Dick Erixon och Stockholm City

Hägglunds framgångsrika partiledargeneration

torsdag 29 januari 2015 · 13:43

Precis som många andra sagt, tycker jag det är synd att Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna.

Han har tillhört en ovanligt framgångsrik partiledargeneration inom de borgerliga partierna, som slutgiltigt satte stopp för den socialdemokratiska hegemonin i svensk politik.

Maud Olofsson (C) återförde centerpartiet till rötterna efter vänstersvängen under Olof Johansson. Hennes insatser var avgörande för att Allianssamarbetet kunde skapas 2004. Fredrik Reinfeldt (M) förde sitt parti från arga teorier till genomförbar och nyanserad politik som gav förutsättningar för närmare samarbete med borgerliga kollegor. Lars Leijonborg (FP) och Göran Hägglund (KD) var också vuxna uppgiften att få ett slut på partiegoistisk plakatpolitik där man skällde lika mycket på andra borgerliga som på socialdemokrater.

Denna generation är sammantaget överlägsen alla tidigare borgerliga partiledargenerationer sedan demokratins genombrott.

Deras starka roll i svensk politik framträder än tydligare i kontrast mot att Socialdemokratin haft sina svagaste partiledare i historien, med Göran Perssons fallande stjärna, Mona Sahlin och Håkan Juholt.

Nu har Anna Kinberg Batra och hennes partiledarkollegor en tuff uppgift att fylla rollen som trovärdiga och seriösa ledare som förstår väljarnas prioriteringar. Detta i kamp med färske Stefan Löfven och hans anhang.

Vem kommer att inför nästa riksdagsval, senast 2018, att framstå som de ledare Sverige behöver?

Tema: Alliansen

Scott Walker startar presidentvalet

onsdag 28 januari 2015 · 8:20

Först ut att på allvar starta sin kampanj för att bli Amerikas näste president i valet i november 2016 är Wisconsins guvernör Scott Walker, 47. Ingen har kampanjat så mycket som Walker - och vunnit så många gånger de senaste fyra åren. Han vann guvernörsvalet i både ordinarie val och framtvingat nyval (recall): 2010, 2012 och 2014.

I helgen gjorde han succé i Iowa, en viktig delstat i primärvalet (särskilt för kandidater som inte är kända på nationell nivå). Washington Post rapporterar:

Guvernör Scott Walker fick högt betyg för sitt tal till gräsrötterna i Iowa i helgen. Han har nu tagit första steget till en kandidatur i presidentvalet 2016 genom att tillsätta en valkommitté som ska sprida hans budskap och stärka hans nätverk kommande månader…

Walkers tal har bidragit till att etablera honom som en seriös kandidat i ett startfält som kan komma att inkludera mer kända namn som Jeb Bush, Mitt Romney och Chris Christie … Walker har haft en stormig mandatperiod som guvernör men han har gång på gång besegrat sina motståndare. Hans beslut att utmana offentliganställdas fackförbund skapade starka protester [men] han vann en komfortabelt seger när han omvaldes i höstas …

Hans budskap till republikanerna handlar inte om kompromisser eller samförstånd med demokraterna. I Iowa efterlyste han en stark och djärv konservativ agenda och förutspådde, byggt på egna erfarenheter i Wisconsin, att väljarna kommer att svara positivt på ett sådant ledarskap även om de inte gillar varje förslag.

“Om vi inte är rädda att tänka stort och djärvt kan vi nå resultat”, sa han. “Och om vi får jobbet gjort kommer väljarna faktiskt att stå upp för oss”.

Walker har bevisat att han är en formidabel kampanjpolitiker. Samtidigt har han som guvernör visat sig vara handlingskraftig och drivit igenom en rad beslut som upprört vänsterkrafterna. Han har infört kvalitetskrav i skolan, sänkt skatterna, balanserat delstatens budget, förbättrat företagsklimatet och därigenom skapat 150 000 nya jobb netto på fyra år i en delstat med 5,8 miljoner invånare.

Trots det konfrontatoriska budskapet framstår Scott Walker som en sympatisk person och hans ser, tycker jag, mer ut som en svensk alldaglig politiker än en karismatisk amerikan.

Efter studierna jobbade han med insamlingsarbete (fundraising) för Röda Korset. Sedan 1993 har han vunnit varje val i delstatspolitiken som han ställt upp i, och intagit allt tyngre poster.

Kanske är Scott Walker den rätte för USA efter åtta år av vänsterpolitik i Vita huset.

Tema: Amerika

Det som aldrig skulle få hända igen

tisdag 27 januari 2015 · 7:22

I dag är det 70 år sedan befrielsen av Auschwitz. Förintelsen. Symbolen för det industriella mördandet av minoriteter, främst judar. Ett barbari utan motstycke.

Efter detta fanatiska mördande blev det ett mantra från etablissemangen att säga “det får aldrig hända igen”.

Om än amatörmässigt i jämförelse med nazisterna, så händer det igen. Den med ögon, öron och hjärna har sett hur samma sorts människofientliga barbari utövas av islamister i den muslimska världen. Inte ens SVT har längre kunnat undanhålla publiken reportage inifrån områden ockuperade av Islamistiska Staten, IS, i Syrien och Irak. Där förslavas kvinnor som säljs som boskap. Där mördas de som inte tillämpar den rätta islamska uttolkningen. Kroppar skändas och släpas efter lastbilar till massgravar medan förbrytarna ler in i kameran och ropar, inte “Heil Hitler” men “Allah Akbar”. Från islamisterna i Boko Haram (som betyder “västlig utbildning är förbjuden”) i Nigeria är bilderna ännu få men telegramnyheter talar om systematiskt mördande av tusentals civila i attacker mot mindre byar.

I Sverige och Europa utsätts judar åter för systematiskt hat, om inte av nynazister så av islamister på våra gator. (Disclaimer: på samma sätt som inte alla tyskar var nazister är inte alla muslimer extrema islamister.)

Samhällets etablissemang bagatelliserar och bortförklarar hets och hat, så länge det utövas av muslimer. Justitiekanslerämbetet dömer ut Muhammedaffisch som hets mot folkgrupp medan samma ämbete friar islamistiskt hat mot och uppmaning att döda judar som lagligt (2010 och 2006). Så lyder tillämpning av svensk lag som alla riksdagspartier uppenbarligen anser rätt och rimlig.

Vad påminner det om, om inte tyskt 30-tal? Samma blundande för de barbariska mördarna nu som då. Samma svepande bortförklaringar till hat mot judar då som nu. Om inget förändras kommer vi att se samma successiva upptrappning av våldet nu som då.

Tema: Historia · Idédebatt

Socialdemokraterna nästan utplånade i Grekland

måndag 26 januari 2015 · 8:37

Det pågår nu i medierna en vilseledande ommålning av det grekiska valets segrare, vänsterextremisterna i Syriza. Det framställs som om det vore ett vanligt socialdemokratiskt parti, men det är inte sant. Syriza är ett vänsterextremistiskt parti långt ut på vänsterkanten som bildades inför parlamentsvalet 2004 genom att 13 små vänsterfraktioner av maoister, trotskister, andra kommunister och socialister gick samman. I valet samma år fick man 3,3 procent av väljarna.

Svenska medier vill utmåla dessa extremister som mer rumsrena av två skäl: man gillar vänstersegrar och vill fira framgångar för vänsterkrafter. Det lyste lycka ur ögonen på SVT:s utsände reporter när hon beskrev hur segerrusiga Syriza var under valdagen.

Ett andra skäl är att beskriva Syriza som enbart ett vänsterparti och inte vänsterextremt, är att dölja att Greklands socialdemokratiska parti Pasok närmast blivit utplånat. Pasok, som regerat landet i årtionden och har nära band med svensk socialdemokrati, fick bara 4,7 procent av väljarnas röster. Det är något som Stefan Löfven och Magdalena Andersson säkert inte vill påminnas om. Och medierna hjälper gärna till att dölja det.

Tema: Mediegranskning

Vänsterextremister ser ut att segra i Grekland

söndag 25 januari 2015 · 18:38

Partiet Syriza bildades inför parlamentsvalet 2004 genom att 13 små vänsterfraktioner av maoister, trotskister, andra kommunister och socialister gick samman. Då fick man 3,3 procent av väljarna.

I dagens parlamentsval har denna samling blivit största parti och fått uppemot 39 procent av rösterna enligt en vallokalundersökning, rapporterar Bloomberg.

Man har lovat grekerna att de ska slippa betala tillbaka de lån som övriga eurozonens medlemsländer lånat ut för att hålla det oändligt ansvarslösa landet under armarna. Man har lovat höjda löner och pensioner - som någon annan utanför landet ska betala. Grekland har använt euron för att låna allt vad tygen håller, för att aldrig anse sig ansvarigt att betala tillbaka.

Nu har grekerna, av allt att döma, valt dessa kommunister och vänsterextremister för att fullfölja denna politik.

Tyskland och Finland har rest invändningar mot att deras skattebetalare ska fortsätta att slanta upp nya miljarder euro för Greklands sanslösa ansvarslöshet. Om Grekland inte håller ingångna avtal om sanering av statsfinanserna har förbundskansler Angela Merkel antytt att Grekland inte får några fler lån och då måste lämna eurozonen.

Det är lika bra att detta sker, snabbt och utan pardon. De som missköter sin ekonomi måste lära sig att priset för det blir högt, mycket högt. Grekland bör kastas ut med huvudet före om man inte fullföljer de avtal som slutits kring krispaketen.

Tema: Europa

Istället för personstrid: formulera politik

söndag 25 januari 2015 · 10:37

I medierna pratades det länge om att Annie Lööf kommer att avgå som partiledare. Detta fiskande efter palatskupp lyckades inte, mycket tack vare att Centerpartiet hade ett öppet partiledarval där tre kandidater debatterade med varandra innan partiet valde ordförande och därmed fick en stark intern ställning från början. Nu har spekulationerna istället riktat in sig på Jan Björklund och att han måste avgå som Folkpartiets ordförande.

Dessa spekulationer kommer ofta från socialdemokratiska partikansliet i syfte att försöka försvaga den för tillfället svagaste länken i Alliansen. När samma spekulationer riktades mot Maud Olofsson kunde ursprunget spåras till just socialdemokratiskt håll i syfte att försöka sänka centerpartiet.

Att partier ägnar sig åt smutskastning av motståndare är inget märkligt, men att journalister så gärna och villigt låter sig bli socialdemokratins nyttiga idioter är mer anmärkningsvärt. Idag tog, föga förvånande, radions “Godmorgon Kamrat!” upp Jan Björklunds framtid i panelen (man ljög också om att 2014 var FP:s historiskt sämsta riksdagsval, det var det inte). Vem ligger bakom att man tar upp det ämnet? Det är knappast det mest brännande ämnet i svensk politik. Har man ringt från Sveavägen 68 och beställt temat?

Nu ser det ut att vara åratal innan vi får riksdagsval. Då är det tid att öppet, förutsättningslöst, ja, även kritiskt diskutera partiernas politik, riktning, tyngdpunkt och vägval. 10-talet kräver en helt annan ansats än tidigare. Våra samhällsproblem ser ut på ett annat sätt än på 00-talet, för att inte tala om 1900-talet. Men partierna, inte minst Allianspartierna, positionerar sig på samma sätt som alltid. Det gör att man är ur fas med tiden.

Istället för att sjunka ner i destruktiva personstrider borde partierna koncentrera sig på hur de egna värderingarna bäst kommer till uttryck i aktuella samhällsproblem och kommande utmaningar.

När det gäller utrikes- och säkerhetspolitik har Anna Kinberg Batra lyft fram att Natomedlemskap borde utredas. Om nu den svagaste regeringen i landets historia inte är villiga att stödja en utredning borde Alliansen tillsätta en egen med svensk och internationell expertis. Den kan kontinuerligt publicera delrapporter som ger bränsle till debatten. På det sättet kan Alliansen ta initiativet från regeringen.

På fråga efter fråga borde Alliansen gå på offensiven genom att själva lägga seriösa förslag byggda på gediget underlag. Så kan Alliansen ta moraliskt ledarskap för landet och låta den lilla handlingsförlamade regeringen sura på sitt kansli.

Valet 2014 visade återigen att i en demokrati vinner man inte på gamla segrar. Alliansens i en europeisk jämförelse överlägsna regeringsduglighet vägde lätt eftersom Alliansen inte orkade se framåt. Det är kraften och viljan att regera som behöver återskapas. Förslag presenteras. Lösningar argumenteras.

Vad väntar man på?

Tema: Alliansen

Succé för Eastwoods ‘American sniper’

fredag 23 januari 2015 · 0:05

När SVT och TV4 recenserade Clint Eastwoods senaste drama om verklig prickskytt i flottans specialförband var tonen nedlåtande. Eastwood “problematiserade” inte krig utan skildrar verkligheten utifrån soldaternas perspektiv. Att publiken däremot längtar efter filmer som inte tyngs av vänsterideologiska propaganda är uppenbart. “American sniper” är en dundersuccé i USA: rekordpublik första veckan för ett drama och historiens bästa biljettförsäljning för en biopremiär i januari.

Men vad skriver medierna om? Jo, att Eastwood i en scen använt en docka istället för en riktig bäbis. Aftonbladet “hånar” filmen för dessa sekunder.

Medierna ogillar filmer som inte skuldbelägger västvärldens insatser i krig och inte sympatiser med antivästliga våldsverkare. Dessa är ju alltid offer för den onda västvärlden och tar till våld i självförsvar. Att det man försvarar råkar vara förtryck, inte minst av kvinnor, hör naturligtvis inte till den “intellektuella” vänsterns problemanalyser.

Frågan är, som Free Beacon frågar, om filmindustrin lär av Eastwoods framgångar och producerar fler biofilmer utan vänsterfloskler.

Se mer: Why Does Hollywood Ignore the ‘American Sniper’ Audience?

Tema: Kultur & humor

Vardag i Saudiarabien: halshuggs på p-plats

onsdag 21 januari 2015 · 18:29

Daily Mirror rapporterar i Saudi Arabia execution: Horror video shows ‘innocent’ woman being beheaded’:

En kvinna skriker att hon är oskyldig ända till bödelns svärd hugger henne. Men det krävs tre försök för att hacka huvudet av Layla Bassim vilket framgår av video som laddats upp på internet. Protester har framförts i samband med avrättningen i Saudiarabiens heliga stad Mecca. Men upprördheten har främst varit orsakad av att avrättningen filmats och gjorts tillgänglig för hela världen. Landets religiösa polis har nu arresterat personen som filmade avrättningen.

Vad tycker svenska partier om detta högst officiella uttryck för religionen islam? Är detta något som vi ska acceptera i toleransens namn? Eller är det ett uttryck för att islam står i konflikt med upplysningens principer i den kristna världen?

Någon gång skulle jag vilja höra vad partiledarna och andra etablerade opinionsbildare anser om de delar av den officiella uttolkingen av islam som helt uppenbart är oförenliga med västvärldens grundläggande värderingar. Ska vi integrera dessa uttryck i väst? Eller ska muslimer assimileras och praktisera islam inom de gränser som västvärldens värderingar utgör?

Bär man på islamofobi om man anser dessa halshuggningar vara primitiva och barbariska?

Tänk om man någon gång fick höra någon ledande person tala klarspråk.

Se videon: Video of Saudis Behead Screaming Woman With Three Sword Strokes. Se mer media: New York Times, Foreign Policy, Daily Mail, Reason.

Tema: Islam

Tomma ord från maktlös president

onsdag 21 januari 2015 · 11:41

I natt höll president Obama sitt årliga tal till kongressen, State of the union adress. Han gjorde det inför få partivänner. Inte på 85 år har en demokratisk president haft en så liten minoritet i kongressen med sig som nu. Inte på 65 år har en sittande president förlorat så många mandat som Barack Obama.

Därför föll han tillbaka på det som en gång gjorde honom känd, hans retoriska tal. Men 2004 var han ett nytt fräscht namn som inte hade haft ansvar för någonting. Nu har han haft makten i sex år och väljarna har vänt hans parti ryggen. Då blir inte retoriken upplyftande utan deprimerande. Han hade chansen att skapa ett mer enat land men valde att splittra det än mer. Istället för att söka samförstånd var han i vissa stycken rent av arrogant mot den majoritet han måste arbeta resten av sin tid i Vita huset.

På ett område har dock presidenten som överbefälhavare alltid stor makt, över utrikespolitiken. Men där är Obama svag på grund av en naiv och tafatt hantering av Amerikas och västvärldens intressen. Världen är en mer osäker plats nu än när han tillträdde. Det krig George W Bush såg till att det fördes på islamisternas hemmaplan håller på att flyttas över till våra gator i Paris, i Bryssel, i Ottawa och överallt där krigare slår till utbildade i Syrien, Jemen och andra muslimska oroshärdar.

President Obama har blivit en symbol för västvärldens handlingsförlamning, förvirring och undergivenhet. Frågan är vem som ska ta över om mindre än två år. Fältet är vidöppet och några starka kort syns inte till. Istället dyker politiska familjer som Clinton och Bush upp i tjattret, men det skulle förvåna mig om amerikanska folket faller för namn som dessa.

Både Amerika och Europa behöver nya politiska ledare som förstår tidens krav och kan resa sig över de allt hårdare ideologiska motsättningarna för att samla folk och länder till en tydlig, stark och välavvägd politik.

Tema: Amerika

Charlie Hebdo om mediernas självcensur

tisdag 20 januari 2015 · 16:40

I senaste Meet the Press intervjuades Gerard Biard, ny chefredaktör för satirtidningen Charlie Hebdo som för drygt en vecka sedan utsattes för en islamistisk terrorattack där stora delar av redaktionen blev dödad.

Programledaren: Vi på NBC har inte visat omslag på ert nummer efter terrorattacken. Vad är din reaktion?

– Vi kan inte klaga på redaktioner i länder med totalitära regimer för att de inte publicerar våra bilder eftersom det kan stå dem dyrt, i bästa fall fängelse och som värst döden. Men å andra sidan är jag kritisk mot medier i demokratiska länder. De måste förstå att satirteckningen på omslaget inte bara är en liten figur, en liten Muhammed. Den är en symbol. En symbol för yttrandefrihet, för religionsfrihet, för demokrati och sekulär rättsstat. När medier vägrar visa denna satirteckning vägrar man försvara demokrati och religionsfrihet.

Är ni en del av det här kriget mellan radikala islamister och väst?

– Vi dödar ingen. Det måste bli ett slut på att jämställa mördarna och deras offer. Det måste bli ett slut på att anklaga satirtecknare för att kasta bensin på brasan. Det måste bli ett slut på att placera konstnärer och skribenter i samma fack som mördare. Vi är inga krigare. Vi försvarar endast en sak: frihet.

Detta utdrag ur intervjun borde ramas in och hängas upp på väggen i alla redaktions- och styrelserum överallt där man säger sig stå för demokrati och yttrandefrihet. Menar vi något med dessa värderingar måste vi stå upp för dem, inte kompromissa och svika dem

Tema: Frihet

Europa ser Hamas för vad de är: terrorister

måndag 19 januari 2015 · 21:10

Det var synnerligen pinsamt när EU-domstolen för en månad sedan plockade bort massmördarna i Hamas från unionens terrorlista. Skälet var formalistiskt och domstolen tog inte ställning i sak.

I dag har de europeiska utrikesministrarna beslutat att agera för att Hamas ska upp på listan igen, rapporterar AFP, SvD mfl.

Beskedet är glädjande och ett tecken på att Europa trots allt är beredd att ta hotet från islamistiska extremister på allvar. Vi behöver konkreta åtgärder, inte en massa snack. Det är allvar nu.

Tema: Europa · Mellanöstern

Örebro kramar jihadistkrigare

fredag 16 januari 2015 · 20:18

Uppemot 5000 personer med europeiska pass har rest till Syrien och IS för att härja, våldta och halshugga i islams namn. Många hundra av dem har återvänt till Europa, 40-80 till Sverige efter att ha utbildats, tränats och deltagit i krigshandlingar. Man kan utgå från att de därigenom har radikaliserats ytterligare.

Till SVT:s Rapport säger Rob Wainwright, chef för Euorpol, att det är omöjligt att övervaka så många potentiella terrorister.

– Problemets storlek, det diffusa nätverket och antalet inblandade gör det extremt svårt för även väl fungerande anti-terroristorgan att hejda varje angrepp.

– Det sätt på vilket man utförde angreppet mot Charlie Hebdo och andra attacker tyder på viss nivå av militär träning och ett högre mått av förmåga än vi sett tidigare.

Men i socialdemokratins Sverige har man börjat belöna dem som krigat i Syrien, meddelar Rapport. Örebro kommun hjälper återvändarna att få jobb, på ett mer aktivt sätt än de flyktingar som flytt från Syrien för att undgå att bli mördade. Det är alltså numera en karriärväg att åka till muslimskt land och massmörda civila för att sedan få jobb i hemtjänsten i Sverige.

Hur naiv får man bli i detta land?

Om Europas säkerhetstjänster öppet erkänner att man inte kan skydda civilbefolkningen mot terrordåd eftersom antalet återvändande jihadister är så stort, blir den logiska följdfrågan om dessa verkligen ska få återvända till Europa.

För att få leva och verka i Sverige måste man ställa upp på vår konstitution om demokrati, rättsstat och yttrandefrihet. Gör man inte det har man inte i detta land att göra. Om man krigar för andra värderingar i strid med de svenska har man förverkat rätten att behålla svenskt uppehållstillstånd och medborgarkap.

Om rättsstatens skydd inte kan upprätthållas för medborgarna måste regelverken ändras så att hoten minskar. Efter folkmordet i Rwanda sökte sig flera krigsförbrytare till Sverige, men om jag minns rätt så utlämnades de när deras krigsbrott uppdagades. Det är alltså inte någon större förändring att också utvisa jihadistkrigare och förbjuda ny inresa i landet. Att ha anslutit sig till en organisation som skryter om att de begår etnisk rensning och dödar civila borde räcka för att anses vara krigsförbrytare.

Någonstans måste vi faktiskt stå upp mot fiender till demokrati och frihet.

Tema: Brott & straff · Islam