Clinton stark i Kentucky

I kväll är det premiärval i Kentucky och Oregon. Enligt vallokalundersökningar i Kentucky röstar 74 procent av demokratiska partiets väljare utan högskoleutbildning på Clinton. Liksom 73 procent av vita kvinnor. Än mer häpnadsväckande är att 32 procent av dem som röstade på Clinton tänker rösta på republikanen McCain om hon inte blir partiets kandidat. Bara 50 procent tänker rösta på Obama, övriga 18 procent stannar hemma.
Detta är helt andra siffror än Barack Obama fick i Iowa i vintras — då fick Obama väljare från alla väljargrupper. Det var därför han slog igenom och fick stark vind i seglen. Nu tycks den ha mojnat.
Normalt brukar den vinnande kandidaten locka över allt fler ur partiets olika väljargrupper till sin sida, för Obama har det varit tvärtom. Hans bas har smalnat i takt med att demokratiska sympatisörerna lärt känna honom. Han måste vända den här utvecklingen om han ska ge demokratiska partiet den seger i kampen om Vita huset, som i vintras såg så självklar ut. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen