Blir Nikki Haley näste president i USA?

De hoppfulla politiker som vill ha chans att vara med och tävla om att bli ett av de två stora partiernas presidentkandidat måste börja bereda marken tidigt. En som gör det med besked är Nikki Haley. Hon talade igår på Ronald Reagans presidentbibliotek under temat “Tid att välja”.

Förre FN-ambassadören Nikki Haley. Foto: YouTube.

Mycket tyder på att hon förbereder sig för att bli republikansk presidentkandidat i valet 2024.

Vem är hon?

Nikki Haley var USA:s FN-ambassadör under Donald Trump. Denna post är central i USA och har en plats i landets regering. Den som presidenten vill ha måste godkännas av senaten. Haley var en av få oomstridda utnämningar under Trump. Hon fick 96 av 100 möjliga röster i senaten .

Hon föddes 1972 och är alltså 49 år. Hon växte upp med sina indiska föräldrar i South Carolina. De hade bosatt sig där då fadern var professor i historia vid ett lokalt universitet. Hennes mamma drev en klädbutik och Nikki hjälpte tidigt till med bokföringen. Hon tog sedan civilekonomexamen.

Nikki Haleys föräldrar är sikher från Amritsar i indiska delstaten Punjab, gör hennes position stark när hon som republikan tar strid mot vänsterns allt mer fundamentalistiska identitetspolitik.

Framgångsrik politiker

Nikki Haley är en framgångsrik politiker på hög nivå. Hon var guvernör i South Carolina 2011-17 och vann återval med större marginal än när hon först kandiderade.

Även om hon stödde andra mer traditionella republikaner än Donald Trump i nomineringsprocessen, kampanjade hon för honom när han var partiets kandidat.

Trump nominerade henne, till mångas förvåning, som FN-ambassadör. Hon klarade senatens utfrågning med glans och blev en av allt färre presidentnominerade som fick stor uppslutning i voteringen, 96 ja mot 4 nej.

Därmed är Nikki Haley redan “godkänd” av det politiska etablissemanget i Washington DC. Ingen kan se henne som lättviktare.

Förenade Reagan och Trump

När hon igår höll tal vid Ronald Reagans presidentbibliotek förenade hon arvet efter Ronald Reagan med Donald Trumps. Hon försvarade Trumps resoluta utrikespolitik och dömde ut Joe Bidens svaghet. Hon jämförde honom med Jimmy Carter som allmänt anses som USA:s svagaste president i modern tid.

Den vänstervåg som nu drar fram över USA i termer av “black lives matter” och kritik mot “vithetsnormer” – som att följa lagarna, göra rätt för sig och bidra till samhället snarare än att bara kräva rättigheter från det – jämförde Haley med 1968-vågen som också skapade moralupplösning, drogmissbruk, våld och misär. Den gången var det Ronald Reagan som återskapade hopp och framtidstro.

– Den mest angelägna missionen i vår tid är att stoppa det utbredda självföraktet och återskapa modet och förnya våra övertygelser, sa Haley.

Hon menar att USA är i mycket större fara nu än för bara ett år sedan, eftersom Joe Biden “tror att reträtt är ett tecken på styrka”, men uttåget ur Afghanistan har “runt om i världen skapat bilden av ett Amerika alltför svagt för att stå upp för sig självt”.

Biden-administrationens svaghet ger möjlighet för islamistiska terrorister att i Afghanistan och Iran “främja sina syften eftersom Joe Biden har bevisat att han backar”.

Då Sovjet, nu Kina

Nikki Haley jämförde nutid med Ronald Reagans tid, då Sovjetunionen var den dominerande motståndaren mot USA och västvärldens frihet. Hon menar att USA måste lära av Reagan när man nu har Kina att tampas med.

– Jag såg vid FN att när Amerika står upp, retirerar våra fiender. Barbarerna i världen skräms som ingenting annat av ett självsäkert och starkt USA byggt på vårt mod och övertygelser, slog Haley fast.

Presidentvalskampanj på gång?

Detta tal är inte ensamt ett tecken på att Nikki Haley tänker försöka bli presidentkandidat för republikanerna. Det finns medieuppgifter att hon planerar en turné i den viktiga delstaten Iowa. Hon har också börjat rekrytera kampanjfolk och uppvaktar donatorer som kan bidra till en kommande kampanj, rapporterar RealClearPolitics.

Hon har också försonats med Donald Trump, som hon har regelbundna samtal med. Detta efter att hon kritiserade honom för att ifrågasätta valresultatet förra vintern.

Visst framstår Nikki Haley som ett fräscht och intressant namn?

Det är nästan så att man redan ser fram mot nästa presidentval…

*

Se: tal av Nikki Haley i YouTube.