Hög tillväxt i USA – jämfört med Europa

Även i ekonomirapporteringen märks svenska massmediers akuta antiamerikanism. Nu på morgonen rapporterar statsradion, Låg tillväxt i USA dämpar ränteeffekten:

Samtidigt kom regeringssiffror som visade att den amerikanska tillväxten under sista kvartalet förra året bara var 0,6 procent, hotande nära nolltillväxt, eller tillbakagång, om man så vill.

Frågan är bara hur många kvartal på senare år som svensk och europeisk tillväxt överhuvudtaget varit högre än 0,6 procent. Inte är det mer än cirka hälften av kvartalen under 2000-talet, enligt OECD. Ändå har vi talat om högkonjunktur här hemma. 
Det betyder att statsradion måste förvänta sig högre tillväxt i USA än här hemma. Varför diskuterar man inte hur det kan komma sig? Nej, man vill inte medge att en friare ekonomi över en konjunkturcykel ger högre tillväxt och mer välstånd.
UPPDATERING: Men viktigare än kvartalssiffror är ju utvecklingen på lång sikt. Här har Tino Sanandaji och Johnny Munkhammar gjort en genomgång i rapport som publicerar det här diagrammet (se sammanfattning hos Danne Nordling):

(Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen