Att läsa Dagens Nyheter

Med stor entusiasm rapporterar DN:s utsände att Barack Obama gått till förnyade attacker på John McCain: ”Tuff tv-reklam ska vända Obamas opinionssiffror” (ej online).
Nej valdebatten handlar inte om utrikespolitik eller andra tunga frågor. Obama gör TV-reklam om John McCains kostymval, på 1980-talet. DN skriver:

I tevereklamen syns … McCain i senaten på 1980-talet, iklädd tidstypiska glasögon och en kostym som inte självklart var moderiktig ens då.

Dagens Nyheter är till sig av hånfull glädje. McCain har inte ens moderiktiga kostymer! Hahaha.
Och sedan ryser man på tidningen av beundran inför Obama-kampanjens oerhörda begåvning i att formulera politiskt tunga budskap, och skriver:

Det hela fortsätter med budskapet att McCain inte vet hur man använder en dator … Det är ett försök att slå sönder McCains nya strategi som går ut på att ta över Obamas budskap om förändring med ”change” som nyckelord.

Förlåt mig, men var det denna sorts förändring som Barack Obama utlovade i vintras, då han fick sitt stora genomslag i opinionen? Nej, naturligtvis inte. Det var raka motsatsen till dessa tarvliga påhopp på motståndaren för bristande moderiktighet och datorvana.
Barack Obama fick starkt stöd därför att han lovade hopp om en ny framtid, hopp om ökad gemenskap, hopp genom förändring av politiken så att man kommer bort från tarvliga personangrepp. Jo, en viktig grund för Obamas framgång var att han framställde sig själv som en ny sorts politiker som inte gick till pesonangrepp.
Allt det hoppet, och all den förnyelse som Obama lovade i vintras är nu som bortblåst. Kvar är en kopia av John Kerry och Al Gore. En gammal vanlig kampanjpolitiker till vänster.
Att DN om Sarah Palins första stora TV-intervju skriver att den ”möts med blandade reaktioner”, betyder att den var en stor seger för henne. Hon skulle aldrig någonsin kunna få goda omdömen i vänstermedierna. Hade hon däremot sagt det allra minsta fel, hade medierna inte skrätt orden om vilken fullständig katastrof Palin skulle bli som vicepresident. Så partiska är mainstreammedierna nuförtiden. Alltså: ”blandade reaktioner” betyder — succé.
Och Dagens Nyheter vet naturligtvis inte vad Bush-doktrinen betyder. Men hånar Palin för att ha svarat rätt, dvs begärt precisering. Sådan är journalistiken av idag: småskuren, partisk, obalanserad, självgod och okunnig.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen