Mona Sahlin saknar trovärdighet i vårdvalskritiken

Efter Vårdval Halland och Vårdval Stockholm kommer i nästa vecka ett förslag att presenteras som kan innebära att 1,5 miljoner invånare i Västra Götalandsregionen får välja läkare och vårdcentral helt fritt, från 1 januari 2009. Om vårdvalsmodellen i västsvensk tappning rapporterade Göteborgs-Posten igår: Fritt att välja vårdcentral och läkare.
I Västra Götaland styr en udda majoritet av c-fp-s. Och för första gången i historien kan blocköverskridande samarbete innebära att socialdemokratin är det parti som får betala det högsta priset. Om socialdemokraterna godtar denna västsvenska tappning av Vårdvalsmodellen, är Mona Sahlins trovärdighet körd i kampen med stockholmska sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m).
Hur ska Sahlin i valrörelsen 2010 kunna hävda att Vårdval i Stockholm är fruktansvärd klasspolitik, samtidigt som hennes partikamrater i Västra Götaland och Halland står bakom den fria etableringsrätten?
Men om vi ser till verkligheten är det naturligtvis glädjande — framför allt för patienter och vårdpersonal — att de västsvenska socialdemokraterna är mer pragmatiska än partiledningen. Eller som Borås Tidning skriver i dagens ledare,  Viktigt val för patienten:

Det är positivt att socialdemokraterna i regionen bejakar fundamentet till vårdvalet, nämligen att makten över vårdens utformning flyttas från politikerna till medborgarna. När olyckskorparna kraxar som värst är det också värt att påminna om att Vårdval Halland inte medfört så vansinnigt stora förändringar. 14 procent av patienterna har bytt vårdcentral sedan de själv fått rösta med fötterna.

Risken är stor att s-ledningen i Stockholm kommer att beordra de västsvenska partikamraterna att börja bråka. Men då måste centern och folkpartiet i väst visa att de inte låter sig bli dörrmattor för socialdemokratin. Dessutom är “skadan” för socialdemokraterna redan gjord eftersom partiet i Halland står bakom Vårdvalsmodellen.
Med denna bakgrund är det märkligt att moderaterna lät Mona Sahlin debattera med Filippa Reinfeldt. Det är ju uppenbart att s-ledaren vill “glömma” Halland och länka samman väljarkårens allmänna misstro mot 08-Stockholm med kritik av valfrihet i vården. Moderaterna lät Sahlin få den öppningen, som skadar Alliansen.
Det gäller ju för moderaterna och de andra att framledes påpeka att Mona Sahlin inte ens har sina egna sjukvårdspolitiker med sig, eftersom de i Halland och Västra Götaland står bakom Vårdvalet. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen