Primärvalet i Michigan, bilindustrins hem

I de senaste opinionsmätningarna inför tisdagens republikanska primärval i Michigan leder John McCain knappt över hemmasonen Mitt Romney, vars far varit guvernör i delstaten. Vinner McCain har han tagit ett fast grepp om republikanerna, som Rudy Giuliani får svårt att bryta upp. Om däremot Romney vinner är han tillbaka i tävlingen och nomineringen av republikansk kandidat fortsätter att vara vidöppen.
Valkampanjen i Michigan handlar om ekonomi, rapporterar Detroit News i Primary rightly makes state’s economy a political priority. Bilindustrin har sitt hem här och de amerikanska biltillverkarna är i kris. Arbetslösheten är högst i USA, omkring sju procent.
Mitt Romney lovar att bilindustrin ska kunna hämta sig och åter bli konkurrenskraftig. Han talar inte – likt demokraterna – om nya tullar för utländska bilar, utan om att verkstadsindustrin ska komma på fötter igen genom teknisk utveckling.
John McCain säger att Romney lovar strunt. Verkstadsindustrins jobb kommer inte tillbaka, det gäller att finna nya branscher och nya jobb som kan konkurrera på den globala marknaden. En del har förvånats över McCains brutala tal, men han menar att det är viktigt för politiker att säga som det är.
Rudy Giuliani, som kampanjar i Florida, har presenterat sin ekonomiska politik som innehåller ett stort skattepaket, rapporterar Bloomberg Proposes `Biggest Tax Cut’ in History.
Jag måste säga att Rudy Giuliani framstår som den mest seriöse republikanen när det gäller ekonomisk politik. Han framstår som en presidentkandidat på fast grund medan andra mest håller valtal. (Andra intressanta bloggar om )

Rulla till toppen