Statsminister Reinfeldt i sitt rätta element

Efter Kinaresan i våras fick Fredrik Reinfeldt för första gången beröm från alla håll för det sätt han agerade som statsminister. Efter internationella Irakkonferensen igår förstärks bilden det intrycket. Expressen rapporterar i Reinfeldt hyllades för sin premiär i hetluften:

— Han blev successivt mer varm i kläderna, säger Jonas Tallberg, statsvetarprofessor vid Stockholms universitet, som gästforskar vid Harvard University i USA. . .
— Svenskar kommer från ett litet land med hög svansföring, men har ändå lite mindervärdeskänslor mellan varven. Nu får vi vara med och lira i de stora sammanhangen, säger Anders Hellner vid Utrikespolitiska institutet . . .
— Han har visat, både vid resan till Kina och under Irak-konferensen, att han klarar sådant här på ett bra sätt, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Jag får intryck av att den här typen av möten mellan människor passar Reinfeldt perfekt. Här får han resonera och samtala om viktiga sakfrågor, istället för att – som i inrikespolitiken – tvingas gå till motangrepp på oförsoniga motståndare som mer är ute efter pajkastning inför medierna än politiska resultat.
Det är naturligtvis ett sympatiskt drag, och på något sätt borde han kunna använda det också i inrikespolitiken för att ta starkare grepp om dagordningen i svensk samhällsdebatt. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen