Europas ‘mjuka makt’ fiasko i mötet med Ryssland

Idag kom beskedet från statsminister Fredrik Reinfeldt: Sverige stoppar ryska samarbeten. Han säger efter möte i utrikesnämnden och med instämmande av socialdemokraterna:

Sverige ställer in besök och utbyten med Ryssland inom det militära området i protest mot kriget i Georgien.

Detta är det slutliga beviset på att den säkerhetspolitiska linje som Europa satt allt sitt hopp till medan man nedrustat sin militära förmåga, och som går under beteckningen “mjuk makt”, är ett totalt fiasko.
Strategin som mjuk makt bygger på är att man ska tala varandra tillrätta. Diplomatiska vertyg ska räcka för att lösa konflikter. Men Ryssland har nu visat att man fullständigt nonchalerar alla samtal och avtal. Ryssland kör på och litar till sin militära kapacitet.
Det avtal om vapenvila som Frankrikes president Nikolas Sarkozy kom överens om med sin ryske kollega Dmitrij Medvedev är inte värt pappret det är skrivet på.
Ryssland visar att det bara är “hård makt” som räknas.
Eller rättare sagt, det är först när man har en respektabel militär styrka, hård makt, som den mjuka makten kan fungera. USA:s president Teodor Roosevelt formulerade det kärnfullt redan för 100 år sedan: “Tala mjukt, men bär en stor påk” (Speak softly but carry a big stick).
Att detta ska vara så svårt för Europa att begripa. Nu måste man tänka om. Snabbt. Ryssland, Iran och Kina rustar upp allt vad tygeln håller. Om Europa inte sätter emot, kommer hela kontinenten att i en framtid kunna köras över på samma sätt som Georgien.
Är det vad “freds”-aktivsterna på vänsterkanten vill?
(Andra intressanta bloggar om , , , ,, , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen