Bushs finansminister borde sitta kvar efter valet

Börskommentatorn David Weidner skriver i Market Watch om presidentkandidaternas reaktioner på finanskrisen, Does McCain or Obama get it?

[Obama] talar om att skärpa villkoren för säkerheter vid långivning, rigorösare ledningskontroll av riskbedömningsföretag av likviditet och investeringar och deras potentiella intressekonflikter med företagen de bedömer. Inte mycket att kritisera här, och det är problemet. Obama låter som ett eko av Bush-administrationens folk, som finansminister Henry Paulson och centralbankschefen Ben Bernanke. Där finns inget nytt.
Obamas ”plan” är en samling ljumma rester. Den dåliga nyheten är att, hur svag Obamas plan än är, så är den inte sämre än McCains. Förutom att skapa en kommission för att utreda vad som gått fel, vill McCain skapa en säkerhets- och sundhetskontroll för varje finansiell institution. Det är ingen dum idé, men knappast radikalt. Och detta möter inte de omedelbara problem för bolag som Bear Stearns och Lehman Brothers, samt Morgan Stanley och Goldman Sachs som kan bli nya dominobrickor.

Verklig förnyelse och förändring — ”change” — vore, menar artikelförfattaren, att inträtta ett nytt statligt finansbolag som kan köpa tillgångar och skapa finansiella regler och övervaka marknaden. Han föreslår också att båda presidentkandidaterna lovar att behålla Bushs finansminister Henry Paulson. ”Som tidigare vd i Goldman Sachs har han visat att han är en bra brandsoldat. Låt oss se om han kan omforma Wall Street för att skapa stabilitet och styrka.”
Det som slår mig när jag läser det här, är att det verkar som att Bush är den som bäst sköter krissituationen som nu uppstått. Andra tycks inte ha så mycket att tillföra. Demokratiska partiet — som kontrollerar kongressen — tycks inte ha några idéer. Där funderar man på att stänga igen inför valet, rapporterar Bloomberg i Democratic Congress May Adjourn, Leave Crisis to Fed, Treasury.
Den mäktige majoritetsledaren i senaten, demokraten Harry Reid sa igår att ”ingen vet vad som bör göras” för tillfället.
Inte mycket till opposition!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen