Iowaborna gav etablissemanget en snyting

Hillary Clinton och Mitt Romney är de stora förlorarna sedan väljarna i lilla Iowa sagt sitt i valet av respektive partis kandidat i amerikanska presidentvalet.
Clinton kom först på tredje plats, och Mitt Romney kom tvåa trots att han satsat hårdare än någon annan.
Det Clinton och Romney har gemensamt är att de, fram till nattens val var kandidaterna i respektive parti som hade partiapparaten och organisationen bakom sig. Clinton har så stor uppbackning i övriga landet att hon fortfarande kan ta hem nomineringen för demokratiska partiet. För Romney kan det här vara förlusten som han aldrig hämtade sig ifrån.
Segrare i Iowa är naturligtvis Barack Obama och Mike Huckabee som fick flest röster inom respektive parti. Men också demokraternas tvåa, John Edwards, är en segrare: han är inte utslaget eftersom han vann över Clinton. Eftersom Fred Thompson kom trea på republikanska sidan kan han hävda att han är på gång. Också Ron Paul, som fick 10 procent av rösterna, kan utropa sig som segrare eftersom han överträffade förväntningarna.
Att John McCain kom först på fjärde plats är ett bakslag för honom, men att Romney inte vann underlättar för McCain i New Hampshire. 
Rudy Giuliani har inte visat sin sin styrka, eftersom han hoppat över valet i Iowa. En del frågar sig om det var så klokt, men jag tror det var rätt med tanke på att segraren fick omkring 35.000 röster – i ett land med 300 miljoner medborgare. Iowa är ett liten delstat, och valdeltagandet var lågt. Iowa behöver inte vara representativt för landet i övrigt.
Se valresultatet i Washington Post: republikanerna och demokraterna. Se också DN och SVD.

Rulla till toppen