Obamas problem – ingen vet vem han egentligen är

I sin New York Times-kolumn ger David Brooks ett träffsäkert personporträtt av Barack Obama och varför han inte lyckas ta en klar ledning denna vår och sommar, så som oppositionspartiets presidentkandidat alltid brukar göra inför höstens val, Where’s the Landslide?
Obama inleder sin biografi med ett uråldrigt citat: ”För vi är främlingar inför Eder, och besökare, så som alla våra förfäder.” David Brooks menar att Barack Obama framstår som en främling inför det amerikanska folket, en tillfällig besökare i deras verklighet. Han har vuxit upp på många platser — mellanvästerns slätter i Kansas, på Hawaii, i Indonesien, på Harvard och i Chicago. Men ingenstans har han skapat starka sociala band eller fasta och stabila rötter. Han verkar inte ens ha skapat sig en egen identitet om vem han är och hur han relaterar till omgivningen.
Jämför detta med John McCain som i sin biografi beskriver sig som en uppstudsig och olydig yngling som genom enorma utmaningar och motgångar kommer till insikt om att han ändå ingår i den stolta amerikanska traditionen av soldater som tjänat sitt land och är beredda att offra sitt liv för de amerikanska värderingarna om frihet och demokrati.
Barack Obama framstår som en tillfällig besökare på de platser han verkat — som lärare i juridik vid Harvard, som socialarbetare i Chicagos fattigaste kvarter, som delstatspolitiker och som senator i Washington. Som lärare var han populär och karismatisk, men han gav inte intryck av att tillhöra skolan och dess gemenskaper, skriver David Brooks och kommer fram till att den popularitet som Obama red på i våras byggde på att så många kunde känna igen sig i ett fragment av Obama. Men nu tycks man inte förstå honom i helfigur. Det är därför som Obama, under detta valår då demokraterna borde vinna med jordskredsseger, inte lyckas ta ledningen.
Ja, Obama verkar helt enkelt inte förankrad i det amerikanska samhället, utan svävar någonstans ovanpå eller vid sidan om. Han har visserligen tre månader på sig att tala om vem han är. Ett presidentval i USA handlar inte om parti i första hand, utan om vilken kandidat som har den rätta karaktären och ledaregenskaperna. Om Obama inte kan nå kontakt med amerikanska folket, så att de förstår vem han är och vad som driver honom, kommer han inte att bli vald.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen