10 skäl att inte rösta på Obama

I National Review gör den välkände socialkonservative debattören William Bennett en lista över tio problem med det demokratiska partiets presidentkandidat i höstens amerikanska presidentval, 10 Concerns about Barack Obama.
Listan är en utmärkt sammanfattning över Barack Obamas politik och värderingar. Och även dem som håller på honom borde fundera igenom om han verkligen vore bra för Sverige, Europa och världen.
1. Obamas utrikespolitik är naiv och missförstår historien. Främst är det hans välvillighet mot Iran som skrämmer — till och med europeiska ledare. Washington Post skrev i söndags: “Europeiska diplomater känner växande oro över att Barack Obamas löfte om att börja direktsamtal med Iran om deras nukleära program utan förberedelser, kan skapa en spricka mellan USA och Europa direkt efter det att Obama eventuellt flyttat in i Vita huset.”
Bennett påpekar också att flera stora länder i Europa har röstat bort antiamerikanska ledare för att välja dem som — likt Merkel, Sarkozy och Berlusconi — är starka förespråkare av transatlantiskt samarbete och söker samarbete med Bush-administrationen. Obama kan bryta denna positiva utveckling.
2. Obamas Irakpolitik ger segern till al-Qaida och destabiliserar Mellanöstern. Obama har hela tiden varit emot den motoffensiv som varit synnerligen framgångsrik de senaste året. Obama vill genom snabbt och oreflekterat tillbakadragande återge initiativet till de fundamentalister och terrorister som skapade blodbad i Irak 2004-2006. Obama sänder också motstridiga signaler om USA:s stöd till Israel.
3. Obama kampanjar mot frihandel. Han har kallat nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta “ett dåligt avtal”, “förödande”, “ett stort misstag” och har i kampanjbrev skrivit “Bara jag är en uthållig motståndare till Nafta”. Ingen amerikansk presidentkandidat på decennier har varit så utpräglat protektionistiska som Obama.
4. Obama har övergivit vänsterns paradfråga: begränsad finansiering av valkampanjer. Under årtionden har vänstern velat begränsa kandidaternas möjligheter att samla in pengar till kampanjerna. Förr var republikanerna nämligen bättre än demokraterna på detta. Nu när Obama samlat in mer än tre gånger så mycket pengar som John McCain, då hoppar Obama av kraven på regleringarna.
5. Obamas omdöme om personer är oroväckande. Obama har inte bara umgåtts med och utsett pastor Wright till sin andlige rådgivare, utan också flera gånger låtit terrordömde Bill Ayers introducera honom på valmöten. Ayers dömdes för flera bombdåd i Washington DC på 1970-talet, och har så sent som 2001 sagt att han inte ångrar det utan tvärtom anser att de borde gjort fler bombdåd.
6. Obama vill återgå till den lågprioriterade form av terrorbekämpning som gällde före 11 september 2001. Detta trots att USA utsattes för flera terrordåd under denna tid, medan inga terrordåd utförts mot amerikanska intressen efter 2004.
7. Obamas skattehöjningar skulle skada ekonomin. Även om han säger sig vilja begränsa skattehöjningarna till “högavlönade” så slår det mot företagsamheten och riskerar att sänka konjunkturen än mer.
8. Obama motsätter sig oljeutvinning. Till skillnad från McCain vill inte Obama tillåta oljeborrning på amerikanskt territorium, trots att exempelvis Norge visat att den kan ske med stor miljöhänsyn.
9. Obama står till vänster om Hillary Clinton i abortfrågan. Han är emot varje begränsning av abort, även i 40:e veckan.
10. Obama är den mest vänsterinriktade senatorn. Enligt index som mäter hur politiker ligger på skalan utifrån hur de röstat i senat och representanthus konstaterar att ingen röstat mer vänster än Obama under 2007.
Jag håller med Obamas nya ståndpunkt i nr 4, yttrandefriheten ska inte begränsas. Men tycker nr 1-3, alltså utrikespolitiken, och nr 7, skattepolitiken, är särskilt oroande. Den skulle drabba oss lika hårt som amerikanerna. Världen skulle bli osäkrare om det sista demokratiska landet som har “hårda maktmedel” (militär) börjar dra sig tillbaka för låta diktaturerna härja fritt på den internationella scenen. Skattehöjningar skulle sänka världskonjunkturen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen