Dick Erixon och Stockholm City

Mina tankar efter attacken på Drottninggatan

lördag 22 april 2017 · 12:36

Mycket har sagts om känslor och reaktioner efter lastbilsdådet 7 april. Men jag tycker djupare analyser har saknats. Och efter torsdagens terrorattack i Paris kan flera strategiska frågor ställas.

I ledaren Vad säger attacken i Paris om väst?, diskuterar jag om man inte kan säga att terroristerna redan besegrat säkerhetspolisen. Eftersom extremisterna är så många i Sverige och Europa kan inte säkerhetspolisen hålla koll på alla. Därför kan jihadisterna ta nästa steg och attackera polisen, de som ska upprätthålla skyddet av staten och dess medborgare, liksom demokratin, att attackera under TV:s sista valutfrågning av kandidaterna.

I dagens ledare, Mer än rosor möter polisen stenkastning och brandbomber, menar jag att massmedier skönmålar och mörkar verkligheten efter terrordåden. Terrordåd kommer aldrig att knäcka Sverige. Det visar blommorna på polisbilarna. Men den smygande upplösningen av lojalitet och sammanhållning med vårt lands rättsstat, kan knäcka tilliten och tryggheten för alla svenskar.

Index över mina texter finns här: index.

Tema: Brott & straff · Integra/migration · Islam

Demokraterna lyckas inte ge Trump käftsmäll i fyllnadsval

onsdag 19 april 2017 · 15:27

Efter den chockartade förlusten för Hillary Clinton har demokratiska partiet hoppats på segrar i de fyllnadsval som sker när en ny president plockat några kongressledamöter till regeringen.

Den 11 april hoppades man ta den tomma platsen i Kansas 4:e distrikt efter att Mike Pompeo utsetts till CIA-chef, vilket misslyckades. Republikanerna behöll den.

Men allra mest hoppades man ta över den tomma platsen i Atlanta, Georgia, sedan Tom Price blivit sjukvårdsminister. Här förlorade Hillary Clinton mot Donald Trump med bara en procents marginal. Dessutom ställde 11 republikaner upp, medan demokraterna samlades bakom Jon Ossoff. Partiet satsade miljontals dollar från övriga landet på att han skulle kunna nå 50 procent och vinna mandatet i valet 17 april, medan republikanerna splittrades på många kandidater.

Ossoff nådde inte målet, och nu blir det en andra omgång mot en samlad kandidat för republikanerna.

Politico skriver att demokraterna fortfarande inte lyckats stoppa Donald Trumps segervåg från i november och att man börjat tvivla: när kommer vi att vinna igen, Democrats begin to wonder: When do we win?

Tema: Amerika

‘Jihadisten’ - min tolkning av pjäsen

torsdag 13 april 2017 · 11:40

Såg den omtalade pjäsen på Göteborgs stadsteater igår. Och jag ger en positiv recension i Samtiden: Jihadisten speglar viljan att fly verkligheten.

Är själv förvånad över hur tänkvärd den kontroversiella pjäsen är. Kanske inte på det sätt de medverkande tänkt sig. Men jag tycker den speglar något djupare än bara förortsproblem. Så här:

Unga med självförhärligande ambitioner om att bli rik, känd och lycklig, kan alla bli ”kränkta” av att på arbetsförmedlingen höra att man borde börja jobba som assistent på äldreboende. Ska jag – jag! – torka skit på äldreboende. Aldrig!

Skillnaden är hur de unga tolkar denna påhittade kränkning av egot. En svensk ungdom är en del av det svenska samhället och tar ”kränkningen” personligt, som riktat enbart mot mig. För den med invandrarbakgrund kan kränkningskänslan omvandlas till något kollektivt, inte specifikt mot mig utan mot ”sådana som mig”, dvs vi som inte är svenskar.

I kollektiviseringen av påhittade kränkningar – för det är självfallet ingen kränkning att erbjudas betalda, men föga glamorösa arbetsuppgifter – ligger en sprängkraft som jag inte tänkt på innan jag såg den här pjäsen. Invandrarungdomar kan kanalisera sitt missnöje (med att inte ha blivit stormrik kändis vid 19 år) på samhället – det svenska samhället – på ett sätt som inte unga med välförankrad identitet i samhället kan göra. I grupp blir offerrollen så mycket starkare. Offerrollen växer och blir identiteten.

Trevligt att få skriva en positiv recension, även om det handlar om mindre trevliga sidor av vår tid…

Tema: Identitet · Integra/migration · Islam

Största fejknyheten i historien avslöjad

onsdag 12 april 2017 · 8:28

Massmedierna har i mer än ett halvår - helt utan belägg, utan bevis - misstänkliggjort Donald Trump för att ha en dold agenda och “samröre” med Putins regim i Ryssland.

Den insinuanta och i evinnerlig omfattning antydda romansen höll inte många veckor i mötet med verkligheten. Nu, i samband med Syriens gasangrepp mot civilbefolkningen, visar det sig vilken “anka” det var. New York Times, CNN och även svenska medier har pumpat ut “misstankar” om en dold allians. Allt är lögn. Mainstreammedia har pumpat ut falska nyheter i månader.

Efter att president Obama satte en gränsen vid gasattacker, men sedan inte fullföljde hotet (vilket fick USA:s anseende utanför västvärlden att rasa), såg president Trump till att fullfölja budskapet att USA inte tolererar gasattacker. Trump bombade Syrienregimens flygfält och slog ut radar och bränsledepåer.

Detta trots att Syrienregimen är en nära allierad med Putinregimen. Det har gjort ryssarna vansinniga, även om de blev förvarnade och kunde flytta sin egen personal.

Mötet mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar i Moskva idag blir kyligt.

Om detta skriver exempelvis Dagens Industri:  Nu “ser romansen mellan Vladimir Putin och Donald Trump ut att redan vara över. Detta trots att de två världsledarna inte ens har träffats.”

Så fortsätter medierna att ljuga. Det har aldrig funnits någon romans. Det är ett påhitt av medierna i syfte att hjälpa Hillary Clinton och smutskasta Trump.

Snälla medier, sluta tala om en romans som inte är något annat än era egna sjuka, konspiratoriska hjärnspöken.

Tema: Amerika · Mediegranskning · Ryssland

USA:s högsta domstol fulltalig

måndag 10 april 2017 · 15:46

Så har nye presidenten Donald Trump uppfyllt sitt största och viktigaste vallöfte - nominerat och fått en konservativ domare vald till Högsta domstolen. Nyss svor Neil Gorsuch in som den nye, på livstid valde domaren i Högsta domstolen.

Neil Gorsuch är en högst kvalificerad jurist, advokat och domare. Demokraterna i senaten har gjort allt för att försöka smutskasta honom, eftersom han är Trumps förslag. Hade det varit för 15 år sedan hade han blivit enhälligt vald av senaten, men eftersom de två partierna inte kan komma överens om någonting alls längre röstade demokraterna emot honom. Enbart som en politisk protest och i strid med konstitutionen, enligt vilken senaten ska granska kompetens, inte politisk framtoning.

Han har varit advokat i tio år, biträdande justitieminister under George W Bush och federal domare de senaste tio åren. Demokraterna har letat frenetiskt efter något att angripa Gorsuch för, men kom bara med anklagelser om vissa enstaka ord och formuleringar i domslut. Anklagelser som ingen såg hade någon grund.

Nu uppfylls Donald Trumps viktigaste vallöfte för traditionella republikaner att rösta på honom, även om de ogillade hans framtoning: återskapa den konservativa majoriteten i Högsta domstolen. Med sina 49 år är Gorsuch en av de yngsta som utsetts till denna ytterst mäktiga position. Han kommer att ha inflytande över uttolkningen av konstitutionen i 30-40 år framöver.

Eftersom USA inte är en monarki, upprätthålls kontinuiteten i konstitutionen genom att välja nio domare i Högsta domstolen på livstid. Gorsuch är bara den 113:e HD-domaren sedan USA:s bildande 1789.

Tema: Amerika

Expressen: Multikultur betyder terror och ökad kriminalitet

söndag 9 april 2017 · 21:00

Det var lite intressant att se hur tungan slant på Anna Dahlberg, Expressenredaktören, i SVT:s Agenda.

- Ett mångfaldssamhälle måste ha en hög säkerhet. Det måste finnas övervakningskameror och annat som gör att man snabbt kan lösa terrordåd och i vissa fall förebygga det.

Var det verkligen hennes mening att medge att den varma, goa, kärleksfyllda, öppna migrationspolitiken i själva verket betyder ökad kriminalitet, våld, brott och terrordåd?

På annat sätt går inte hennes uttalande att tolka. Men varför ska vi då ha multikulti? Kan inte de som mördar och stjäl och våldtar hålla sig i sina hemländer istället, så vi slipper utsättas för det i Sverige?

Tema: Realism/idealism

Tryggheten är borta

lördag 8 april 2017 · 8:53

Det är talande att ingen kan vara förvånad över att människor brutalt dödats på Drottninggatan i Stockholm i terrordåd. Efter Nice, Berlin och London var det bara en tidsfråga innan det skulle hända här.

I ledaren Politikerna har bjudit in hatet resonerar jag om orsaken till detta pågående sammanbrott för vår trygga civilisation:

På näthinnan så här dagen efter finns bilderna på de med filtar övertäckta döda människorna liggande på gågatan som brukar sprudla av liv och rörelse. Drottninggatan har förknippats med shopping. Nu tänker man på död och förödelse. Varför har de med makt sett till att skapa detta nya, mörka och farliga samhälle? Varför?

Den historiska domen över den förda politiken - på tema öppna-era-hjärtan (Reinfeldt) och vi-bygger-inga-murar (Löfven) - kommer att bli hård.

Tema: Realism/idealism

Andra gången

fredag 7 april 2017 · 20:41

Drottninggatan drabbades i julhandeln 2010 av terroristförsök. Den gången lyckades attentatsmannen bara döda sig själv. Dagens attack på Drottninggatan lyckades döda flera, och gärningsmannen kunde smita från platsen.

Bäst bild av attacken visade TV4, från en säkerhetskamera i en butik där människor rusar in i butiken och sedan kör lastbilen förbi i hög fart: Här flyr människor i panik.

En misstänkt inblandad är gripen, men vi vet inget om motivet än. Men i tidigare dåd i Nice, Berlin och London var det islamistiska extremister som utförde terror mot västvärldens frihetliga kultur.

Det är politikernas fel att vi alla i Sverige nu är måltavlor för terrorister. Man har svikit det mest grundläggande uppdraget för staten: att skydda medborgarna. Man har öppnat gränserna och släppt in folk som hatar västvärldens livsstil. Nu har några fått betala det ultimata priset för denna öppenhet.

Jag blir förbannad på dem som säger att vi inte ska låta oss påverkas. Säg det till de anhöriga!! Nonchalansen för förlusten av människoliv är svinaktig.

Politikerna har släppt in hatet. Nu har de bara beklaganden att komma med. Det borde man tänkt på innan man öppnade gränserna för den omvärld som alltid varit brutalare, osäkrare och otryggare än Sverige och Europa. Ett barn kan räkna ut att med öppna gränser har man välkomnat omvärldens våld och blodbad till oss.

Tema: Brott & straff

Obamas säkerhetsrådgivare var säkerhetsläcka

tisdag 4 april 2017 · 10:30

Verkligheten överträffar dikten. Återigen stämmer det. Nu om hur Obamaadministrationen saboterat den tillträdande presidentens arbete genom läckor av säkerhetsklassat material.

De som följer TV-serien “Homeland” (vars senaste säsong var av låg kvalitet de först 8 avsnitten) känner igen situationen. I TV-serien vinner den kvinnlige presidentkandidaten valet, men hon blir sedan utsatt för sabotage av “den djupa staten”, det vill säga underrättelse- och säkerhetstjänsterna. Det är pga kön lätt att dra slutsatsen att Homeland räknade med att Hillary Clinton skulle vunnit, men i TV-serien har den vinnande presidentkandidat en politik som står i strid med vad den djupa staten önskar. I den meningen liknar TV-seriens vinnande president mest Donald Trump, som ju utmanar alla etablissemang (medan Hillary Clinton var etablissemangens kandidat).

Och i verkligheten är det inte spioner som saboterar för tillträdande president, utan högt uppsatta politiker i presidentens närhet.

Nu avslöjas att Barack Obamas säkerhetsrådgivare är den som agerat för att läcka känslig och säkerhetsklassad avlyssning av den tillträdande presidentens medarbetare: Susan Rice.

Under helgen har flera källor avslöjat att hon beordrade att personers identitet, som brukar döljas i rapporter, inte skulle anonymiseras utan visas i klartext, när det gäller presidentkandidaten Donald Trump och hans närmaste.

Fox News rapporterar:

Namnen var del av en elektronisk övervakning av presidentkandidaten och den tillträdande presidenten Donald Trump och hans rådgivare, inklusive familjemedlemmar, som pågick upp till ett år innan han tillträdde presidentposten.

Det var jurister i Vita huset som upptäckte vad som skett, rapporterar Bloomberg:

Vita husets jurister fick förra månaden klarlagt att förre säkerhetsrådgivaren Susan Rice krävde att identiteten skulle röjas av amerikaner i råmaterial från avlyssningsrapporter vid ett dussintal tillfällen som omfattade Trumps kampanj och installationsteam.

Mönstret i Rices agerande avslöjades i en granskning av nationella säkerhetsrådet om rutiner för hur anonymisering av identiteter av amerikaner sker, när de inte är målet för avlyssningen men vars kommunikation hamnar i avlyssningsmaterialet. I normala fall anonymiseras deras namn i rapporter.

Det nya avslöjandet tyder på att Donald Trump hade rätt. Han avlyssnades av Barack Obamas regering och information röjdes på ett sätt som resulterade i sabotage mot den tillträdande presidenten.

När Susan Rice fick frågor om anklagelserna, sa hon förra månaden, “Jag vet inget om det”. En uppenbar lögn.

Det här är stort. Inte riktigt lika stort som Watergate, eftersom den affären gällde en sittande president Nixon, men det är uppenbart att en av Barack Obamas närmaste medarbetare medvetet agerat för att sabotera för en tillträdande president genom att manipulera med rutiner för avlyssning.

Det är skandalöst och kan, likt Watergate, resultera i att politiska rådgivare får fängelsedomar.

Tema: Amerika

Vad händer om allianspartierna gaskar upp sig?

söndag 2 april 2017 · 14:51

Sedan valet 2014 och Fredrik Reinfeldts blixtsnabba sorti ut genom bakdörren har de borgerliga partierna varit paralyserade. Man har låtit en liten rödgrön minoritet regera landet som om de har majoritet. All oppositionspolitik de spelat upp har varit skrattretande löjlig, eftersom den som vet hur riksdagens mandat är fördelade omedelbart frågar: “Jamen ni kan ju varje dag avsätta den förkättrade vänsterregeringen, varför gör ni inte det istället för att klaga?!”

Stefan Löfven regerar så länge de fyra borgerliga inte förmår ta sig samman och begära regeringsmandatet.

Nu har de gaskat upp sig något. M och KD vill lägga alliansbudget och på det sättet tvinga bort Löfvenregeringen. Det vill inte C och L som istället för budget för landet vill rikta misstroendevotum mot finansministern.

Vad skulle hända om de nu, när mer än halva mandatperioden gått, till slut börjar sätta kraft bakom orden?

I Svenska Dagbladet säger statsvetaren Jonas Hinnfors: “Frågan är hur långt allianspartierna vågar pressa Löfven”. Hinnfors presenterar fyra möjliga utfall, varav tre handlar om hur alliansen viker sig för S och det fjärde om nyval.

Snacka om att se det ur socialdemokratiskt perspektiv. Det korrekta frågan är: Hur långt vågar Löfven trotsa allianspartierna?

Om Löfven tror att de borgerliga denna gång menar allvar, kan han ta sig ur knipan genom gå L och C tillmötes genom att slopa förslagen till skattehöjningar. Då ställer inte dessa två partier längre upp på att rikta misstroendevotum mot regeringen.

Under förra mandatperioden var det S som uppmanade Reinfeldtregeringen att inse att de är en minoritetsregering och måste samverka med riksdagen. Nu är det ombytta roller.

Detta taskspeleri grundad i hyperprestige har jag aldrig förstått. Om man som regering är i minoritet, vad är det som är så fruktansvärt med att samtala med alla partier i opposition för att se hur man kan få igenom mesta möjliga? Det är som att statsråden är så osäkra på sin egen integritet att de inte vågar tala med någon annan, av rädsla att man ska övertygas av motståndarna.

Detta är så långt ifrån ledarskap man kan komma.

I ledaren Vem tar regeringsmakten? är min prognos att Löfven skramlar med nyvalshot men sedan drar tillbaka skattehöjningarna - om oppositionen gaskar upp sig och står för något i riksdagsomröstningarna.

Tema: Alliansen · Rödgröna

Veckans citat

torsdag 30 mars 2017 · 12:01

Några ord i veckans nyhetsflöde. . .

Jag har alltid varit underskattad. Det är en stor tillgång.

Finansmannen MATS QVIBERG i SvD-intervju

Även en så offensiv sak som närmandet till SD gjordes på ett lite tvekande sätt. Frågor hängde i luften, mycket kändes oklart. Ville hon ens själv, eller puttade strateger henne framför sig?

SANNA RAYMAN om moderatledaren Anna Kinberg Batra (M) i Dagens Samhälle

Är det så att L och C vill ha inflytande över budgeten är de naturligtvis välkomna till finansdepartementet. Min dörr är öppen.

Finansminister MAGDALENA ANDERSSON (S) till de partier som inte vill lägga alliansbudget

Och alla fyra [allianspartiernas] handlingslinjer förutsätter stöd från Sverigedemokraterna.

Ledare av TOBIAS WIKSTRÖM i Dagens Industri

Hans ton är hans ton, hans manér är hans manér, men hans handlingar är vederhäftiga. Det är det jag uppskattar hos honom. Det handlar alltid om hur vi ska agera.

NIKKI HALEY, USA:s FN-ambassadör om president Donald Trump i CNN.

Tema: Allmänt

Trump, republikaner och sjukvård

lördag 25 mars 2017 · 11:21

Nu beskrivs det som att Trump drabbats av en “svidande förlust”, när han såg sig tvingad att igår dra tillbaka reformpaketet för att förändra sjukvårdssystemet, ObamaCare.

Sanningen bortom falska nyheter är en annan.

Detta visar att president Donald Trump försöker uppfylla sina vallöften men hindras från att göra det, framför allt av partikamrater i representanthuset. Republikanerna är splittrade om vad som ska ersätta ObamaCare. Vissa tyckte att Trumps förslag gick för långt i att rulla tillbaka tvångsåtgärderna i sjukvårdssystemet, andra tycker att han inte gick tillräckligt långt. Och eftersom demokraterna röstar nej till alla ändringar, har presidentens förslag inte majoritetens stöd.

Trump tydliggör därmed att det är kongressen som är problemet, inte han.

Vissa strateger har dessutom påpekat att nackdelarna med ObamaCare ännu inte är kännbara för medborgarna. Obama såg till att förmånerna skulle träda ikraft innan de fulla avgifterna tas ut.

Det kan därför politiskt vara fördelaktigt för republikanerna att vänta med att ersätta ObamaCare till dess väljarna förstår hur dyrt det är.

Tyvärr är sådant tänkande ofta giltigt. Väljarna övertygas av konkreta fakta, när de får faktura på sjukvårdspremien i brevlådan, medan man oftast inte tar in politiska argument och varningar om att det kommer att bli dyrt. Därför måste kris först inträffa innan det finns politisk och folklig förankring att göra något.

Nu har Trump försökt att snabbt ändra systemet, men kongressen lagt hinder i vägen. Nu får ObamaCare verka en längre tid. Förmodligen kommer stödet för ändringar i sjukvårdssystemet öka med tiden, men konstanden för amerikanska folket kommer att bli högt.

Tema: Amerika