Böcker, skrifter och rapporter
Vissa av texterna finns att läsa på nätet, se efter länkar i anslutning till publikationerna. (I annat fall se
adlibris.se
,
Bokus
,
timbro.se
)
Bortom multikulti
Antologi om integrationens problem och möjligheter. Medverkande: Lotta Gröning, Svante Nordin, Andreas Johansson Heinö, Markus Uvell, Erik Ullenhag, Ardalan Shekarabi, Charlie Weimers, Adam Cwejman, Paulina Neuding, Nima Dervish, Kurt Almqvist, Dick Erixon, mfl.
(Axess, 2012)
Beställ boken
Med öppet visir
Vänbok till Janerik Larsson. Dick Erixon och Anne Pandolfi skriver ett kapitel om mediegranskning under folkomröstningskampanjen inför medlemskapet i EG/EU år 1994. Några av de övriga medverkande: Hans Bergström, Urban Bäckström, Agneta Dreber, Peje Emilsson, Emil Uddhammar, Lars Gustafsson, Thomas Gür, Ulla Hamilton, Staffan Heimersson, Anders Johnson, Tove Lifvendahl, PJ Anders Linder.
(Ekerlids, 2009)
Beställ boken
Statlig opinionsbildning är diskriminerande
Myndigheter blir allt mer aktiva i samhällsdebatten. Man agerar ibland som om man vore politiska partier eller fria aktörer. Detta sker i strid med grundlagen, som tydligt talar om att statliga myndigheter skall uppträda sakligt och opartiskt.
(Medborgarrättsrörelsen, 2008)
ISBN 978-91-85919-01-7
Hämta skriften
Vem äger medborgaren?
Som redaktör sammanställde Dick Erixon Medborgarrättsrörelsens synpunkter på förslaget till reviderad grundlag.
(Medborgarrättsrörelsen, 2007)
ISBN 978-91-85919-00-0
Hämta skriften
Frihet - Samtalen fortsetter
I denna antologi som inleds av Mario Vargas Llosa medverkar också Dick Erixon under rubriken Är vi rädda för frihet? Kapitlet handlar om att medborgarna i våra skandinaviska välfärdsstater möter två påtagliga strömningar som paradoxalt nog går i helt olika riktningar. I
kulturellt
hänseende har friheten ökat snabbt de senaste årtiondena, medan individers och företags
ekonomiska frihet
krymper i takt med fler regleringar och högre skatter. De som vill frihet i Norden måste ta denna utgångspunkt i beaktande.
(
Civita
, 2004)
Läs Erixons kapitel
Vård och skola utan konsumentmakt
I rapporten granskar Dick Erixon kritiskt två aktuella och centrala statliga utredningar:
Vårda vården
(SOU 2003:23) och
skollagskommittens förslag till ny skollag
(SOU 2002:121). Slutsatsen är att regeringen strävar efter att skärpa centralstyrningen och strypa privata entreprenörer, men att det kommer att ske med nya och mer subtila metoder. I stället för stopplagar och näringsförbud avser statsmakten att begränsa mångfalden genom att tvinga nya aktörer att bli så lika de offentliga enheterna som möjligt. Kritik riktas också mot den borgerliga oppositionen som stillatigande accepterar att mångfalden begränsas.
(Centrum för välfärd efter välfärdsstaten, CVV 2003)
Läs presentation och hämta skriften online
Dogmatism som knäcker sjukvården
S:t Görans Sjukhus AB – hot eller bot?
Med privata S:t Görans sjukhus som fallstudie avhandlar Dick Erixon anklagelserna om att privat vård är inhuman, ojämlik, ger sämre kvalitet, är ekonomisk ineffektiv och skapar förlorare. Bakom denna retorik visar sig en annan verklighet. Det som kallas ”gräddfiler” är i själva verket nya friska resurser till sjukvård som innebär att fler kommer till operation och slipper lida i vårdköer. De som har mest att vinna på flera finansiärer och aktörer i sjukvården är de gamla och svårt sjuka.
(Centrum för välfärd efter välfärdsstaten, CVV 2003)
Förlagets presentation
Läs hela rapporten (pdf-format)
Välfärd i stället för ättestupa
Äldre saknar egenmakt över sin omsorg. De behandlas ofta illa i välfärdsstaten Sverige där sociala ingenjörer tror sig veta bäst. Äldre ses inte som någon tillgång, utan isoleras i ”särskilt boende” som ett slags alternativ till ättestupa. Kulturkrocken mellan stelnade offentliga strukturer och medborgare som ställer högre krav på individuella lösningar kan delvis förklara krisen i äldreomsorgen. Denna rapport, författad av Dick Erixon och
Sara Öberg
, kritiserar gällande värdegrund och visar med hjälp av en fallstudie på det paradoxala förhållandet att ju hårdare kommuner betonar jämlikhet som mål, desto sämre respekteras de äldres behov.
(Centrum för välfärd efter välfärdsstaten, CVV 2002) ISBN 91-7566-500-X
Läs presentation här
Skärp dig, Svensson!
En bok om politikens människosyn. Gissa vilka grupper Riksdagen anser är svaga och utsatta. Gissa vad medborgarna själva tycker. Sex debattörer och samhällsforskare – Patrik Engellau, Dick Erixon, Tove Lifvendahl, Lorentz Lyttkens, Peter Olsson och Anders Röttorp – presenterar en modernare människosyn. Dessutom: världspremiär för
Deklarationen om de medborgerliga skyldigheterna.
(Den Nya Välfärden, 2002)
Läs presentation här
Vårdens skilda världar
Två motstridiga perspektiv finns i synen på sjukvården. Personal pekar på brister medan politiker lyter fram ljuspunkter. Mellan perspektiven finns en djup klyfta som försvårar dialog och konstruktivt tänkande. Dick Erixon ställer i världarna mot varandra med fokus på Region Skåne. Är den nya borgerliga ledningen framgångsrik i att förnya och förbättra vården eller förvaltar den bara en gammal och illa fungerande struktur.
(Centrum för välfärd efter välfärdsstaten, CVV 2001) ISBN 91-7566-483-6
Förlagets presentation
Läs hela skriften här (pdf-fil)
Bakom vårdpolitikens dimridåer
Skriften är en uppföljning på
Maktspelet i vården
och tar upp de två motstidiga människosyner som idag ligger till grund för de olösliga konflikterna inom sjukvården. Jämlikhet i resultat, som kräver förmynderi, står mot den framväxande kundorienteringen där patienterna kräver makt att själva avgöra, menar Dick Erixon.
(Centrum för välfärd efter välfärdsstaten, CVV 2000) ISBN 91-7566-461-5
Förlagets presentation
Läs hela skriften här (pdf-fil)
Maktspelet i vården
Skriften avslöjar hur sjukvården idag präglas av nyckfullhet och en kortsiktighet som innebär att framgångsrika och handlingskraftiga kliniker och vårdenheter bestraffas. Sjukvårdens struktur måste byggas om i grunden med utgångspunkt i förstärkt patientmakt, menar Dick Erixon.
(Centrum för välfärd efter välfärdsstaten, CVV 1999) ISBN 91-7566-433-X
Recensioner i dagspress
Kort presentation
Läs hela skriften här (pdf-fil)
Svaghetens moral
Skriften visar att det inte finns några "svaga grupper" och att svensk välfärdspolitik är kränkande i sin människorsyn. Samhället - medborgare, civilsamhällets frivilliga gemenskaper och det offentliga - bör fokusera på hur vi kan stimulera de starka sidor som alla människor, utan undantag, besitter. Och sluta vädja till människors svaga sidor. Rättvisa är att belöna personliga framsteg och ansvarstagande - inte uppmuntra ansvarslöshet, bidragsberoende och underlägsenhet.
(Timbro 1999) ISBN 91-7566-410-0
Recensioner i dagspress
Förlagets presentation
Läs hela skriften här (pdf-fil)
Borgerlighetens val
I denna antologi medverkar åtta borgerliga skribenter som i eftervalsdebatten är övertygade om att Sverige kan slå in på en mer frihetlig kurs, men det kräver en frimodig borgerlig idéutveckling och förnyelse av arbetsformerna.
(Timbro 1998) ISBN 91-7566-399-6
Vad är marknadsekonomi?
Ett utbildningshäfte som kort och enkelt beskriver marknadsekonomins natur bortom de enkla politiska slagorden.
(Företagarnas riksorganisation 1998, 30 sid) ISBN 91-87418-61-4
En väg ut
Boken visar hur gamla svenska värderingar om frihet, gemenskap och trygghet kan ta gestalt i en ny tid. Här gjordes för första gången i svensk samhällsdebatt den kritiska iaktagelsen att välfärdsstaten slukar pengar som aldrig förr samtidigt som servicen blir allt sämre.
(Timbro 1997) ISBN 91-7566-353-8
Läs manuset här (html)
Tryggare kan ingen vara?
En skrift i serien "efter partismen" författad av sex yngre borgerliga sympatisörer, med Jesper Strömbäck som redaktör, om bristerna i socialpolitiken.
(Timbro 1997) ISBN 91-7566-357-0
Rikstingstalen
En studie av Thorbjörn Fälldins ideologiska budskap som partiordförande och statsminister. Han ser centerpartiet som ett alternativ till socialdemokratin. Därför ställer han sig därför i spetsen för ett icke-socialistiskt regeringsalternativ, vinner i två val folkmajoritetens förtroende och regerar Sverige som statsminister 1976-78, 1979-82. Skriften belyser Fälldins grundläggande ideologiska hållning och tar sin utgångspunkt i de tal som hölls på försommaren vid centerrörelsens riksting.
(Nerthus 1996) ISBN 91-88652-03-3
Ett brutet löfte
Debattbok om demokratin och politikerrollen, författad av Dick Erixon tillsammans med riksdagsmännen Ulf Kristersson (m) och Widar Andersson (s).
(Timbro 1995) ISBN 91-7566-299-x
Utmaningen
En antologi som ville stimulera framtidsdebatten i centerpartiet, med Michael Arthursson och Andreas Carlgren som redaktörer.
(Centerpartiet 1992) ISBN 91-630-1249-9