Monarki ska vara monarki eller inte alls

Just nu har SVT sänt en dokumentär med den uppseendeväckande titeln Ers Kungliga Höghet Westling. Men trots att det pratas väldigt mycket, berör man inte kärnan: en monarki är bara en monarki om den uppför sig som en monarki.
Det är helt absurt att en gymföretagare från Ockelbo ska kunna bli prins och statschefens gemål. Det river ju fullständigt ner de argument som finns om att ha en symbolisk statschef byggd på mystiken från tusenåriga traditioner.
I programmet säger flera av de intervjuade “experterna” att det vore fruktansvärt om inte kronprinsessan Victoria skulle kunna gifta sig med den hon är kär i. Det är ju tvärtom: om kronprinsessan vill bli statschef i en monarki får hon faktiskt följa de seder som gäller för en monarki — eller avsäga sig tronföljden.
Man kan inte vara “vanlig” svensk ena stunden, för att nästa stund njuta av exceptionella privilegier i statens namn. Man får faktiskt välja! Att plocka fördelarna från båda sidor, det vore att driva privilegierna inabsurdum.
Min första artikel någonsin, 1979, handlade om att införa republik. Men med tiden har jag sett att konstitutioner mår bra av att ha olika funktioner som följer olika tidsmandat i en demokratisk och pluralistisk stat. Det är viktigt med inslag av kontinuitet i konstitutionen. En annan fördel visades i programmet: hur kungarna i Danmark och Norge spelade en viktig sammanhållande och moralhöjande funktion under andra världskriget när länderna var ockuperade och i kris.
Vi såg efter tsunamin att också den svenske kungen kunde ge tröst och perspektiv, medan klåparna Göran Persson och Lars Danielsson mest gjorde folk än mer frustrerade.
Därför är jag inte längre emot en symbolisk monarki. Det viktiga är att grundlagarna inte har överhetens intresse för ögonen, utan fungerar som medborgarnas juridiska skydd mot statliga övergrepp. Här finns en hel del att göra i Sverige. Starka och grundlagsfästa medborgerliga rättigheter är mycket viktigare än att avskaffa den symboliska monarkin.
Men ska monarkin vara kvar, måste den följa sin uråldriga traditioner och vara avskiljd från vanligt folk. Kronprinsessan måste hitta en man med blått blod (så som det stod i Successionsordningen fram till 1979) eller åtminstone från utlandet. Om kungafamiljen börjar blandas upp med “vanligt folk” är poängen med monarki överspelad och motivet blir starkt att istället rösta fram en cermoniell statschef. Om kungafamiljen sviker traditionerna och spelat bort de argument som finns kvar för en konstitutionell monarki, då ska den avskaffas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , prinsessan Victoria, SVT, Dokumentär, historia, demokrati, Sverige, samhälle)

Rulla till toppen