Nytt bakslag för Rysslands utrikespolitik

Bloggen satte ut hakan och förklarade för snart två veckor sedan att Rysslands Georgienkrig blivit ett strategiskt misslyckande, eftersom Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter aggressionen uttalat sig klart för Nato-medlemskap för Georgien.
Nu har Ryssland råkat ut för ännu ett monumentalt misslyckande: inte ens Rysslands vänner i Asien, främst Kina, backar upp den ryska aggressionen. Franska nyhetsbyrån AFP rapporterar, Russia faces more fallout over Georgia:

Vid ett regionalt toppmöte i Tajikistan under torsdagen följde inte Kina och fyra fd sovjetrepubliker den ryska politiken och man erkände inte Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Shanghaigruppen, som är ett samarbete mellan sex länder, sa sig stödja Rysslands ”aktiva roll” i regionen men uttalade sig för en fredlig lösning på konflikten och underströk betydelsen av ”territoriell integritet”.
Ryska medier förmedlade olika bedömningar av den position som ledarna i Kina, Ryssland, Kazakstan, Tajikistan, Uzbekistan och Kyrgyzstan intagit. Under rubriken ”Vännerna sviker” skriver Kommersant Daily att ”i den upptrappade kraftmätningen med västvärlden står Ryssland i praktiken ensam.”

Just så. Vladimir Putins utrikespolitik har totalt misslyckats. Ännu så länge är det bara Iran och Ryssland som öppet vill utmana väst. Och om Europa och USA nu finner varandra och agerar kraftfullt till förmån för frihet och demokrati kan man visa världen att väst inte kommer att ge upp.
Se mer: Financial Times i Russia fails to secure regional backing, AP/C-News i Asian nations won’t support Russia, Svenska Dagbladet i Utrikespolitiken helt misslyckad.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen