Vill vänstern verkligen ha en värld utan USA-dominans?

I Newsweek skriver Fareed Zakaria under rubriken The Rise of the Rest:

Världens högsta byggnad finns i Taipei. Världens största handelsföretag finns i Peking. Världens största raffinaderi byggs i Indien och världens största passagerarplan i Europa. Den största investeringsfonden på jorden finns i Abu Dhabi, och den största filmindustrin heter Bollywood, inte Hollywood . . . Det största casinot finns i Macao, som förra året gick om Las Vegas.

Många amerikaner känner hur deras land förlorar sin ställning som världsledande på område efter område. Och amerikahatarna i Europa kommer säkert att jubla över tanken att USA förlorar mark. Men det är ett jubel som kommer att fastna i halsen. För vem kommer att fylla det tomrum som USA lämnar efter sig? Inte är det demokratiska och frihetliga krafter.
Nej, det är krafter som för utvecklingen tillbaka till 1800-talet när det gäller människors möjlighet att bestämma över sina egna liv.
Kina förtrycker inte bara sin egen befolkning, man har agerat så att folkmordet i Darfur har kunnat pågå i åratal. Kina är inte intresserad av demokrati och mänsliga rättigheter i Afrika. Bara att utnyttja Afrikas rikedomar för egen del. Kina är en ny kolonial makt och för Afrika tillbaka till 1800-talet när det gäller dessa värden.
Är det det vänstern vill?
Ryssland har avskaffat yttandefriheten, mördar journalister och gör demokratiska val till en fars. Man använder sin handel av gas och olja för att skapa sig makt i omvärlden. Makt som syftar till allt annat än att befrämja människors frihet.
Är det vad vänstern önskar sig?
Och i Mellanöstern använder sig exempelvis Iran av sina oljerikedomar till att försöka bygga kärnvapen för att kunna starta krig och utplåna grannländer. Man vill sprida regimens fundamentalism i världen och ser mänskliga rättigheter som sin främsta fiende.
Är det dessa värderingar vänstern vill ge större makt i världen?
Jag undrar om det inte är dags för vänstern att ompröva sitt amerikahat. När det kommer till kritan är de värderingar som Amerika lanserade 1776 fundamentet för den fria världen. Utan detta fundament kommer vänstern inte att kunna lufta sina protester mot de mäktiga. Nej,  då kan de bli halshuggna av saudiska wahhabiter, få nackskott av kinesiska kommunister, hängas av persiska shiiter eller lönnmördas av ryska putinister.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen