Hans Blix – blundar för förtrycket

En av få budskap i medierna om Irak som är läsvärt, finns i ledarstick i Sydsvenskan, Blix problem med balansen:

När Blix i Sydsvenskan nästan överslätande säger att Saddam Hussein visserligen var en ohygglig figur för det egna folket men inte var en fara för andra stater – och att det ”allvarliga är att USA åsamkade stor skada för hela FN-systemet” – kan man undra över svenskens prioriteringar.
FN-systemet, med alla sina brister, kan väl inte vara viktigare än de människor som mördas och förtrycks under diktatorer?

Jo. När rubriken som — Saddam var inget hot enligt Blix — förekommer undrar man om hur mycket Hans Blix och massmedierna kan förtränga 25 miljoner irakier som levde under ständigt dödshot. Saddam dödade i snitt över 100 irakier om dagen under sin tid vid makten. Fler döda än efter invasionen. Men dessa irakier får bara människovärde när de kan användas som ammunition mot USA. Så mycket för Blix’ och mediernas respekt för människovärdet.
För övrigt vill jag påminna bloggens läsare om den läsanvisning man bör ha i bakhuvudet, nu när det skrivs kritiskt om Irakinvasionen: har kritikerna NÅGOT som helst ALTERNATIV? Nej. Man gnäller och gnäller. Irakkritikerna är tomhylsor utan varesig insikt eller lösningar. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen