McCain är ostoppbar

Nattens segrare är: John McCain. Det blev ett tydligare utslag än väntat till förmån för McCain. Man har de senaste dagarna talat om att Mitt Romney skulle kunna vinna Kalifornien, inte minst talade Romney själv om det.
Men nu visar det sig att McCain vinner Kalifornien med 43 procent mot bara 31 procent för Romney, när 61 procent av rösterna räknats. I New York vinner McCain med 51 procent mot 28 för Romney. I Illinois (med Chicago) vann McCain med 47 procent mot 29 för Romney. Detta är tre av de folkrikaste delstaterna, och tidigare vann McCain Florida.
Missouri är en viktig delstat, dels därför att alla kandidater kampanjat där, dels eftersom delstaten är som ett USA i miniatyr. Vem vann där? McCain med 33 procent mot 32 procent för Mike Huckabee och 29 procent för Romney.
McCain visade att han också kan vinna på landsbygden genom att ta hem Oklahoma med 37 procent mot 33 för Huckabee och 25 för Romney.
AP ger en god analys i McCain Nearly Unstoppable.
Man bör lägga till att det inte är en storseger för honom. Till del beror hans seger på att Huckabee gjort bättre ifrån sig än väntat och vunnit i flera sydstater – som Georgia, Tennessee, Alabama – där Romney hoppats att ta hem segern.
Men nog är det klart att John McCain blir republikanska partiets presidentkandidat i höstens kamp om Vita huset. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen