Partiledardebatten bättre i tidningarna

Jag måste erkänna att jag blev nedslagen av partiledardebatten igår. Mina förväntningar var sanneligen inte högt ställda, men den gnälliga tonen gick mig på nerverna. Jag hade svårt att lyssna och svårt att hålla mig från att stänga av radion. Här har vi de som ska vara landets främsta politiker, och de saknar totalt förmågan att med vassa analyser, nya vinklingar och levande berättelser förmedla vad de vill. 
Men jag blir på lite bättre humör när jag läser ledarsidorna. Jag klagar ju mycket på massmedierna, men ledarskribenterna lyckas förmedla något ur sörjan från riksdagen.
Västerbottens-Kuriren, Blek partiledardebatt:

Trots att man vinner debatterna i sak över en tomhänt opposition, behöver alliansen en rejäl nytändning.

Göteborgs-Posten, Oklart regeringsalternativ:

Oppositionen ägnade stor energi åt att kritisera regeringens politik i gårdagens partiledardebatt. Om det egna alternativet var det svårare att få grepp.

Svenska Dagbladet, Alliansen mot öppet mål:

Gårdagens partiledardebatt var i övrigt ganska givande. Det märks att två års regerande har gjort Alliansens företrädare rätt varma i kläderna. De går på offensiven.

Helsingborgs Dagblad, En målning i svart och vitt:

Det verkar vara två helt olika Sverige som politikerna går till sommarlov i.

Dala-Demokraten, Citroner och grapefukt:

Mona Sahlins eget långa anförande var ett oinspirerat sömnpiller, utan några som helst idépolitiska anslag. Som alltid levde hon dock upp i de korta replikskiftena där hon gör ett lättare, mänskligare och mer empatiskt intryck än någon annan.

Norrköpings Tidningar, Taktik, politik och fulspel:

Uppenbarligen tror hon på just anfall som bästa försvar, för något eget skapar vare sig Sahlin eller övriga tre partiledare inom oppositionen. I stället fick de gamla takterna speltid. Orättvist! Tar från fattiga och ger till rika! Sämre välfärd! Långbollarna känns igen och är dessutom felslagna. Något fair play var det inte på vänsterkanten. Snarare filmningar och tröjdragningar.

Nerikes Allehanda, En defensiv idéfattig socialdemokrati:

Socialdemokraterna anser inte att det är lönt att göra arbetslösheten till en huvudfråga. I stället attackeras skattesänkningarna och regeringens förändringar i bidragssystemen. Men i sak har socialdemokraterna accepterat en stor del av de skattesänkningar som regeringen Reinfeldt har genomfört.

Borås Tidning, I olika verkligheter:

Man kan lätt få för sig att oppositionen hoppas på högre arbetslöshet så att den kan lägga skulden på regeringens politik . . . Maud Olofsson hade onekligen en poäng när hon frågade efter arbetarrörelsens klassiska värderingar ”arbete, rättvisa, frihet”. En höjd a-kassa leder inte till fler jobb.

Om partiledarna ska få fler lyssnare än ledarskribenter, som får betalt för att lyssa på dom, måste de tänka igenom sin retorik och uppträdande i riksdagen. De borgerliga borde ha förberett några avväpnande och roliga svar på de sura angrepp man visste skulle komma. Den som från talarstolen får skrattarna på sin sida, har inte bara vunnit debatten, han/hon sänker värdet på destruktiva angrepp och skapar ökat intresse för debatten i sig.
För att avsluta i positiv ton: Partiledardebatterna kan inte annat än bli bättre!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen