Tillbaka i Sverige

Det är uppmuntrande att läsa mejl från bloggens läsare som undrar när jag kommer tillbaka och åter fokuserar på politik och samhälle här hemma. Och svaret är: nu!

Det har varit en skön utflykt till solen, värmen och den amerikanska politiken i Florida. Och det finns ju mer än politik att utforska.
Nationalparken Everglades är något extra. I dessa varma träskmarker finns omkring 40 olika sorters ormar, många fågelarter och både alligatorer och krokodiler. Utanför parken kunde man ta sig en tur ut i träsken med en sådan där makapär till båt med stor propeller uppe i luften där bak och som surfar fram över växtlighet och vatten. En märklig upplevelse. Så ogästvänligt för människor! Det kändes nästan som att komma till en annan planet.
Men det är också härligt att komma hem. Jag är gammaldags nog att inte ett dugg skämmas över att säga: “borta bra men hemma bäst”. Man bör ha vida vyer, vara nyfiken på hur det är på andra platser och samhällen, ta intryck och sätta saker i större sammanhang, men man måste defenitivt inte tycka att det andra är bättre än det egna.
Sverige är långtifrån ett idealsamhälle. USA har betydligt högre levnadsstandard för de allra flesta, man har en framåtanda, en individualistiskt grundad optimism och en vänlighet som vi så fundamentalt saknar. Men vi kan bli bättre och vi har andra kvaliteter, som uthållighet och systematik som gör att delarna håller ihop på ett mer harmoniskt sätt.
Och min summering blir som förut: Sverige och svensk kultur är varken bättre eller sämre än andra – men jag är en del av den och den är min. Så nu ska det bli mer av svenskt samhällsliv i bloggen. Jag lovar. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen