Rödeby blir test på om vi har en rättsstat i Sverige

Det är mycket som står på spel i rättegångarna om Rödeby-trakasserierna. En familj har under lång tid utsatts för grova trakasserier, medan polisen struntat i polisanmälningar. Sociala myndigheterna har ingenting sett. Och bara en person på orten har brytt sig och försökt få slut på trakasserierna. Rubrik och underrubrik i DN säger allt:

Han ville stoppa gänget

25-åringen var den ende i Rödeby som ingrep. Nu riskerar han fängelse.
Om det blir så, har den svenska rättstaten havererat. Då står den på de kriminellas sida och talar om för hederligt folk att de inte har några som helst rättigheter. Brott lönar sig. Och polisen understöder kriminaliteten och burar in dem som försöker få stopp på buset. Det betyder att Svergie är laglöst land. För varför ska någon bry sig om några som helst lagar, om de som bryter mot dem har rättsväsendet på sin sida?
Det finns bara en moraliskt hållbar utgång i Rödeby-rättegångarna och det är att mopedgänget döms till frihetsstraff, att polisen och socialtänsten döms för tjänstefel, att pappan frias eftersom hans skott var nödvärn och att 25-åringen får dagsböter.
Allt annat är en rättsskandal med oanade konsekvenser.
Se mer om fallet i Expressen, Blekinge läns tidning och Svenska Dagbladet. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen