Dick Erixon och Stockholm City

Wallström: jag är proffsig

söndag 29 mars 2015 · 10:17

Årets skämt måste vara utrikesmininister Margot Wallströms svar på frågan om hur hon tycker hon hanterat Saudiarabien. Till SVT säger hon:

– Jag har hanterat det proffsigt.

Fakta är att man i arabvärlden, exempelvis via tv-kanalen al-Arabiya, nu sprider uppgifter om att den svenska regeringen bett om ursäkt för Margot Wallströms uttalande och att Saudiarabiens ambassadör därför kan återvända till Stockholm.

Det var förre talmannen Björn von Sydow som åkte med ett brev från kung Carl XVI Gustaf till Saudiarabien som innehöll önskan om goda relationer mellan länderna.

Kungen fick alltså rädda utrikesministern och S-MP-regeringen från sig själva.

Wallström har undergrävt Sveriges trovärdighet och gjort sin egen agenda till parodi.

Se mer: SvD, SVT

Tema: Rödgröna

Muslimskt världskrig allt närmare

lördag 28 mars 2015 · 12:36

Krig, död och förföljelse är vardag i Mellanöstern. Men striderna som nu trappas upp i Jemen, med Saudiarabien och Iran som bakomliggande aktörer på var sin sida i konflikten, kan vara tecken på något annat än vanligt klan- och falangkrig. Det kan vara början på ett världskrig inom den muslimska världen.

I brittiska vänstertidningen Independent skriver reportern och USA-hataren Robert Fisk, The battle for the Middle East’s future begins in Yemen as Saudi Arabia jumps into the abyss:

Aldrig förut i modern arabisk historia har en sunnikoalition av 10 länder, inklusive icke-arabiska Pakistan, attackerat ett annat arabiskt land. Sunnimuslimer och shiamuslimer är nu i krig med varandra i Irak, i Syrien och Jemen. Pakistan är kärnvapenmakt. Arméerna i Bahrain och gulfstaterna inkluderar pakistanska soldater . . . Slaget om Jemen splittrar arabiska länder. I Libanon har förre sunnimuslimske premiärministern Saad Hariri hyllat Saudiarabiens attack mot Jemen som “klok och modig”. Men shiamuslimska Hizbollah kallar angreppet “oberäkneligt äventyr”. . .

Historien kan komma att betrakta attackerna i Jemen som starten på ett stort inbördeskrig mellan sunni och shia i Mellanöstern . . . Men det kan också vara så att det är ett sista försök av Saudiregimen att bevisa att man är en avgörande militärmakt. Under 1990 bad man om hjälp från det otrogna Amerika mot Saddams legioner i Kuwait. Saudiarabien är en wahabitisk nation lojal mot samma teologi som talibanerna och IS. 15 av de 19 kaparna den 11 september 2001 var saudier. De gav oss Osama bin Ladin, som - låt oss inte glömma det - också hade rötter i jemenitisk klan.

Washington Post rapporterar, How the Yemen conflict risks new chaos in the Middle East:

Sammanbrottet i Jemen innebär att Mellanöstern befinner sig farligt nära att hamna i den stora regionala katastrof många länge har fruktat. . . Egypten och Förenade Arabemiraten, som förenat sig med Saudiarabien in en offensiv i Jemen, bombar fraktioner i Libyen som backas upp av Turkiet och Qatar, som också stöder den saudiska offensiven i Jemen. Den syriska konflikten har underblåsts av konkurrens mellan alla regionala makter som försöker manövrera ut varandra på slagfält långt hemifrån.

“Inte sedan 1960-talet — eller kanske ännu längre — har så många arabländer och fraktioner varit inblandade i så många krig och med så förvirrande samband”, säger Frederic Wehrey vid tankesmedjan Carnegie Endowment. “Det är riktigt farligt.”

För Saudiarabien, som ser sig som beskyddare av sunnimuslimska intressen, var framgångarna i Jemen för shiitiska huthier mer än ett hot mot sunni, säger en analytiker. Det blev kulmen för åratal av iransk expansion över hela Mellanöstern som resulterat i minskat inflytande för sunnitiska aktörer.

Iran backar upp Hizbollah som är ledande maktfaktor i Libanon. Iran ger stöd till Syriske presidenten al-Assad. Och i Irak har shiamiliser lojala mot Iran större makt än reguljära irakiska armén. Med interventionen i Jemen visar Saudiarabien att man inte längre tolererar Irans obalanserade expansion.

Tidningen intervjuar Mustafa Alani vid Dubai-baserade Gulf Research Center:

– Det startade med Libanon, sedan Syrien och Irak och nu Jemen. Det är som ett dominospel och Jemen är första försöket att stoppa brickorna att fortsätta falla, säger han.
– Nu har man vaknat. En kontrastrategi tar form. Och Jemen är testet. Det handlar inte bara om Jemen utan om maktbalansen i hela regionen.

Egyptisk och saudisk militär bekämpar Iran-understödda huthiska rebeller från luften i Jemen. Till Irans statskontrollerade nyhetsbyrå Fars News säger en Irans parlamentariker att huthierna har fått missiler som kan slå ut mål 50 mil in i Saudiarabien.

Förre brittiske ambassadören i Saudiarabien John Jenkins säger till Washington Post att förhandlingarna om att begränsa Irans nukleära program är viktiga. “Förhandlingarna är en av förutsättningarna för att inte allt ska explodera”, säger han.

Ja, och om de sunnitiska atombomberna i Pakistan får sällskap av shiitiska kärnvapen i Iran kan det ju bli en riktigt stor smäll om konflikt mellan muslimska världens aktörer trappas upp.

Tema: Mellanöstern

Socialdemokratin allt mer vänsterextrem

fredag 27 mars 2015 · 7:55

I veckotidningen Dagens Samhälle skriver debattören Widar Andersson (S) en intressant krönika om det faktum att S-väljarna placerar sig själva allt längre ut på vänsterkanten. Denna utveckling har länge kunnat skönjas i rörelsens publikationer, som Tvärdrag. Retoriken har länge varit mer lik Vänsterpartiets än traditionellt socialdemokratisk. Viljan att med järnhand styra medborgarnas liv är genomgående. Det ligger revolution i luften.

Nu syns detta också hos partiets allt färre väljare. Andersson skriver i Åsiktskorridoren gör S till sin egen fånge:

[D]et tidigare dominerande maktpartiet håller på att tappa förmågan att tilltala breda grupper i samhället … S väljare uttrycker i Demoskops undersökning alltmer bestämda vänsteruppfattningar …

Vänsterpartiet som sparkades ut ur S 1917 kan hundra år senare vara på väg att åter infiltrera socialdemokratin. Denna gång inte främst med Sovjetkommunism utan med identitetspolitik, jakt på företag och företagare, änglakörer och med internationell extremism.

Insiktsfullt. Jag önskar att de borgerliga kunde tänka lika klart och våga utmana denna vänsterradikalisering med seriös och pragmatisk politik, byggd på tydliga och glasklara värderingar om medborgarnas rätt att bestämma själva.

Tema: Frihet

Amerikansk flygsäkerhet kontra europeisk

torsdag 26 mars 2015 · 9:00

New York Times rapporterar via anonym källa i haverikommissionen som gått igenom ljudupptagningar, att när det tyska Airbusplanet nått marschhöjd lämnar en av piloterna cockpit. När han sedan försöker återvända blir han utelåst och bankar på dörren utan att bli insläppt.

Det ser alltså ut som ännu en pilot begår självmord och med sig i döden tar alla passagerare ombord. Först stänger piloten ute sin kollega, sedan stängs autopiloten av, kursen ändras och ingen kommunikation sker under åtta minuter.

Förra årets Malaysia Airlines Flight 370 som försvann genom att kursen ändrades mot sydpolen, var med stor sannolikhet orsakad av samma skäl.

Det är märkligt att europeiska myndigheter tillåter flygplan med hundratals passagerare att flygas av en enda pilot i cockpit. Det är sedan länge förbjudet i USA, rapporterar nyhetsbyrån AP:

Sedan terrordåden 11 september 2001 lämnar inte amerikanska flygbolag en pilot ensam i cockpit. Standardprocedur är att om en pilot behöver lämna, för att exempelvis gå på toaletten, ska någon annan i flygbesättningen ta pilotens plats i cockpit. Det är för ögonblicket inte klart om europeiska flygbolag har infört samma praxis.

Av allt att döma gäller inte denna säkerhetsrutin utanför USA. Det kanske den borde göra snart…

Tema: Amerika

Skrattretande om Skavlan

onsdag 25 mars 2015 · 11:29

Kultureliten har gått i taket över att Sverigedemokraten Jimmie Åkesson får vara med i mysprogrammet “Skavlan” i SVT. Inte minst på Dagens Nyheter är man mäkta upprörd. DN-medarbetaren Croneman skriver:

Det väckte hätsk debatt långt in i tv-huset, vem är det som använder sig av vem i det här fallet? Låter sig SVT utnyttjas i politiska syften? …Och de politiska effekterna och de politiska konsekvenserna…? Vem tar ansvar för dem? Måste någon göra det? …

Frågan har som sagt varit glödhet i huset på Gärdet och diskuterats långt upp på vd-nivå. Det har ryktats om avhopp och djupa motsättningar inom Skavlans egen redaktion … SVT balanserar på farligt slak lina.

Det är komiskt att se journalist- och kultureliten upprörd över detta. De har inte knystat om att det är politisk propaganda när socialdemokrat efter socialdemokrat gästat programmet och fått sitta och le och lisma med publiken. Bilden ovan visar när S-ledaren Stefan Löfven satt och skrattade hos Skavlan. Då var det inga som helst problem att låta politiker “utnyttja” SVT. Men när något från ett parti dessa eliter inte gillar, då blir politikermedverkan ett allvarligt världsproblem. Den enda ärliga positionen är att kräva politikerförbud mot medverkan i “mysprogram” eller, vilket verkar mer rimligt, acceptera att politiker deltar och då måste alla folkvalda kunna delta på samma villkor.

Hur obalanserade, partiska och ologiska får dessa kollektiv bli innan de helt tappar trovärdigheten?

Tema: Mediegranskning

Danska S något för Alliansen?

måndag 23 mars 2015 · 17:09

Både Stefan Löfven och Göran Greider tar kraftigt avstånd från den affischkampanj som de danska socialdemokraterna inlett inför folketingsvalet som kommer ske senare i år. En läsare har skickat bild på två av budskapen:

“Strama asylregler och fler krav på invandrare” och “Kommer du till Danmark skall du arbeta”. Det säger socialdemokratiske statsministern Helle Thorning-Schmidt på dessa affischer.

Åtminstone de borgerliga partierna i Sverige borde, om några gamla partier kunde vakna ur integrationspsykosen, kunna ha en profil i denna stil. Danska S menar att invandring inte bara kan handla om rättigheter.

– Men till det hör också att vi ställer krav, och det ska vi vara ärliga med, vilka förväntningar vi har på folk, säger partiets politiska talesperson Maja Panduro till nyhetsbyrån Ritzau.

Detta borde vara fullständigt logiskt också hos oss. Om Sverige vore ett normalt land…

Tema: Integration · Norden

Grälsjuk finansminister föraktar riksdagen

lördag 21 mars 2015 · 18:15

På fredagen visade finansminister Magdalena Andersson (S) häpnadsväckande arrogans och omdömeslöshet när hon skulle svara på frågor i riksdagen. Hon angrep talmannen som tillrättavisade henne. Men i medierna försöker man vrida det till att bristen ligger hos tjänstgörande talman, denne är ju moderat och Andersson sosse. Ingen tycks se det konstitutionellt allvarliga i det som hänt.

För det första: så som exekutiva regeringsmaktens representant var finansministern gäst i riksdagen, de folkvaldas högsta beslutande organ i enlighet med vår grundlag och konstitution. Ibland får jag intryck att media inte vet att vi har något sådant som konstitution. För dem är politik ett familjegräl, ett så primitivt synsätt att man undrar om Sverige tillhör civilisationen längre.

Genom sitt snurriga och grälsjuka beteende har hon skämt ut regeringsmakten på svenska folkets högsta och förnämsta plats för demokrati och samhällsstyre. Det är respektlöst gentemot grundlagen, det är okunnigt och småsint på ett sätt som gör henne ovärdig som statsråd.

För det andra: Magdalena Andersson säger sig ha blivit upprörd över uttolkningar av fakta från riksdagsledamöter. Men herrejösses! Har Andersson aldrig varit med om en politisk debatt förut? Partipolitik handlar alltid om olika tolkningar och syn på prioriteringar. Eller som statsvetaren Jonas Hinnfors säger: “Normalt sett brukar inte talmannen gå in och korrigera i anföranden och avgöra vad som är fel eller rätt. Politiken är till sin natur sådan att man kan tolka uppgifter och statistik olika utifrån sin ideologi och världsbild. Det ska mycket till för att talmannen ska gå in och reglera det.”

För det tredje, och viktigaste: Istället för att framföra sin syn och lägga fram motargument, gick Andersson fram till talmannen och krävde att han skulle tillrättavisa ledamöterna. Det Andersson ville var att göra som i diktaturer, att makten censurerar de olydiga. Hon ville tysta ledamöter som inte håller med henne. Det ger skäl att ifrågasätta om Andersson är en övertygad demokrat.

Vilka värderingar har hon, egentligen? Om hon anser att opposition ska klubbas ner i riksdagens kammare, demokratins hjärta, hur hårt vill hon gå fram mot motståndarnas rätt att yttra sig utanför denna? Ska tidningarna censureras och bara publicera regeringsdekret? Ska säkerhetspolisen släcka ner hemsidor som framför ogynnsamma åsikter om S-regeringens politik?

Jag tycker det finns oerhört många och viktiga frågor att ställa till Magdalena Andersson efter hennes utbrott mot yttrandefrihet och demokrati i riksdagen igår.

Tyvärr tror jag ingen kommer att ställa dem.

Se mer: DN i Talmannen till finansministern: käfta inte, SvD i Minister ‘käftade’ i talarstolen, SVT i Minister blev tillsagd att inte ”käfta” i talarstolen, Aftonbladet i Talmannen läxade upp finansministern.

Tema: Frihet · Rödgröna

Om Wallström på vers

fredag 20 mars 2015 · 19:24

Igår var Saudiarabien medeltida diktatur, idag hyllades landet för sin framsynthet. Under press lägger sig omedelbart Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). Vilken fars! Vilket land i världen kan efter detta lägga någon som helst trovärdighet i det Wallström säger?!

Tack vare en läsare kan dock skeendet uttryckas på vers. Det blir roligare så. Trevlig helg, bästa läsare!

Vårt fosterland styrs nu, kan tyckas,
av smaklösa, blandade nötter
som gör sig till ovän med världen.
Av självgoda åsiktspoliser,
där biståndet till terrorister
är en favoritsysselsättning.

Men om vi tillsammans ska lyckas
att åter få Sverige på fötter,
behöver vi klokskap på färden;
då duger det ej med noviser.
Nej, ge oss en riktig minister
och Margot en ny brysselsättning!

Tema: Kultur & humor · Mellanöstern · Rödgröna

När avgår Margot Wallström?

fredag 20 mars 2015 · 7:00

Efter regeringens i panik inkallade krismöte med näringslivet igårkväll till följd av att Saudiarabien trappar upp konflikten med Sverige, framträdde inte utrikesminister Margot Wallström. I Aktuellts studio intervjuades styrelseordförande i Getinge AB, Carl Bennet:

– Vi ska naturligtvis stå för våra värderingar, men vi ska också visa att vi vill ha normala förbindelser. Och jag tror man kan göra bägge delar om man gör dem på rätt sätt.

Problemet är ju utrikesminsterns kritik av Saudiarabien. Är det inte så att det här är smällar man får ta?

– Sverige ska naturligtvis stå för sina värderingar. Det står vi alla bakom. Men det är viktigt att framföra dem på ett sätt så att andra inte känner sig kränkta. Och det har man misslyckats med här. Ta Tyskland som exempel. De har en socialdemokratisk näringsminister som varit i Saudiarabien. De har förklarat vad dom tycker, precis som Sverige, men gjort det på ett annat sätt och därför fått ett annat förlopp.

Detta är förödande kritik av Margot Wallström: till skillnad från tyska socialdemokrater klarar hon inte av det diplomatiska arbetet utan kränker dom hon talar med. Motsatsen till diplomati.

I en kommentar till Saudiarabiens upptrappning säger Jacob Wallenberg:

– Det saudiska beslutet innebär en allvarlig skärpning av situationen. Beslutet kommer att få omfattande konsekvenser för svenska företags möjligheter att genomföra affärer och att därmed ha en påverkan på plats i Saudiarabien.

I Expressen skriver Daniel Schatz, som forskar om svensk Mellanösternpolitik vid Lunds universitet, Wallström bränner alla broar:

Att tre stater, inom loppet av ett halvt år, återkallat sina diplomatiska sändebud är unikt, likaså att utrikesministern är en icke-önskvärd person i Israel och ledande arabstater.

Min gissning är att Margot Wallström måste avgå för att Saudiarabien ska ändra sin konfrontatoriska linje. Och statsministern har inget val än att låta henne gå. Hon har gjort bort sig och visat sig inkompetent på det diplomatiska fältet. Dessutom har inte Sverige råd att förlora tusentals jobb och tillväxt för att Margot Wallström ska få känna sig präktig och bedriva simpel plakatpolitik i regeringsställning.

Ett tecken på att hon är på väg ut är att den socialdemokrat som uttalade sig om relationerna med Saudiarabien igår var näringsministern, inte utrikesministern.

Tema: Rödgröna

Integrationen för krig till Sverige

torsdag 19 mars 2015 · 19:40

Ett vittne till massakern på restaurang på Hisingen igår säger, “Det är som att leva i ett krig”. Och det är nog vad vi har att vänta oss. Den “integration” som svenska partier står för betyder att traditioner, kulturer och beteendemönster från Mellanöstern och övriga världen är lika viktiga att ta till sig som den kultur och sociala normer som funnits i Sverige fram till 1970-talet. Och det kan inte betyda något annat än att krig är något som vi måste räkna med, på samma sätt som man måste räkna med det i andra delar av världen (särskilt gäller det länder varifrån de flesta nyanlända kommer).

Integration för med sig krig och besinningslöst våld. “Brutaliteten, den totala respektlösheten för människoliv skakar”, skriver Expressen om attacken med två automatvapen mot cirka 20 restauranggäster på Vårväderstorget.

Jag är så innerligt trött på de politiker som talar om integration som något positivt. Det enda rimliga är assimilering. Men det kan vara försent för det. På ett lunchföredrag idag hörde jag företagaren Bijan Fahimi, med rötterna i Iran, ge sin syn på islam. Han fick frågan om assimilering är möjlig. Med de volymer av nyanlända från muslimska länder som Sverige tar emot ser han inte det som möjligt. I förorterna växer man upp utan att träffa en enda svensk. Hur ska man då kunna assimileras?

Vi har öar av bostadsområden där kulturer och beteendemönster är mer lika andra delar av världen och helt avskilda från det omgivande svenska samhällsklimatet. I dessa områden hålls kvinnorna mycket hårt. Fahimi förstår inte hur feminister kan blunda för de mest kvinnofientliga tendenser som finns i vårt land, just i dessa områden.

Jag undrar hur länge riksdagspartierna kan undgå att tala klartext: vill man ha integration till priset av krig? Och om man inte vill det, är man beredd att begränsa volymerna av invandringen till en nivå som gör det möjligt att uppnå assimilering?

Tilläggas kan att det är höjden av cynism att lyfta fram skärpa vapenlagar som en lösning på våldet, så som socialdemokrater i både Göteborg och i regeringen nu gör.  Att utmåla vapnen som orsaken till våldet i Göteborg är som att påstå att andra världskriget berodde på större stridsvagnar och inte på Hitler och nazismen. Hur fåniga får politiker bli?

Tema: Integration

Bibbi Netanyahu mot seger

tisdag 17 mars 2015 · 21:20

Svenska medier har självsäkert förklarat att högerledaren och premiärministern Benjamin Netanyahu skulle förlora dagens israeliska val till Knesset. Som vanligt har redaktionerna omvandlat sina privata vänsterdrömmar till medial rapportering — och fått fel.

Vallokalundersökningar som just presenteras visar att Likud blir största parti, även om mitten-vänsteralliansen ligger mycket nära. Eftersom Likud anses ha bättre möjligheter att bygga en regeringskoalition är valet därmed i princip avgjort: Netanyahu kan fortsätta regera. Och om han sitter kvar i två år, kommer han att bli den längst sittande premiärministern i Israels historia.

Många har underskattat Netanyahu under hela hans karriär. Och han är känd för att ha ett hett temperament och lätt för att stöta sig med medarbetare. Exempelvis har tidigare högt uppsatta chefer i säkerhetstjänsten Mossad tagit avstånd från honom.

Men jag får intryck av att Netanyahu har förstått något väldigt många politiker i Europa inte begripit. Nämligen att i en demokrati är det folket som avgör. Det är folket som ska övertygas — inte kommentatorer i medierna, inte akademiker, inte diplomater, inte ledare i andra länder. Dessa grupper har mer eller mindre hatat Netanyahu, men det skiter han i. Han vänder sig till folket och folket har, tycks det, givit honom rätt.

Det är rätt imponerande. Det är bara Angela Merkel i Tyskland och Benjamin Netanyahu som kan vinna återval, inte bara en gång utan flera, i den demokratiska världen just nu.

Tema: Mellanöstern

Grekland-Tyskland i “fingergate”

måndag 16 mars 2015 · 12:23

Fram till fredag ska Grekland betala tillbaka ett gammalt lån på nära en miljard dollar till Internationella valutaunionen. Det har spekulerats i att Grekland inte kommer att klara det. I så fall ökar åter trycket på att Grekland måste lämna euron.

Men den vänsterextrema regeringen gör inte situationen lättare genom sitt hånfulla agerande mot Tyskland. Man har börjat prata om krigsskadestånd, att kräva 70 år efter andra världskrigets slut.

Men ord och gester kan vara än mer som bensin på elden, vilket grekiske finansministern Yanis Varoufakis fick erfara när han via videolänk var med i ett direktsänt söndagsprogram i tysk TV igår. Där visades ett klipp där Varoufakis gav fingret åt Tyskland. I programmet ursäktade han sig med att påstå att klippet var falskt.

Det har startat en mediestorm i Tyskland idag under benämningen “fingergate”. Alla medier jagar nu bevis på om klippet är autentiskt eller inte. Se klippet i YouTube (14 sek): Yanis Varoufakis shows the finger to Germany.

Jag tror klippet är korrekt och inte förfalskat. Men jag sätter samtidigt viss trovärdighet till ett inlägg i Guardians kommentarfält från en person som säger sig läst hela texten på vad Varoufakis sa när han visade fingret mot Tyskland för två år sedan. Denne person hävdar att Varoufakis i sin appell presenterade olika alternativ där ett alternativ var att ge Tyskland fingret. Och det skedde två år innan han blev finansminister.

Det räddar inte Varoufkis som alltså igår sa att han inte visade fingret. Det gjorde han, men då som ett möjligt alternativ för Grekland i den ekonomiska krisen.

Grekland gör sig allt mer omöjligt i Europagemenskapen. “Fingergate” är bara senaste exemplet på hur Grekland är en destruktiv kraft i Europa och skapar raka motsatsen till det EU är till för: man skapar motsättningar och fientlighet istället för gemenskap.

Tema: Brott & straff · Ekonomi · Europa