Republikanska valstrateger börjar tro på seger

Det har hänt något sedan John McCain och  Barack Obama börjat mäta sig mot varandra, nu när det står klart att det är dom som gör upp om Vita huset. Fakta och historiska erfarenheter säger att demokratiska partiet borde vinna en dunderseger.
Det mesta talar emot republikanerna: de har regerat sig sönder och samman i åtta långa år och folk är hjärtligt trötta på deras politiska löftesbrott, som att slösa istället för spara i statsfinanserna. Samtidigt engagerar demokratiska partiet fler väljare än på mycket länge och Obama har samlat in mer än dubbelt så mycket pengar som McCain till valkampanjen.
Ändå har kommentatorer börjat jämföra med 1972. Också då fanns stort engagemang inom demokraterna och man fick stora skaror valarbetare på fötterna. Antikrigsaktivismen dominerade på gatorna — men Richard Nixon vann en jordskredsseger över demokratiske kandidaten George McGovern.
Politico skriver i GOP strategists mull McCain ‘blowout’:

Det låter vansinnigt. Till en början. Mitt i dystra rapporter om en för republikanerna omöjlig politisk miljö och de svåra utmaningar som John McCain kommer att möta, tror många ledande republikanska strateger att han kan besegra Barack Obama — och det med en större marginal än vad president Bush vann med förra gången.
Vid en första granskning kan det verka absurt. McCains skakiga väg till nomineringen, hans illa finansierade kampanj, och det faktum att republikanerna upplever sina värsta dagar sedan Watergate gör att dessa strateger är försiktiga att offentligt uttala sig om en storseger för McCain eftersom det kan uppfattas som löjligt.
Men så som väljarlandskapet ser ut, tillsammans med McCains unika styrkor och Obamas möjliga svagheter, har lett till en försiktig och tillbakahållen optimism om att McCain faktiskt kan vinna fler delstater än Bush.

Och deras optimism har inte minskat den senaste veckan. När McCain börjat utmana Obama i konkreta och viktiga politiska frågor har Obama svajat, ändrat sig och backat. Inte förrän nu har Obama blivit utmanad på riktigt. Han har kunnat hålla sina valtal — oemotsagd. Andra demokratiska kandidater har inte utmanat hans ibland mycket vänsterprofilerade ståndpunkter.
Nu kommer McCain att utmana honom på varje punkt. Obama kommer att tvingas förklara sig och försvara sina värderingar som ligger långt till vänster om mitten i amerikansk politik. Trots den långa valkampanjen är många väljare ännu omedvetna om Obamas politiska profil. Samtidigt är McCain sedan mer än ett årtionde den mest kände politikern i USA. Folk vet vad han står för, trots den mittenman han är. Och han har brukar toppa förtroendemätningar.
Det blir en mycket spännande valrörelse, det här. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen