Mona Sahlin styr mot en katastrof

Socialdemokraterna verkar gå åt vänster. Man har beställt en ”låglöneutredning” av LO-ekonomerna, som visar att inkomstklyftorna ökade under de socialdemokratiska regeringarna 1995–2006. Taktiken verkar vara att genom självkritik skaffa sig nytt förtroende för en mer vänsterinriktad politik. Östgöta Correspondenten skriver i ledaren Mona Sahlin styr mot en katastrof:

Att regeringarna under Göran Persson förde en politik som gjorde det möjligt för löneskillnaderna att öka en smula (märk väl, de är fortfarande mindre i Sverige än i något jämförbart land) var en välsignelse. Det var en nödvändig del av de reformer som fick vår ekonomi på rätt kurs igen.
Nu lovar Mona Sahlin att gå till val på att inkomstskillnaderna ska minska. Det är ett bädda för en katastrof, en ny kris som under början på 1990-talet.

Ja, katastrof är inte att överdriva. I en globaliserad värld måste Sverige kunna konkurrera med innovationer och nytänkande, inte enbart kunskap. Entreprenörskap av sällan skådad omfattning är vägen att fortsätta ligga i topp. Och det finns bara ett sätt att ge entreprenörskapet livsluft: frihet! Frihet att kunna tjäna pengar!
Nu vill Mona Sahlin hindra detta och kuva nyföretagandet med hårdare statlig styrning. Det är inte vad Sverige behöver.
Därmed blir det än mer angeläget att näringsminister Maud Olofsson höjer profilen i de här frågorna och visar kontrasterna mellan alternativen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen