Dick Erixon och Stockholm City

Konkurrensutsätt public service

torsdag 26 november 2015 · 9:07

De är så vänster att de inte fattar att de ständigt avslöjar sina vänsterlojaliteter, vår kära journalistkår. I Dagens Nyheter har Johan Croneman gått till storms mot att Eric Erfors på Expressens ledarsida påtalat SVT:s totala vänsterdominans: Välkommen till vänster-SVT.

Croneman skriver i DN:

Frågan är bara hur Erfors vill få bukt med ”problemet”? Åsiktsregistrering? Offentlig utfrågning?

Nej, problemet löses genom att utsätta det statliga monopolet gällande den tjänst som kallas “public service” för konkurrens. Historien är överfull med bevis på att där statliga monopol härjat har effektivitet och kompetens dalat. Självklart gäller det också samhällstjänsten public service, det vill säga nyhetsförmedling och samhällsbevakning i allmänhetens tjänst.

De skattemedel som nu per automatik går till SVT, Sveriges Radio och UR borde inte göra det framöver. Olika nyhets-, kultur- och dokumentärtjänster borde upphandlas. SVT och SR borde tävla på samma villkor som Axess TV och andra medieproducenter om att producera och sända nyheter och program gratis till medborgarna (dvs gratis vid konsumtionstillfället).

Då skulle SVT och SR utsättas för konkurrens. Och då skulle man inte kunna plocka in vilka kommunister och antisemiter som helst från gatan eller bland släkt och vänner. Idag finns visserligen ett avtal med SVT och SR om public service, men hur mycket de än missköter sitt uppdrag kan skattepengarna idag inte allokeras om till andra producenter och redaktioner.

Här borde ändring ske. Ingen kan ha automatisk dragningsrätt på skattemedel, inte ens SVT och SR.

Det vore kul att se hur en nyhetsredaktion i Kanal5 skulle ta form. Eller ett veckosänt kulturprogram i TV3.

Fram för mångfald! Död åt monopolet!

Tema: Kultur & humor · Mediegranskning

S-MP-regeringen erkänner sin oduglighet

tisdag 24 november 2015 · 17:13

Plötsligt händer det! Regeringen slår till på bromsen i migrationsmottagandet. Det man till helt nyligen kallade rasism, främlingsfientlighet och okänsligt människoförakt är det man nu själv vill genomföra: Regeringen föreslår åtgärder för att skapa andrum för svenskt flyktingmottagande.

Vad säger det om Socialdemokratin och Miljöpartiet? Att man är odugliga på att regera landet i de orostider som nu råder.

Den här bloggen och andra har sedan länge sagt att de vidöppna gränserna kommer att leda till systemsammanbrott för svensk välfärdspolitik. Men det har bemötts med ovilja att ens ta ordet “volymer” i sin mun eftersom man påstått att det är allt det som ovan nämnts.

Nu tvingas man — av verkligheten — inse att kritikerna hade rätt.

Skälet till att så många söker sig till just Sverige beror på att makthavarna spridit ut att alla som vill är välkomna. Signalpolitiken har varit tydlig. Danmark har rätt när man säger att Sverige får ligga som man bäddat. Den groteska utopism och världsfrånvända idealism som dominerat flertalet partier och medier i ett halvår har skapat alla de problem som landet nu står inför. Något man borde insett från början.

Regeringen borde avgå. Den har tydligare än någonsin visat att man inte är förmögen att regera utifrån sunda och förnuftiga analyser av samhällsutvecklingen i landet och i vår omvärld.

Tema: Integra/migration · Realism/idealism · Rödgröna

Fördel Trump när ny sorts ledare efterfrågas

måndag 23 november 2015 · 17:15

Många är fortsatt förvånade över att fastighetsmagnaten Donald Trump håller sig kvar i toppen bland kandidaterna inför presidentvalet om mindre än ett år. Han är allt en kandidat inte brukar vara. Han väger inte ord på guldvåg, han bryr sig inte om detaljer och han är inte ödmjuk för fem öre. Men han är underhållande, har större energi än någon annan och lovar att rensa upp i Washington DC.

Men just att han inte har något med politikerklassen att göra är en viktig förklaring till hans popularitet. På Eisenhowers 1950-tal hade nära 80 procent av amerikanerna positiv syn på regeringsmakten. Idag är det 19 procent som har det. Misstron mot politikerna i Washington är enorm.

Det rapporterar institutet PEW i ny mätning, Americans’ overall views of the federal government are very negative.

Samtidigt vill amerikaner att den federala makten ska ta ansvar för viktiga frågor, som landets säkerhet, räddningsinsatser vid naturkatastrofer och byggande av infrastruktur.

Här träffar Donald Trump rätt i båda dessa, på ytan, motsägelsefulla svar. Han tillhör inte de politiker som har bottenlöst dåligt förtroende. Men han lovar att få ordning på Amerikas affärer och förbättra statens management. Alltså en ickepolitiker som tänker lösa federala maktens uppgifter på ett bättre sätt. (Till det politiska innehållet har Trump som New York-bo ofta ansetts ligga mer i mitten än till höger.)

Jag kommer att tänka på den bombastiska Andrew Jackson, som anses vara det moderna demokratiska partiets grundare. Han var krigshjälte och general som vann slaget mot britterna i New Orleans 1812 och hans framgångar i strider mot Spanien banade vägen för Florida som ny amerikansk delstat. Han dödade en man i duell om fruns heder. Jackson var när han blev president 1829 något helt annat än den generation filosofiska grundlagsfäder som varit presidenter efter George Washington. Jackson var en ny sorts politiker, just därför att han inte var politiker utan general.

Möjligen kan Donald Trump vara ett liknande brott mot tidigare politikergeneration (från LBJ och Nixon till Bush och Obama). Trump har visat sin duglighet på en annan arena än politik: som företagsledare. Det är kanske åter är tid för politiska ledare som gjort stora framgångar utanför politiken.

Tema: Amerika

Ska Obama prata ihjäl IS?

söndag 22 november 2015 · 14:18

Det är löjeväckande att höra president Obama tala om att han ska “förgöra” Islamiska staten, något han sagt i ett uttalande idag enligt Reuters. Obama har under sju år berett marken för IS genom en feg och dåraktig utrikespolitik. Han har demonstrativt, likt en treåring, vägrat tala om kriget mot terrorismen, och nu börjar vi se resultatet. Paris är bara början på den upptrappning extremisterna i lugn och ro kunnat planlägga medan Obama rustat ner och talat om röda linjer och varningar som han, när man skrattat åt hans varningar, inte följt upp. Obamas ord är inte värt någonting på den världspolitiska arenan.

Nu plötsligt börjar Obama låta som president George W Bush, vars politik och retorik Obama föraktat och hånat i tio år. Obama är helt enkelt inte trovärdig. Han har tappat alla bollar och har ingenting att erbjuda.

Om han nu lägger om politiken 180 grader erkänner han sin egen inkompetens. Och sitt eget ansvar för att terrorismen fått växa sig så stark att den kan hålla hela världen i skräck inför nästa attack på försvarslösa civila.

Självklart är de som utför det bestialiska våldet huvudansvariga för att blodet flyter i stad efter stad, men både USA, Europa och övriga statsmakter bär ett tungt ansvar för att vägra ta hotet från islam och dess extremister på allvar. Man har inte utfört sin främsta uppgift: skydda civilbefolkningens liv och leverne.

Satirtecknarna säger det ofta bättre än ord:


Obama till irakierna: — Lugn! Det är bara ungdomshyss.


– Våra allierade i Syrien väntar vårt svar på attackerna.
– Jag är redo (med att vifta vit flagg för att ge upp).


– Ni vet, det är inte lätt att dra gränsen för när det gått för långt.


– Sluta skratta!


Obama och Chamberlain: Fred i vår tid. “Hoten är ingen stor sak.”


– Al-Qaida!
– Zzzzzzz
– Dick Cheney.
– Hjälp!

Tema: Säkerhetspolitik

Multikultur kräver polisstat för att vara trygg

söndag 22 november 2015 · 9:03

Fram till 1960-talet var Sverige ett homogent land där alla växte upp med samma värderingar, präglade av förfädernas fattigdom och kamp mot omständigheterna i ett kyligt klimat. Väldigt få ville flytta till detta mörka, kalla och fattiga land. Fördelen med en homogen befolkning som har gemensamma erfarenheter är att där fungerar samhället utan större motsättningar. Mina morföräldrar låste inte ytterdörren. Cyklar kunde lämnas olåsta. Alla visste skillnaden på mitt och ditt. I detta ligger en djup respekt mellan medmänniskor i ett samhälle.

Sedan femtio år har ett annat samhälle predikats från samhällstoppen, ett multikulturellt samhälle där omvärldens olika kulturer ansågs finare, vackrare och bättre än den gamla vanliga svenska homogeniteten. På marginalen är det ju sant. Inslag utifrån skapar omväxling och är spännande. Men multikulti har gjorts till religion i etablissemangen inom politik och media. Och när detta blir tongivande inslag i samhället istället för en krydda i det, har man skapat något helt nytt.

En konsekvens tar Anna Dahlberg upp i Expressenkrönika, Sverige går sönder – och Löfven tittar på:

Staten måste göra comeback. I debatten ställs hela tiden öppenheten i motsats till den djupa staten, som i FRA-striden eller de återkommande protesterna mot kameraövervakning, hemlig dataavläsning med mera. Det är en grund analys. Tvärtom är ett öppet och mångkulturellt samhälle i större behov av en effektiv polis, säkerhetstjänst och försvar än andra samhällen. Utan den tryggheten slås tilliten lätt sönder och misstänksamheten börjar gripa omkring sig.

Men i Sverige är det multikulturförespråkarna som samtidigt motsätter sig ökad övervakning. Dårskapen kan inte bli större, eftersom det ena kräver det andra. Ju större spännvidd det finns i medborgarnas värderingsgrund, dvs när den svenska lågmälda rättskaffensattityden kombineras med exempelvis islamistisk strävan efter att införa sharialagar, desto högre blir kravet på att staten via ordningsmakten håller medborgarna under uppsikt så att de inte överträder andra medborgares fri- och rättigheter. Det är därför USA har så många poliser. Och så många fängelser. Men denna kostnad för multikultur har förträngts i svensk debatt.

Och framför allt har inte de som förespråkar multikultur förstått konsekvenserna av de egna förslagen. Snacka om “grund” analys. Jag skulle nog vilja kalla den huvudlös. Ändå har dessa ogenomtänkta, primitiva och antiintellektuella tankar fått dominera svensk offentlig debatt, inte minst kulturdebatten, i årtionden.

Men nu har tiden hunnit ifatt de svenska etablissemangens förljugenhet. Nu kan man inte fortsätta låtsas som om motsättningarna inte finns. Nu är kejsaren avslöjad som naken.

Kriser har som sagt alltid något positivt med sig…

Tema: Integra/migration · Realism/idealism

Tre exempel på politisk oduglighet i tiden

lördag 21 november 2015 · 8:27

Medan Folkpartiet diskuterar vad de ska heta, håller landet på att sjunka ner i kaos. Det säger något om bristande krisinsikt inom den politiska klassen. Jag vill bara ge tre exempel på hur illa det är ställt, så att de som senare kommer att hävda att ingen förstod magnituden av krisen kan motbevisas. För det vet vi redan nu: det kommer att gå fruktansvärt illa med svenska samhällsbygget med den politik som en stor majoritet i riksdagen står bakom.

Danmark: Sverige får ligga som man bäddat
När S-MP-regeringen nu plötsligt inför gränskontroller, därtill kräver att Danmark ska göra det, svarar danska regeringen, Ingen hjälp från Danmark:

– Det låter ju vackert när Sverige först bjuder in alla världens flyktingar, men när systemet sedan brakar samman vill de skjuta ansvaret vidare, säger Marcus Knuth från regeringspartiet Venstre.

Här är förklaringen till att tusentals migranter kommer till Sverige varje dag. Ingen hjälper Sverige att få stopp på folkvandringen. Utifrån sett är det helt rätt. Har svenska politiker högljutt och självgott skrikit ut att vi kan vara hela världens socialkontor, borde de också få stå för konsekvenserna av sin galenskap. Tyvärr är det ju inte dessa politiker som får betala. De gömmer sig bakom säkerheten i riksdagshuset. Det är svenska folket, och i synnerhet de minst bemedlade, som får ta smällarna för vansinnigt utopiskt lyckotänkande.

Klyftorna och utanförskap växer explosionsartat
Statsvetaren Anders Persson från Landskrona – som tagit emot fler migranter än de flesta, och ligger före övriga landet i “utvecklingen” – ställer en högst avgörande fråga på Brännpunkt i SvD, Sverige måste kunna säga nej till flyktingar:

Ingen politiker kan idag svara på vad en arbetslös 20-åring med utländsk bakgrund och ofullständiga betyg ska göra med sitt liv. Som världsekonomin ser ut idag finns all anledning att tro att utanförskapet först kommer att fördjupas för att sedan bli bestående med svåra sociala konsekvenser som följd.

Det är här hyckleriet blir som värst i samhällsdebatten. Politikerna talar om att skaffa jobb åt nyanlända, men man har misslyckats med detta i 30 år och därför vill man öppna landet för ytterligare flera hundra tusen personer som kommer att gå in i livslång arbetslöshet och bidragsberoende. Och vad händer när de börjar anklaga Sverige för att inte ha ordnat livets goda som man lovat?

Mediernas myter om välutbildade migranter
Till på köpet ljuger massmedia systematiskt om utbildningsnivån som de nyanlända har. Tino Sanandaji avslöjar myterna med lång rad fakta:

Eftergymnasial utbildning är inte detsamma som “akademisk” utbildning. Ett halvårs svetsarutbildning, frisörpraktik, koranskola eller mekanikträning i Syriska armén räknas också som “eftergymnsial” utbildning så länge den är efter gymnasiet. Aftonbladet har liksom SVT fifflat genom att omdefiniera “akademiker”.

Problemet är att medierna om och om igen publicerar dessa faktafel medvetet. Av ideologiska skäl ägnar sig redaktionerna åt att försöka hjärntvätta svenska folket, så att de ska tycka “rätt” i migrationsfrågan. Detta är inget annat än fascistiska diktaturmetoder. Medierna försök genomföra något av en statskupp mot demokratin och medborgarnas fria val. När folket tycker “fel” ska de luras att ändra uppfattning.

Politikerna dansar lydigt efter mediernas pipa. Men detta sätt att låta medierna försöka dupera befolkningar har, tack och lov, alltid visat sig misslyckat i det långa loppet. Sovjetunionen manipulerade systematiskt nyheter men kunde inte hålla befolkningarna i schack, ingen trodde på det som skrevs i medierna och till slut rasade systemet i Moskva samman. Svenska medier kommer att gå samma öde till mötes om de fortsätter att agera propagandister istället för journalister.

Tema: Integra/migration · Mediegranskning · Realism/idealism

Trump ökar efter terrorattackerna

fredag 20 november 2015 · 20:43

Än en gång står expertkommentatorer mållösa över hur väl fastighetsmagnaten Donald Trump klarar sig i den amerikanska presidentvalrörelsen. The Hill skriver i Trump rises in wake of Paris attacks:

Donald Trump har ökat sin politiska styrka efter terrordåden förra fredagen enligt de flesta opinionsmätningar som skett i veckan.

Trumps framgång visar att han ännu en gång bringar experternas omdömen på skam. Det har funnits en allmän uppfattning att en så allvarlig händelse skulle få väljarna att vända sig till kandidater som är mer sofistikerade och balanserade än TV-underhållaren Trump. Men istället verkar det som att republikanska väljare i än högre grad dragits till Trumps kraftfulla retorik.

“Trump kompenserar sitt tillkortakommande med en kraftfull personlighet”, säger en republikansk valstrateg i New Hampshire som inte arbetar för någon av kandidaterna. Många väljare verkar välkomna Trumps färgstarka profil efter förra veckans attack mot franska civila som dödade 132 personer.

I mätning från WBUR i New Hampshire utförd efter attacken visar att Trump ökat med fyra procentenheter sedan förra månaden och nu leder med 2-1 mot den som kommer tvåa, kirurgen Ben Carson.

En mätning utförd av Florida Atlantic University finner att Trump leder över andra republikanska kandidater med 36 procent, dubbelt så mycket som tvåan, Floridasenatorn Marco Rubio.

En mätning där Reuters frågat väljarna vilken kandidat som är bäst lämpad att ta sig an terrorhotet, svarar 36 procent Trump, medan Rubio kommer tvåa med 16 procent.

Den turbulens som ett terrordåd (om än utomlands) kan skapa för en valkampanj tycks inte ha fått stödet för Donald Trump att vackla. Åtminstone inte än.

Frågan är hur stark viljan i väljarkåren är att utse någon helt ny, någon som är helt annorlunda än nuvarande ledarskap. Just nu verkar den viljan vara starkare än viljan att söka sig till något tryggt och välbekant i orostider.

Tema: Amerika

Flyktingboende var terrornäste

fredag 20 november 2015 · 9:10

Föga förvånande greps den av Sverige efterlyste terroristern i ett “flykting”boende. Paristerrorister tog sig in i Europa genom migrantströmmen till Grekland. På vilket sätt smälter dessa in bättre än med migrantströmmarna? Ingen vet vem den andre är i dessa stora strömmar. Och framför allt, ingen europeisk stat vet vem som kommer och går. Europa har ingen som helst kontroll över sina gränser eller vad de som kommer in i Europa tar sig för. Det råder fullständig anarki.

Och varför? Därför att politiska ledare agerar huvudlöst genom att ge upp rättsstatens allra mest grundläggande förutsättningar, allt för att vara snäll. Internationell politik definierar en suverän stat med att man har kontroll över sina gränser. Det har inte längre Europa. Vi har sjunkit ner i en laglöshet som ger fritt fram för värsta sortens våldsverkare.

Nationerna i Europa står utan politisk ledning. De har kapitulerat och lämnar befolkningarna oskyddade och ingenting undergräver respekten för rättsordningen som när statsmakterna inte längre kan ge människor det skydd som är främsta villkoret för att vi underkastar oss tvingande lagstiftning beslutad av statsmakten.

Det vi nu ser är vår civilisation falla sönder framför våra ögon. Påhejad av en stor majoritet i riksdagen.

Se mer: Expressen i Mutar Muthanna Majid greps i Boliden, AFP i Swedish police arrest man for ‘plotting terror attack’, Daily Express i Terror fear as ISIS fighter is on the loose in Scandinavia, Fox News i Sweden arrests terror suspect after manhunt, Wall Street Journal i Paris Stadium Attacker Got to Europe Using Fake Syrian Passport , New York Times i Terrorists hidden among the flow of migrants

Tema: Brott & straff · Inrikespolitik · Integra/migration · Säkerhetspolitik

Historiskt perspektiv på ledarskap och ansvar

torsdag 19 november 2015 · 10:04

Mer rätt i tiden kunde kanske inte ett seminarium om krig och fred ur historiskt perspektiv hållas än just nu. Ax:son Johnsons stiftelse inbjöd igår till sådant vid det idylliska Engelsbergs bruk i Bergslagen.

Vi fick lära oss att Sveriges synnerligen krigiska historia faktiskt också var starten på den omfördelningspolitik som så starkt kännetecknat Sverige i modern tid. Krigsmaktens krav på manskap var stort, men det fanns sätt för bättre bemedlade att när någon ung man i deras familj blev uttagen att istället betala dyrt för att en fattigare familj istället skulle skicka en av sina söner. På det sättet skedde omfördelning mellan dem som var på hemmaplan. Priset var högt för den son som skickades iväg. Omkring 4 av 5 av soldaterna som gick ut i krig på 1600- till 1800-talen kom aldrig hem. Men, som historikerna påpekade, döden var också synnerligen närvarande i form av sjukdom, olyckor och umbäranden på hemmaplan.

Även svenska drag av neutralitet mellan stridande parter kan skönjas långt tillbaka i tiden som en komponent i kungarnas beslutsfattande, även om aldrig så uttalat som från tiden efter 1809 då Sverige förlorat sin östra del, Finland, som hade ett utsatt geopolitiskt läge nära stormakten Rysslands huvudstad S:t Petersburg. Med Bernadotte fick Sverige också en kung med medelklassvärderingar, påpekade Gunnar Åselius, professor vid Försvarshögskolan. Bernadotte ställde krassa frågor som tidigare hjältekungar inte ställde: “Vad kostar det? Vem betalar?”

För min egen del blev dock denna exposé över svensk statsledning genom tiderna mest talande i något som verkligen skiljer sig från förr: ledarskap i kris och krig. Gustav II Adolf, Karl XII och andra gick i spetsen på sina arméer och utsatte sig för oerhörda risker och tog fullt ansvar för sina beslut. Dagens politiska ledare springer och gömmer sig när det bränner till.

Dagens politiker tar inte ansvar för den politik de utsätter landet för. Man öppnar gränserna och rycker på axlarna åt de enorma utmaningar sådana beslut medför, utan att ha en tanke på effekterna. Man skylla ifrån sig eller bagatelliserar de påfrestningar som befolkningen drabbas av. I det avseendet har det gått utför med landet. Ledarskap och personligt ansvarstagande är noll och intet.

Här borde Sverige återknyta till äldre traditioner och av landets ledarskap utkräva ansvar. Annars kanske det är dags att utsätta dagens oförmögna ledare för samma metod som drabbade den oregerlige Gustav IV, med en oblodig statskupp. I en demokrati finns ordnade former för det — välja helt nya företrädare till riksdagen i nästa val.

Tema: Historia · Valkampanj

Vänsterns skuld till Mellanösterns kaos

onsdag 18 november 2015 · 8:27

Det är populärt att beskylla väst i allmänhet och Amerika i synnerhet för Mellanösterns kaos och våld. Tänkandet bygger på kolonialt synsätt där väst skulle dirigerar allt. Det är skrattretande i dess primitiva antiintellektualism.

För att ta ett exempel: i Metro skriver Göran Greder om ”militant konservatism”. Det blir lite lustigt att han, när han skuldbelagt denna konservatism, konstaterar att vi nu från Frankrikes president Hollande och premiärminister Valls ”hör samma ekon av de amerikanska politikernas reaktion på terrorn efter 11 september”. Men dessa franska politiker är socialister. Hur socialister blivit främsta fanbärare för militant konservatism framgår inte.

Som vanligt saknar vänsterns påhopp och andklagelser all logik. Och som vanligt har vänsterföreträdare aldrig egen alternativ strategi för att komma tillrätta med våldet från islamisterna. Man klagar på dem som vidtar åtgärder, men smutsar inte ned sina egna händer med att tala om vad som borde göras istället. Man stannar vid att klaga, angripa och hoppa på dem som försöker. För mig är det höjden av hyckleri.

Islamismens moderna våldsvåg började 1979 genom den islamistiska övertagandet av Iran. Då ställde vänstern upp på ayatollah Khomeini, som sedan mördade iranska vänsteraktivister som hjälpt honom komma till makten. Genom detta shiamuslimska maktövertagande inspirerades hela den muslimska världen att ta upp kampen mot styrande regimer. Radikaliseringen av den muslimska världen är ett inbördeskrig inom denna civilisation mellan mer sekulära krafter och de extremistiska, och mellan islams olika riktningar.

Visst har väst lagt sig i och givit stöd till diverse tveksamma regimer utifrån egna intressen, men det är så internationell politik fungerat — och det var detta president Bush avsåg att bryta med för att förespråka frihet för befolkningarna. Enligt internationell politik agerar varje nation för att stärka dem som utgör minst hot mot det egna landet. Denna internationella ordning tar inte skulden från muslimska samhällen att få ordning på sina egna länder.

Och när den muslimska civilisationens inbördeskrig spiller över på väst genom terror har väst all anledning i världen att svara och skydda sin egen befolkning.

Här bär vänstern en oerhörd skuld till att världen inte kommit längre i bekämpandet av extremistisk islamism. Efter 11 september 2001 var president George W Bush redo att slå ut förtryckande diktaturer och därmed ge muslimer frihet, rättsstat och demokrati. Afghanistan och Irak fick nya konstitutioner och genomförde allmänna val. Avsikten var att etablera fria folk eftersom fria människor inte angriper andra. Det var en väg till fred.

Men i väst motsatte sig vänsterkrafterna inom media och politik denna utveckling. Man anklagade Bush och hans allierade för allt och ställde inte upp på projektet att demokratisera de från diktaturer befriade länderna. Istället hånades och motarbetades dessa insatser i sådan grad att ingen politiker efter Bush och Tony Blair har vågat stå upp för frihetliga värderingar i världen utanför väst.

Det var när president Obama, till vänsterns starka applåder, drog tillbaka trupperna från Irak och Afghanistan som Islamistiska staten och andra extremister fick fritt utlopp för sitt bestialiska mördande. Folkvandringen vi sett detta år är en direkt följd av att Obama övergivit dessa delar av världen och låtit de ondskefulla krafterna ta makten och härja fritt.

Om man ska ge någon i väst skulden för Mellanösterns kaos, så är det vänstern inom media och politik. Genom sin eviga kritik mot all intervention har man skapat nuvarande paralyserade situation där ingen vågat göra något. Det ger våldsverkarna fritt fram att sprida hat och våld.

Tema: Islam · Mellanöstern · Säkerhetspolitik

Inte muslimer, men islam är problemet

måndag 16 november 2015 · 15:11

Själv följer jag nu bara utländska medier, eftersom de svenska är så grovt vinklade att de är osakliga. Medierna urskuldar, skyddar och bortförklarar det bestialiska våld som sker i islams namn.

Men ett undantag var, har jag fått höra av min omgivning, panelen i radions “Godmorgon världen” igår (lyssna här). Och, faktiskt, där höll man sig till saken när Carl Rudbeck (kolumnist Sydsvenskan), Anna Dahlberg (Expressen) och Anders Lindberg (Aftonbladet) diskuterade orsakerna till terrordådet i Paris:

Anders: Man jobbar för lite med att minska polariseringen. Jag tror på ett inkluderande samhälle, och det här brukar ju folk skratta åt, men jag tror på att minska polariseringen genom att aktivt jobba med att inkludera människor.

Carl: Det finns imamer som stöder den här ideologin. Det här har också en lång tradition inom islam. Det är en del av islam som är lika naturlig som sufismen. Vi måste faktiskt se islam som ett problem. Inte muslimer, men islam har den här våldsbejakande ideologin. Därför måste muslimerna själva ta tag i det här problemet. Så länge vi har imamer som stöder den, så kan Mona Sahlin inte göra så mycket åt saken.

Anders: Din retorik polariserar. I sak är det strunt.

Carl: Då kan du inte islam.

Anders : Man kan inte säga så. Att generalisera på det sättet är jättefarligt.

Carl: Det är inte farligt att se sanningen i vitögat.

Anders: Rena myter!

Carl: Läs de islamska texterna. Om du läser koranen och andra skrifter ser du att handlingarna i Paris har stöd i kanoniska texter inom islam. Det är alltså inte struntprat.

Programledaren (rycker in till islams försvar): Det står ju liknande saker i bibeln.

Carl: Ja, men bibeln har en helt annan status inom kristendomen.

Anna: Jag tror som Carl Rudbeck att det här är något som muslimer själva måste bekämpa och besegra. Jag tror inte islam är dömt att vara på ett visst sätt, men det här är en strömning inom islam som muslimer själva är offer för. Vi behöver synliggöra alla dem [som är toleranta].

Programledaren: Vad är vinsten med att säga som du, Carl Rudbeck?

Carl: Vinsten är att vi ser sanningen i vitögat och ser vad problemet är. Att tala om inkludering av folk som vill mörda oss hjälper inte. Det är ett självmordsprojekt.
/…/
Anders: Ja, vi ska jobba mot radikalisering men också för inkludering.

Carl: Islam är en religion som inte går att skilja från politiken. Islam är politik. Om du läser grundtexterna hittar du passager som motiverar de handlingar som nu skett.

Under några korta minuter — tack vare Carl Rudbeck och Anna Dahlberg — ägnade sig Sveriges Radio åt verkligheten istället för idealiserande utopism. Terrorattackerna i Paris i fredags har sin främsta och avgörande förklaring i islam och dess förkunnelser. Dessa unga män har indoktrinerats av auktoriteter inom deras civilisation till att döda. Dessa auktoriteter har sin ställning så som religiösa ledare. Och de lutar sig på islams skrifter.

Jag har i denna blogg sedan starten 2003 letat efter islamska auktoriteter som aktivt agerar mot våldet, men bara funnit en enda: Abdurrahman Wahid (1940-2009), ledare för samfund med över 30 miljoner muslimer i Indonesien och som blev landets president när diktaturen föll. Inga andra muslimska religiösa ledare av rang har aktivt motverkat våldet, utan bara pliktskyldigt (och till väst) tagit avstånd från våldsdåd som inträffat.

Varför finns inga muslimska auktoriteter som aktivt bekämpar extremisterna? Jag har ställt frågan till muslimska företrädare varje gång jag haft chansen, och de har inte kunnat svara. Min slutsats är att de inte kan ta avstånd från våldet utan att också ta avstånd från vissa heliga skrifter inom islam. Och det steget är man inte beredd att ta.

Här är kärnan: när man har att välja mellan 1) fred och reformerad syn på skrifterna och 2) hålla på skrifterna och därmed acceptera våld av värsta sort, så väljer världens muslimska auktoriteter alternativ 2 varje gång.

När jag i Axess TV diskuterade reformering av islam med författaren och tidigare holländske parlamentsledamoten Ayaan Hirsi Ali för några år sedan, menade hon att islam inte är möjligt att reformera. Jag trodde inte på det då, men börjar göra det nu. Och om det är så illa, då har vi civilisationernas kamp att vänta.

Tema: Frihet · Islam · Realism/idealism

Politikernas monumentala flathet

lördag 14 november 2015 · 16:01

Istället för att skydda våra öppna västerländska samhällen mot dess fiender har medier och politiker ägnat all energi åt att stämpla ut all analys av hotet från islamismen som rasism och främlingsfientlighet. Detta fokus är kontraproduktivt, det ökar polariseringen i samhället och gynnar extremister.

Det har också resulterat i en monumental flathet mot extremistisk islamism. Det är tragikomiskt att USA:s president Barack Obama så sent som i går morse sa att Islamska staten har försvagats. Han invände intensivt emot programledarens påstående om IS styrka, Obama: ISIS Is Not Getting ‘Stronger,’ We Have ‘Contained’ Them:

I en intervju i TV-programmet “Good Morning America” som sändes på fredagsmorgonen tonade president Obama ned hotet från IS. Han fick frågan om inte IS ökade sin styrka, vilket Obama förnekade.

– Jag tror inte deras styrka ökat, sa Obama.

Bara timmar senare slog jihadister till i Paris och dödade minst 128 civila på konsert, utanför fotbollsarena och på restauranger.

Ansvariga för det bestialiska våldet är bara dem som utför det.

Men politiker i väst har en uppgift som är viktigare än alla andra: skydda livet på de egna medborgarna. För att lyckas med det måste man vara proaktiv, något man inte är. Flatheten är enorm, av rädsla att anklagas för främlingsfientlighet.

Obamas utrikespolitik är dessutom en viktig förklaring till att terroristerna kan slå till i väst, utanför Mellanöstern. Han drog tillbaka huvuddelen av trupperna från Irak och Afghanistan och lämnade länderna åt sitt öde. Och det ödet har inneburit att extremisterna fått fritt spelrum.

När president George W Bush förklarade de militära insatserna i dessa länder konstaterade han att det är bättre att ta striden med extremisterna där, på deras hemmaplan, än att låta dem komma till oss så att våldet sker på våra gator.

Kanske skulle medier och politiker lyssnat lite mer på Bush.

Tema: Amerika · Islam · Säkerhetspolitik