Dick Erixon och Stockholm City

Trump vände sig till småfolket

fredag 20 januari 2017 · 20:13

Talet hade ett tema som inte är brukligt: nye presidenten kritiserade Washingtons mäktiga eliter och lovade småfolket deras lojalitet.

När Donald Trump idag höll sitt installationstal vände han upp och ner på den vanliga politiska retoriken, The Carnage Stops Right Now; From This Day Forward It Will Only Be America First:

Idag överför vi inte bara makten från en regering till en annan, eller från ett parti till ett annat - vi överför makt från Washington DC och ger den tillbaka till er, amerikanska folket. Alltför länge har en liten grupp i vår nations huvudstad skördat frukterna av makten medan folket har fått bära kostnaderna. Politiker i Washington har levt i överflöd, medan jobben försvann och fabrikerna stängde. Etablissemangen har skyddat sig själva, men inte medborgarna i vårt land. Deras segrar har inte varit era segrar. Deras framgångar har inte blivit era framgångar.

I Studio Ett sa Carl Bildt att Trump inte nämnde den fria världen, vilket är rätt. Trump talade om friheten i Amerika:

Det är dags att minnas gamla visdomsord som våra soldater aldrig glömmer, att oavsett om vi är svarta, bruna eller vita blöder vi samma röda blod som patrioter. Vi alla uppskattar samma ärorika friheter, och vi saluterar alla samma amerikanska flagga.

Han talar om frihet för alla amerikaner oavsett bakgrund. Och om att älska sitt land.

Jag anser fortfarande att George W Bush höll ett utomordentligt andra installationstal, som dominerades av Amerikas vilja att sprida frihet till hela världen.

Trump stryker nu ett stort fett streck över den ambitionen. Och jag är inte förvånad. Jag skrev i bloggen när vänsteropinionen och medierna i såväl USA som i Europa riktade grotesk kritik mot Bush-administrationens insatser i Afghanistan och Irak, då man inte minst avsatte de tyranniska styret av talibanerna och Saddam Hussein, kommer USA att dra sig tillbaka och strunta i världen. Men då var det exakt vad medierna och vänsterkrafterna ville - “USA ut ur Irak!”

Nu har de fått sin vilja igenom. Trump ser till USA:s snäva intressen. Men då protesterar samma Irakkrigskritiker och beskyller USA för isolationism. Hur ska medierna och vänstern ha det? När USA ingriper är det fel, när USA drar sig tillbaka är det fel.

Så länge medievänstern, akademiska vänstern och politiska vänstern attackerar de politiker som tar strid för frihet, så som George W Bush gjorde, kommer ingen att anse mödan värd. Barack Obama påbörjade denna utveckling genom att dra sig ur Irak och därmed skapa ett vakuum som IS fyllde. Obama har heller inte brytt sig mycket om Syrien. Tacka antikrigsopinionen för det.

Så länge väst är internt splittrat kan vi inte sprida våra värderingar till övriga världen.

Trump är konsekvensen av antikrigsopinionen.

Vad sa då Trump om internationell politik?

Vi eftersträvar vänskap och goda relationer med världens nationer, men vi gör det med utgångspunkten att det är varje nations rätt att sätta sina egna intressen främst. Vi kommer inte att försöka tvinga på någon vårt sätt att leva, men däremot låta vårt lysande exempel bli något som alla vill följa. Vi kommer att stärka gamla allianser och bygga nya, och förena den civiliserade världen mot radikal islamistisk terrorism, som vi kommer att utplåna från jordens yta. Som grund för vår politik kommer total hängivenhet att råda mot Förenta Staterna, och genom vår lojalitet mot vårt land kommer vi att återupptäcka vår lojalitet med varandra. När vi öppnar våra hjärtan för patriotism finns inget utrymme för fördomar.

Det är stenhård realpolitik. Inga visioner, inga utopier, inget fluffigt snack. Bara hårda realiteter.

Detta är den mest logiska hållningen år 2017 med de erfarenheter vi har av internationell politik sedan murens fall för 25 år sedan.

Det har Trump insett, och det är det amerikanska folket givit sitt stöd. I strid med gamla etablissemang vars prat aldrig ledde någonstans. Eller som Trump sa:

Vi accepterar inte längre politiker som bara talar men inte agerar (all talk and no action), som konstant klagar men aldrig gör något. Tiden för tomt snack är över. Nu har stunden för handling kommit.

Nu gäller det bara för Donald J Trump att leva upp till dessa förväntningar…

Tema: Amerika

Socialjournalistik som skapar polarisering

torsdag 19 januari 2017 · 15:33

En färgstark antologi av främst konservativa och högerliberaler, skulle jag säga om det inte vore så att jag själv medverkar med ett kapitel om normer och subkulturer. Men också statsvetaren Stig-Björn Ljunggren medverkar i Haveriet - den humanitära stormaktens fall genom att borra i begreppet högerpopulism.

Jag skulle här och nu vilja lyfta fram kapitlet av journalisterna Marika Formgren och Gunnar Sandelin, under rubriken “Mediernas svek mot den inhemska underklassen”. Här ges en intressant analys av hur journalistiken kunnat hamnat så snett som den gjort.

När journalistiken började professionaliseras (dvs studenter gick direkt till medierna utan att först arbetat i ett “riktigt” yrke) under det radikala 1970-talet fanns en yrkeskod om att “ställa sig på den lille mannens sida”. Socialjournalistiken belyste dem som marginaliserats mitt ibland oss. Med tiden kom detta dock att kallas “snyftjournalistik”, inte minst när generositeten i de offentliga systemen började utnyttjas. Författarna summerar:

Tillräckligt många svenskar såg fuskande och utnyttjande av välfärdssytemen i sin direkta närhet för att välja bort de gamla trygga sossarna och välja in alliansen, som lovade att sätta dit fuskarna och göra livet lättare för alla plikttrogna som släpade sig till jobbet varje dag.

Istället har journalistkåren börjat “rasifiera” rapporteringen. Här följde journalisterna med i den politiska vänsterns förvandling:

Om vänstern förr såg arbetarklassen som gruppen man kämpade för och hade ekonomisk utjämning som målet, så slåss dagens vänster för andra underordnade grupper: “rasifierade”, invandrare, muslimer samt hbtq-personer och kvinnor. I detta intersektionella myller av förtryckta minoriteter har samtidigt målet för kampen blivit luddigare. Det talas inte så mycket om ekonomisk utjämning som om kvotering och positiv särbehandling.

Författarna är bekymrade över socialjournalistikens rasifiering av två skäl:

Man skulle kunna säga att journalister ser på otursdrabbade etniska svenskar med nyliberala glasögon: de är lata och oföretagsamma och får skylla sig själva att de hamnat i svårigheter. När samma journalister ser på människor med utländsk bakgrund är det med postmarxistiska glasögon: de har inget eget ansvar utan när de hamnar i svårigheter beror det på underordning och orättvisa maktstrukturer.

Detta är en intressant analys, men den leder till en än viktigare konsekvens:

När journalisterna tidigare granskade hur den inhemska underklassen på olika sätt for illa, ställdes makthavarna till svars. Idag är den dominerande delen av journalistkåren överens med det politiska frälset om att rikta udden mot de svenskar som kan uppfattas som främlingsfientliga, rasistiska eller bara tveksamma till omfattande asylinvandring och mångkultur. Lite tillspetsat kan man säga att media har övergått från att granska makten åt folket till att granska folket åt makten.

En oerhört vass slutsats!

Det andra skälet som gör författarna bekymrade är den polarisering denna allians mellan journalister och politiker i makten skapar:

Om journalistiken regelmässigt beskriver invandrare som förtryckta, diskriminerade och utsatta för rasism, medan infödda svenskar bara får framstå som intoleranta förövare, men aldrig som offer, då riskerar hatet att växa i båda grupper. Bland invandrarna därför att de tror att alla svenskar glider fram på en räkmacka när de aldrig får höra talas om något annat, kombinerat med mediebilden av svenskar som rasister. Bland svenskarna därför att de intuitivt känner att de får sin egen livserfarenhet diskvalificerad … De vet från sin egen erfarenhet att svenskar kan vara offer och invandrare förövare, men de får aldrig se den verkligheten skildrad i medierna.

Exakt.

Offren för skolattacken i Trollhättan hyllas och förövaren identifierades omedelbart av medierna, eftersom han var etnisk svensk. När en mamma och hennes vuxne son dödades på IKEA, tystades både offren och förövaren ner. Dagens Nyheter med flera redaktioner gick till våldsam attack mot journalister som avslöjade att mördaren var en asylsökande som fått avslag och mördade dem som såg mest svenska ut för att hämnas. En uppenbart rasistisk attack. Men i medierna är det som om detta aldrig hänt.

Här agerar medierna som under sovjetkommunismen. De lägger “sanningen” tillrätta efter rådande rasifieringsideologi. Invandrare är alltid goda, svenskar alltid rasistiska förövare.

Och detta är alltså bara ett kapitel av 18 i boken Haveriet….

FÖRFATTARNA:
• Claes G Ryn – Professor i statsvetenskap, Washington D.C.
• Patrik Magnusson – Pol.Mag, gymnasielärare samhällskunsk/historia
• Marika Formgren – Journalist och tidigare borgerlig ledarskribent
• Anna Lindén – Präst, teolog och krönikör
• Tanja Bergkvist – Filosofie doktor i matematik
• Inger Enkvist – Professor emerita i spanska vid Lunds universitet
• Ilan Sadé – Chefsjurist och ordförande för Medborgerlig samling
• Mons Krabbe – Säkerhetspolitisk analytiker och samhällsdebattör
• Dick Erixon – Chefredaktör för Samtiden
• Rolf K Nilsson – Konservativ debattör, fd riksdagsledamot
• Henrik Alexandersson – Journalist och liberal samhällsdebattör
• Peter Stilbs – Professor emeritus i fysikalisk kemi vid KTH
• Stig-Björn Ljunggren – Statsvetare och krönikör
• Jan-Erik Gustafsson – Docent i vattenhushållning vid KTH
• Anders Edwardsson – Statsvetare och historiker, bosatt i USA
• Karl Gustel Wärnberg – Bachelor i idéhistoria, Univ of London
• Jan Tullberg – Docent företagsekonomi, Handelshögskolan i Sthlm
• Henrik L Barvå – Politisk redaktör på Nya Wermlands-Tidningen
• Gunnar Sandelin – Socionom, journalist och författare

Se mer eller köp boken: Adlibris, Bokus, förlaget Realia

Tema: Identitet · Mediegranskning · Realism/idealism

Alliansens sista dödsryckningar

torsdag 19 januari 2017 · 12:52

Jag skrev i början på december att alliansen är död. Denna prognos har blivit än mer realistisk efter Moderaternas utspel idag. Anna Kinberg Batra vill lägga en alliansbudget som, med stöd av Sverigedemokraterna, innebär att man fäller den rödgröna regeringen.

Nu har Centerpartiet sagt nej. Det är ännu en spik i alliansens kista.

Men även om C skulle lägga ner sina röster kan övriga oppositionspartier fälla regeringen. M, L, KD och SD har 168 mandat mot 159 för S, MP och V.

Liberalerna har ännu inte sagt hur de ställer sig. Om också L lägger ner sina röster, vinner rödgröna regeringen. Och om C aktivt röstar med regeringen, vinner den.

Men viktigare är vad detta betyder om vi blickar längre fram, mot valet 2018. Då kan vi, istället för två regeringsalternativ som kallas borgerliga mot rödgröna, få realister mot utopister. Om detta skriver jag i ledarartikel, Nya regeringsalternativ: realister mot utopister:

Då får svenska folket möjlighet att välja om man vill fortsätta den utopiska linjen, med fortsatt stor invandring och svaret på alla praktiska problem är ”det löser sig, var inte så pessimistisk”, eller en realistisk linje där man lägger om kursen och fokuserar på sammanhållning och trygghet för oss som bor i landet.

Det är utmärkt om väljarkåren för göra detta val, så att en ny regering får tydligt mandat för sin politik.

Tema: Alliansen · Rödgröna · Valkampanj

Därför har Obama och EU resulterat i Trump och väljaruppror

onsdag 18 januari 2017 · 21:00

Vad åstadkom Barack Obama under sina åtta år som president? Den frågan har många ställt inför fredagen då han avgår och åker hem till Chicago - kallad “mordhuvudstaden”. Mer än 750 personer dödades i Chicago under 2016. I vissa distrikt sker 35 mord per 100.000 invånare, vilket är mer än fyra gånger så många mord som i Irak (8 mord per 100.000 inv år 2012).

Enligt en mätning publicerad av AP anser 67 procent att Obama inte uppfyllt sina vallöften, bara 27 tycker han gjort det. Och 44 procent anser att USA blivit ett mer splittrat land under hans presidenttid, bara 27 procent säger att landet blivit mer enat.

Väljarreaktionerna är ett resultat av Obamas oförmåga att uppfylla de hoppfulla valbudskapen - “Yes, We Can!” Att det inget blev av detta är en viktig förklaring till att en så osannolik kandidat som Donald Trump kunde vinna presidentvalet.

När Obama efter valsegern, och trots att han hade majoritet i både representanthus och senaten, inte lyckades infria förväntningarna lade han grunden för väljarnas ilska och vilja att rösta bort allt vad etablissemang heter.

En röst på Trump var “en röst mot hela skiten”.

Jag tror denna kronologi är viktig för att förstå det fenomen som föraktfullt brukar kallas “populism”. Missnöjet bland väljarna kommer inte ur tomma intet. Det beror på någonting. Nämligen på att etablissemangen misskött sig. I USA har politiska klassen slutat se till sak och substans för att bara ägna sig åt retoriska gladiatorspel i Washington. Ingenting har blivit gjort eftersom alla blockerar varandra. 

I Europa har vi en union som skapar enorma politiska överbyggnader som visar sig rasa samman så fort de utsätts för verklighetens påfrestningar.

1) Euron resulterade i ökade motsättningar mellan syd och nord, eftersom syd fick för sig att med euron skulle nordeuropéerna betala deras välfärd genom att betala deras ansvarslösa upplåning. De skyddsmekanismer som installerats, som stabiliseringspakten, struntade politiker som Frankrikes president Jacques Chirac fullständigt i.

2) När man med Schengen rev de inre gränserna, kunde ett barn räkna ut att det blev avgörande att upprätthålla de yttre gränserna. Gjorde EU det? Nej. Miljoner människor kunde bara traska in i EU och begära uppehållstillstånd. I panik fick man be Turkiet om hjälp att hålla gränsen. Något mer inkompetent statsmannaskap är svårt att tänka sig.

3) EU hade principer om hur de asylsökande skulle tas omhand, Dublinförordningen. Men så fort asylsökningarna ökade, havererade omedelbart EU:s egna regelverk.

På punkt efter punkt har EU-ledarskapet visat sig fullständigt odugligt att leda kontinenten. Man är värdelös på att förstå att verkligheten inte kan göras om i en hast. Den europeiska politiska klassen präglas av kollektivt storhetsvansinne.

I detta läge är det fullt logiskt att väljarkåren vill ha nya alternativ. I USA valde man Trump. I Europa valde britterna Brexit och vi får se hur det går i Holland, Frankrike och Tyskland under 2017.

Väljarnas reaktion mot grandios inkompetens är det absolut sunda. Att fortsätta lita på dem som inget förmår är däremot dåraktigt.

Tema: Amerika

Om man inte målar fan på väggen om Trump

tisdag 17 januari 2017 · 12:00

Hellre än att grotta ner sig i värsta tänkbara scenarior, tycker jag vi ska försöka förstå hur blivande president Trump tänker och vad han är ute efter. Hellre än att håna vill jag förstå.

I dagens ledare Trump chockar och skakar liv i en trött västvärld ger jag min tolkning av vad som egentligen händer.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sa före ett EU-möte att Donald Trumps åsikter om Nato och hans kritik av de medlemmar som inte betalar deras rättmätiga andel av försvarskostnaderna ”har skapat förvåning och oro här i Bryssel”.

Det är förmodligen också avsikten. Donald Trump vill skaka om européerna.

Precis så som brittiska folket ville skaka om Europeiska unionens ledarskap.

EU är i djup kris men krisinsikt saknas hos de som är ansvariga. Därför behöver de skakas om.

Här finns dock en viktig skillnad. Medan britterna fattade ett historiskt beslut om Brexit är Donald Trumps uttalande i detta skede endast ord. Jag tolkar Trump som att han sätter förhandlingsramarna för framtida uppgörelser.

Jag hoppas jag har rätt, men jag vet naturligtvis inte. Lika lite som dem som målar fan på väggen.

Tema: Amerika · Europa

USA-vänstern går brittiska Labours väg

söndag 15 januari 2017 · 18:36

Det är häpnadsväckande att se TV-programmet Meet the Press i NBC idag. Demokratiska partiet undergräver aktivt sitt eget lands demokratiska trovärdighet genom att hävda att den nyvalde presidenten inte är legitim.

Först säger en afroamerikansk kongressman att Ryssland direkt manipulerade presidentvalet så att Hillary Clinton inte vann. Sedan backas det extrema uttalandet upp av långvarige senatorn Dianne Feinstein, som svarar ja på frågan om Ryssland lyckades påverka valutgången.

Detta är långtgående konspirationsteorier som brukar tillhöra fiktionens värld i böcker och filmer. Nu framför ledande och lagstiftande ledamöter från USA:s vänsterparti dessa konspirationer.

Att göra det är inte bara dumt eftersom det i än högre grad splittrar landet, utan också är självdestruktivt - ur flera perspektiv.

1) Demokraterna gör sig till ryssarnas “nyttiga idioter”

- Vad ryssarna vill är inte främst att Donald Trump vinner, vad ryssarna vill är att vi ska börja ifrågasätta allt vad som sker i Amerika. När kongressledamoten Lewis säger att han inte tror på valresultatet, vilket vi nog alla kan enas om var legitimt, sprider han just den sorts misstro som hjälper ryssarna, säger Daniella Pletka vid tankesmedjan AEI i programmets paneldiskussion. Att ifrågasätta demokratiska val är att undergräva demokratin, just det Ryssland vill.

2) Demokraternas bitterhet kommer öka väljarflykten

Ett parti som uppvisar en sådan uppenbar bitterhet över att ha förlorat valet är inte särskilt attraktivt. Om demokraterna nu attackerar Trump därför att de anser Hillary borde vunnit, och attackerar FBI-chefen därför att han utredde Hillarys privata mejlserver, ägnar de sin energi åt ämnen väljarna inte vill att politiker ska syssla med.

Mina tankar går till brittiska Labourpartiet som ligger i ruiner och som ingen tror kommer att kunna vinna nästa val även om den konservativa regeringen har stora utmaningar framför sig. Sedan Labour valde Jeremy Corbyn till partiledare har de gått låååångt åt vänster, samtidigt som de fortsätter ha interna strider. Väljarstödet är rekordlågt.

Väljarna vill se en förbättrad ekonomi, bättre välfärd, bättre infrastruktur, mer lag och ordning. Att bittert klaga över det val man har förlorat, är knappast en väg framåt.

Tema: Amerika

Satir: kulturkrock

fredag 13 januari 2017 · 21:38

Inför nästa vecka, då presidentbytet sker har satirtecknarna haft fullt upp. Här tre goda exempel.

Först Signe Wilkinson, första kvinna att vinna Pulitzer Prize för satirteckning. Hon berör den allt större klyftan mellan kusternas vänsterradikala storstäder och den vida, konservativa landsbygden däremellan.

Sedan Steve Breen som lysande summerar arvet efter Barack Obama och hans utrikespolitik.

Sist gamle favoriten Michael Ramirez, som också berör kulturkrocken mellan etablissemang och folket, i detta fall om vilken betydelse en skådespelares privata tyckanden har hos den breda allmänheten (dvs utanför kulturvänstern):

- Jag är en självtillräcklig kändis, så ni måste lyssna på….
Tittare: Klick

Tema: Amerika · Kultur & humor

Falska nyheter och propaganda istället för journalistik

torsdag 12 januari 2017 · 11:21

Det är inte svårt att förstå varför hela mediebranschen är i kris. Om man ska kunna ta betalt för något, måste det ha en viss kvalitet och präglas av viss integritet och yrkesskicklighet. Allt det har försvunnit från mainstreammedierna som istället bedriver propaganda, förlåt “kampanjjournalistik” heter det ju. Vem vill betala för skräp?

Ta bara Svenska Dagbladets rapportering idag. I artikeln om tillträdande president Donald Trump heter det - på nyhetsplats - att han framför “bluddriga monologer” och “sedvanliga skrytet”.

Samma “journalist” skriver sedan en tårdrypande och lång artikel om avgående president Obamas sista framträdande. Då har berömmet inga gränser: “instrument han så skickligt spelat på”. Och SvD:s utsände gör sig också till Obamas talesperson: “Anklagelser om att han inte flörtade tillräckligt med dem [Republikanerna] skulle han troligen bemöta med att inget tyder på att Demokraterna kommer att bjudas in till några överläggningar.”

Och Svenska Dagbladet är opartisk, balanserad och sanningsenlig? Tillåt mig ett hånleende.

Att den obalanserade bevakningen är ett problem förstår uppenbart inte nyhetsredaktionen, men däremot ledarredaktionen. Vilket ju är paradoxalt, eftersom ledarsidan är platsen där åsikter höra hemma. Per Gudmundson skriver: “Och om publiken får intryck att vi journalister kan fabulera fritt om Trump, varför ska den då tro på de riktiga … nyheterna?”

Nej, snart är det bara de anställda på SvD som tror på vad blaskan skriver.

Tema: Mediegranskning

Senatsförhör: Kritik mot “stort hjärta, liten hjärna”-politik

onsdag 11 januari 2017 · 23:52

ExxonMobils förre vd Rex Tillerson, förra året utsedd till en av världens mäktigaste företagsledare, har nominerats av tillträdande presidenten Donald Trump att bli USA:s nästa utrikesminister. Tillerson har nu förhörts i 9 timmar i senaten, direktsänt i C-span.

Tillerson började som vaktmästare hos Exxon för 41 år sedan, och har sedan “gått den långa vägen” (ett gammalt uttryck som sällan nämns nuförtiden) ända upp till den allra högsta toppen. Han har gjort affärer över hela världen, men främst i Ryssland.

Två frågeställningar fastnar hos mig.

Kentuckysenator Rand Paul ställde frågor om hur Tillerson ska komma åt korruptionen och de ofta kontraproduktiva utfallen i det omfattande bistånd som USA ger genom USAID. Nominerade utrikesministern svarade:

- Utmaningen ligger inte i de goda avsikterna med vårt engagemang, utan i genomförandet. Det är viktigt att vi har väl etablerade exekutiva planer och samarbetar med andra myndigheter för att förhindra stöld.

Varpå Rand Paul kommenterade att Tillerson har rätt och att det är “stort hjärta, liten hjärna”-politiken som leder till korruption och bristfälligt utfall.

Lysande beskrivning av hur biståndspolitik brukar fungera.

Senatorn Johnny Isakson från Georgia tog upp den ”mjuka makten” som utrikesdepartementet ansvarar för i utrikespolitiken. Ett aktuellt exempel är utbrottet av ebola i västra Afrika. Amerikanska myndigheten CDC, Centers for Disease Contol, gick in och såg till att epidemin stoppades och nu har ett vaccin utvecklats. Detta skedde även om man inte hade en katastroffond att ta resurserna från. Kommer du att medverka till en sådan fond?

- Ebola-insatsen sköttes på ett utmärkt sätt av CDC. Däremot fanns stor ineffektivitet hos WHO, världshälsoorganisationen, som hade det egentliga ansvaret. Vi bör ta lärdom av detta och se hur vi ska samarbeta med WHO i framtiden, svarade Tillerson.

Dessa två frågor visar en rakare och smartare hantering av bistånd än vår svenska enprocentsdebatt. Vi är angelägna om att göra oss av med pengarna, medan amerikanerna är angelägna om att göra nytta.

Viss skillnad i mentalitet och insikt om hur världen fungerar.

Tema: Amerika · Bistånd

Värsta spridarna av falska nyheter: CNN, TT med flera

onsdag 11 januari 2017 · 17:33

Totalt osakliga och påhittade uppgifter om att Ryssland skulle utpressa Donald Trump spreds natten till idag från massmedier som CNN i USA och TT i Sverige.

Det är urtypen av falska nyheter. Påhitt som har politiska avsikter att påverka opinionen. Anklagelserna har varit kända sedan länge, just som falska och ogrundade uppgifter. Vänstertidningen New York Times, som var en av Hillary Clintons största supportrar, påpekar att det är påhitt.

Men dessa påhitt har under dagen idag med stor entusiasm spridits av DN, SvD, SVT och alla andra om annars brukar klaga på att falska nyheter sprids på internet.

De värsta gödselspridarna av falska och påhittade nyheter är etablissemangets medier.

Värsta hotet mot demokratin i väst är att de stora medieredaktionerna slutat vara journalister och sjunkit ner i ett politiserat träsk där man förstör allt vad journalistisk integritet heter.

Demokrati kräver en öppen, saklig och opartisk journalistik. Sakliga medier är en del av demokratins infrastruktur.

Den ligger nu i spillror.

Nya medier måste växa fram som plockar upp de gamla, hederliga journalistiska uppdraget att rapportera fakta och tillämpa konsekvensneutralitet i allt från granskning av makthavare till hur kriminaliteten ser ut och varför.

I trovärdighet finns det inte längre någon skillnad mellan det som skrivs på nätet och det medieredaktioner skriver. Trovärdigheten är lika låg. Det är tragiskt, men så ser det ut.

Uppdatering kl 18.18
Det är hysteriskt att följa CNN efter Donald Trumps presskonferens, där CNN som nyhetsredaktion måste förklara sitt agerande kring de falska nyheterna. Vi lever i en tid där journalister gör sig till nyheter framför tillträdande och folkligt valde presidentens tillkännagivande - istället för att rapportera nyheter. Fruktansvärt amatörmässigt.

Tema: Mediegranskning

DN har fått Trump på hjärnan

onsdag 11 januari 2017 · 10:28

När man öppnar DN.se handlar rubrik efter rubrik om Donald Trump, alla i en hånfull och föraktfull ton. Rubrikerna här är enbart de som fanns på denna morgons förstasida i DN.se.

Var finns respekten för demokratin? Det amerikanska folket har gått till val efter en valrörelse som pågick i mer än ett år. Folket valde Donald Trump till president.

Varför föraktar DN denna demokratiska process?

Varför har DN ingen respekt för amerikanska folkets val?

Det handlar ju inte om granskning av makten, av den enkla anledning att Trump ännu inte tillträtt.

Det handlar istället om journalisters förutfattade meningar byggda på att man själva hoppats att en annan kandidat skulle vunnit. Det luktar alltså dålig förlorare om medierapporteringen.

Är det verkligen nyhetsjournalistik?

Nej, det är kampanjjournalistik som alltmer flyter ihop med falska nyheter och ryktesspridning.

Tema: Amerika · Mediegranskning

Utskottsförhör är underbar nörd-TV

tisdag 10 januari 2017 · 17:55

Följer just nu direktsändning i C-span första amerikanska senatsförhöret av alla de ministrar som Donald Trump nominerat. Lägg märke till att USA:s president inte får utse vem som helst till minister, denne måste godkännas av en majoritet av senaten. Här har svenske statsministern mycket större makt eftersom statsministern får utse vem som helst till minister.

Först ut är kandidaten till justitieminister, Jeff Sessions, som utfrågas om sina meriter, sin filosofi, om sin karaktär och hur han tänker agera som högste chef för lag och ordning i USA.

För någon som är en politisk nörd som mig, är det fantastisk TV att följa dessa senatorer, den mest erfarna och mäktigaste politiska “klubb” som finns i världen, ställa frågor till en som aspirerar på att bli minister. Dramatiken finns där precis under ytan. Ambitionerna. Nervositeten. Viljan att lyckas ge rätta svar i både sak och ton. Både att svara ärligt och rakt men också att inte göra bort sig genom att säga för mycket.

Och motståndarpartiets utfrågande senatorer, demokraterna, som har ambitionen att sätta dit ministerkandidaten så att man kan rösta nej och tillmäta president Trump en näslig prestigeförlust. Men ändå inte förlora sin dignitet som en elak och ond jävel som vill hämnas valförlust.

Det är politisk teater av högsta rang. Men också en filosofisk boxningsmatch. Här handlar det om synen på lag och konstitution.

Bästa ordväxling hittills är mellan senator Lindsey Graham och Jeff Sessions (båda republikaner från södern).

Graham: Så kommer vi till muslimerna. Som du vet har jag och nyvalde presidenten olika uppfattningar om religiösa test. Kommer du att stödja en lag som säger att du inte får resa in i Amerika därför att du är muslim?

Sessions: Nej.

Graham: Skulle du stödja en lag som stipulerar att - om du säger dig vara muslim och när vi frågar hur du uttolkar det, svarar att det betyder att jag tänker döda alla som inte håller med - du förvägras inresa?

Sessions: Det vore ett rimligt beslut.

Graham: Jag hoppas vi kan hålla dem utanför landet som vill döda alla på grund av religion. Jag hoppas vi är smarta nog att veta att detta inte är vad de flesta muslimer tror på.

Sessions: Men det kan vara den religiösa uttolkningen för just den personen.

Graham: Exakt. Det är just den poängen vi behöver göra här.

Snacka om rak konversation! Vi skulle behöva mer sådant. Så otroligt många missförstånd skulle kunna undvikas, så många anklagelser hit och dit om allt möjligt skulle bli överflödiga.

Tema: Amerika · Juridik