Robert Mugabe hånar EU och FN – igen

Hur impotent, hur totalt oförmögna EU och FN är att göra något åt världens ondskefulla tyranner visades återigen i måndags, då Robert Mugabe spatserade in på FN: s matkonferens i Rom. Detta är mannen som förvandlat Afrikas kornbord som exporterade livsmedel, till ett land i svält. 80 procent av befolkningen lever nu på mindre än en dollar per dag. Han symboliserar vad som är fel med Afrika: det är inte klimatet som gör afrikaner fattiga, det är den socialistiska politiken.
I Washington Post skriver Anne Applebaum, Mugabe’s Roman Holiday:

Med en obehaglig känsla för timeing, anlände Zimbabwes president Robert Mugabe i Rom och demonstrerade därmed den omfattande oförmågan i internationell diplomati. Det är faktiskt svårt att tänka sig någon annan gest som mer effektivt avslöjar ineffektiviteten i internationella institutioners agerande i fråga om mänskliga rättigheter och livsmedelsförsörjning. Inte ens om någon ställde sig högt upp på St Peterskatedralen och med megafon i hand ropade “FN är värdelöst! EU är världelöst!” hade inte tydligare kunnat klargöra detta faktum.
För Mugabe är i Rom på inbjudan av FN:s mat- och jordbruksorganisation, som håller konferens om den aktuella matkrisen. Han är också i Rom trots att EU beslutat om inreseförbud för honom, eftersom han betraktas som persona non gratta: I flera år har han misshandlat och mördat den politiska oppositionen i Zimbabwe så öppet att till och med européerna tagit notis. Men trots allt detta verkar det som att italienarna inte kan förhindra Mugabe från att vara här denna vecka.

Läs Applebaums kolumn. Hon visar vilken impotens “mjuk makt” präglas av. Mugabe och andra tyranner, som regimen i Burma, kör över och hånar EU gång på gång. EU är ett skämt. Ingen lyssnara på EU, som låter dikatorer göra som de vill. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen