är ju det som är problemet: de tar inte för sig! Närmast Sarah Palin kommer väl Maud Olofsson. Hon har strävat efter högsta posten i partiet och inte bett om ursäkt för det.
Nu är svensk politisk kultur inte lika bejakande som den amerikanska inför personer som sticker ut, som går sina egna vägar och utmanar ingrodda maktstrukturer. Men kvinnor som besitter Palins egenskaper har alla möjligheter att försöka. Det är bara om karriären är viktigare än de egna uppfattningarna som man sitter still i sin bänk och gör som man blir tillsagd.
Det gäller naturligtvis män i lika hög grad som kvinnor. Unga som äldre, och dem med annan bakgrund än majoriteten. Men de som har störst chans att lyckas är de som kan rida på identitetsgruppsvågen som nu styr så mycket inom västerländsk politik. Hudfärg, kön och andra drag har betydelse. Sarah Palin har, som den sluga politiker hon är, inte varit sen att utnyttja detta för att främja sina egna ambitioner. Så kan naturligtvis också svenska kvinnor göra.
Men var finns de som vågar? De som utmanar och kommer ner på fötterna? Svenska kvinnor sitter still och väntar på att de ska kvoteras in i makten. Det är raka motsatsen till Sarah Palin.
(Andra intressanta bloggar om , , ,
, , , , , , , , )

Rulla till toppen