Nu är det allvar, McCain kan vinna

Fram till idag var det en finanskris. När kongressen nu fällt finansministerns räddningsaktion är det fritt fall. Frågan är hur amerikanska väljare ska ta detta. Det är svårt att bedöma, eftersom båda presidentkandidaterna givit sitt stöd och haft samma ståndpunkt. Men tre ting talar till John McCains fördel nu när det är kris på riktigt.
1) Vid allvarliga kriser brukar väljarna söka sig till det mest trygga alternativet. Amerikanska folket känner John McCain sedan mer än ett årtionde och de gillar honom. Barack Obama är visserligen ett fräschare namn, men väljarna vet ingenting om honom. I den jämförelsen är McCain det mest trygga alternativet.
2) Den republikanske presidenten och hans finansminister har försökt lindra effekterna och varit aktiva. Kongressen, som har lägre popularitet än presidenten (något svenska medier förtiger), har demokratisk majoritet. Och det är demokraterna som låtit räddningsaktionen falla. Därför kommer demokraterna – Obamas parti – att framstå som ansvariga för börsfallet, konkurserna och företagskriserna från och med nu.
3) Obama undertecknade aldrig räddningsaktionen för att göra förslaget till sitt. Därmed lade han inte tillräcklig auktoritet bakom förslaget för att få alla paritvänner att rösta för det. Obamas handlingsförlamning alternativt likgiltighet har bidragit till situationen.
Men mycket kan hända de kommande veckorna. Det ser dock ut som ett ödets nyck: McCain har hamnat i fler dödliga krissituationer än någon annan, och alltid kommit ut starkare än innan. Den här finanskrisen kan vara ännu en sådan händelse.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen