I en ny studier visar Junilistan att de borgerliga och socialdemokraterna röstar tillsammans och gemensamt i 97 procent av omröstningarna i Europaparlamentet.
Det är ett intressant avslöjande inför Europavalet 7 juni som presenteras på DN-Debatt idag, Socialdemokraterna och de borgerliga röstar lika i nio fall av tio:
Totalt avgjordes 535 ärenden under 2008. Bara i 2 procent — tio omröstningar — stod det konservativa blocket klart mot det socialistiska. Nio av de tio var rena åsiktsyttranden, utan betydelse för lagstiftningen. I ytterligare åtta fall var läget lite oklart. Men även om dessa räknas med blir enigheten förkrossande.
I 97 procent av alla slutomröstningar är konservativa, liberala och socialdemokratiska ledamöter i stort sett överens! En sådan enighet är unik och saknar motsvarighet i andra demokratiskt valda parlament.
Denna eliternas mysiga enighet strider helt med den bild partierna vill ge de svenska väljarna. Här hemma påstår sig partierna vara oeniga, men så fort de hamnar i Bryssel och Strasbourg står europaetablissemanget lika enig som vilken diktatur som helst. Sören Wibe och Nils Lundgren skriver:
Det som ger liv och engagemang i västerländsk demokrati är politiska motsättningar och framför allt då spänningen mellan höger och vänster. Men i EU-parlamentet finns inte denna spänning. Parlamentet röstar normalt ja till alla förslag med närmast nordkoreanska majoriteter.
Det är viktigt att kandidaterna i detta val nu pressas hårt om hur de kommer att agera om de blir valda. Kommer de att ge upp alla sina löften och värderingar på makthungerns altare? Handlar uppdraget om något mer än att lyfta 85.000 kr i månaden i arvode?
Mediernas granskning av de svenska ledamöterna är urusel. Journalisterna ingår i makteliten och skyddar politikerna i Bryssel. Det är bara Junilistan som står för kritisk granskning. Bara detta gör att Junilistan spelar en viktig roll i Europaparlamentet.
Jag vet inte om jag alls ska rösta i detta val, och därmed ge legitimitet till dessa eliter. Det ska jag låta valrörelsen avgöra. Och om jag röstar ska det vara på någon jag tror kommer att stå för sina åsikter, och som agerar för en mer demokratisk union. Junilistan har med den här studien helt klart stärkt sina kort.
Se mer om nationellt självbestämmande kontra överstatlighet. (Andra intressanta bloggar om politik, demokrati, EU, EU, EU-valet,europaparlamentet)