Svenska försvaret hjälpte Estland vid rysskravallerna

Jag blev riktigt glad när jag såg den här nyheten i Dagens Nyheter, Svenska försvaret hjälpte Estland vid rysskravallerna:

Svenska försvaret hjälpte Estland med skyddsutrustning i samband med förra vårens våldsamma kravaller mellan ryssar och ester i Tallinn . . .
Kravallutrustningen lånades ut till den estniska polisen för att de skulle kunna stå upp mot de tusentals demonstranter, främst från den rysktalande befolkningen i Estland, som protesterade i Tallinn. Anledningen till demonstrationerna var att de estniska myndigheterna beslutat att flytta en för den ryskspråkiga befolkningen symboliskt viktig bronsstaty av en sovjetisk soldat. En person dödades, 194 skadades och tusentalet greps i samband med oroligheterna, som växte till en internationell konflikt när Ryssland ställde sig på demonstranternas sida. Ryska UD kallade den estniska regeringens flytt av statyn för ”hädisk” och parlamentet uppmanade president Vladimir Putin att avbryta förbindelserna med Estland.

I denna känsliga situation visade Sverige vad vi står för genom att låna ut utrustning. Det är i brännande lägen av det här slag som vänskap prövas. Sverige visade att vi är vänner på riktigt, och ställer upp på sina grannar. Sverige snackar inte bara massa skit om vänskap, utan visar det.
Så har det inte alltid varit. Neutralitetspolitiken har varit en notorisk svikarpolitik, där Sverige i 200 år blundat för övergrepp i sin absoluta närhet. Den är slut sedan 1992! Härligt.
Men alla håller inte med. Om vi haft en vänsterregering hade Sverige förmodligen vägrat, eller som en vänsterpartist säger:

– Det är helt fel att samarbeta på det här sättet med ett Natoland utan att ta ha tagit upp det i riksdagen först, menar Gunilla Wallén, vänsterpartistisk försvarspolitiker.
– Eftersom Sverige är alliansfritt och neutralt ska man inte gå bakvägen och låna ut utrustning och göra överenskommelser som inte stämmer överens med vår försvarspolitik, säger hon.

Snacka om att vara egoist och osolidarisk.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , )

Rulla till toppen