Marknadshyror ger också sänkta hyror

I rapporteringen om utredningen som tittar på marknadshyror tycker jag en viktig aspekt försvunnit. Ja, visst kommer hyrorna i citykärnorna att gå upp — offentligt iallafall. (Många betalar ju stora summor svart vid sidan om i dagens system.) Men i förorterna kommer ju hyrorna att sjunka. Det tycker jag är bra och rättvist.
Därför heder åt DN som i sin huvudledare tar upp just detta perspektiv, Ett systems undergång:

[Dagens system] har väldigt lite med rättvisa att göra. De som missgynnas är alldeles uppenbart samhällets outsiders och de som har växt upp utanför Stockholm. På Familjebostäders hemsida kan man se att en tvåa i förorten Rinkeby kostar 5.589 kronor i månaden, medan en lika stor tvåa i eftersökta Vasastan kostar 5.537 kronor.
Det är denna typ av skevheter som rubbat balansen på hyresmarknaden och som den aktuella utredningen sakta – alltför sakta – försöker rätta till.

Om detta borde debatten handla. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen