Fler dör inte i Irak än i Sydafrika

Kriget i Irak är vunnet. Det hävdar med övertygande argument utrikeskorrespondenten och kolumnisten Andrew Bolt i australiensiska Daily Telegraph, The war in Iraq has been won.
Han har tagit fram fakta kring frågeställningar jag länge haft men inte fått svar på: hur förhåller sig våldsnivån i Irak under hösten 2007 jämfört med andra länder?

Under hösten har cirka 25 personer per dag dött en våldsam död i Irak. I Sydafrika visar mordstatistiken att 52 dödas per dag där. Eftersom Sydafrika nästan har dubbelt så många invånare som Irak, betyder det att våldsnivån är i samma storleksordning.

Bolt ställer den höst befogade frågan:

Är det någon som påstår att Sydafrikas våldsnivå bevisar att befrielsen från apartheid inte var värt sitt pris?

Nej. Skulle inte tro det.
Felet som västerländska bedömare gör är att man jämför våldet i väst med det i Irak – och då framstår det som ohyggligt. Men i jämförelse med stora delar av världen avviker Irak idag inte från det som är vardagsvåld.
Andrew Bolt radar upp förklaringarna till att våldsnivån sjunkit till det som är normalt i stora delar av världen:

Al-Qaida har blivit slagna. Shiiter, kurder och träskaraberna hotas inte längre av folkmord, som de gjorde under Saddam.
Landet har förblivit enat. Majoriteten styr. Och minoriteten sunniter är representerade i regeringen.
Det förekommer inget inbördeskrig. Kurderna har inte förklarat sig självständiga. Iran har inte förmått förvandla Irak till lydstat. Och landets institutioner blir allt starkare. Iraks armé har nu full kapacitet, åtminstone till numerären.
Irak har en omfattande och fri mediemarknad. En demokratisk konstitution har formulerats och antagits i flera demokratiska val.

Trots dessa framsteg och trots att våldsnivån alltså är nere på det som är normalt i denna del av världen, hör vi ingenting alls om detta i våra medier. Västmedierna har satsat så starkt på att Irak ska förloras, att man tiger ihjäl sanningen – i DN, SVD, SVT, SR, TV4 och alla andra riksmedier.
Visst kan utvecklingen åter vända tillbaka till högre dödstal. Men 2007 har varit ett framgångsår. Det borde rapporteras.
Andrew Bolt visar också att dödandet under 2007 varit betydligt lägre än det som var genomsnittet under Saddam Husseins 24 brutala år i ledningen. En försiktig uppskattning visar att antalet döda efter invasionen knappast ens när det var som mest skriverier om våldet, kom upp i det genomsnittliga dödandet under Saddam, omkring 100 döda per dag.
Vi måste lära oss att sätta fakta i sitt sammanhang. Allt annat är bara propaganda.

Rulla till toppen