Wilhelm Agrell: signalspaning viktigast av all underrättelseverksamhet

Wilhelm Agrell är inte bara professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, utan har också länge varit en av de ledande opinionsbildarna kring freds- och konfliktforskning. Han kan sanneligen inte beskyllas för att vara någon hök, utan har ofta riktat kritik mot försvarsmakten från vänster. Och även om han är kritisk till FRA-lagen, så är han inte emot signalspaning. Till SVT:s Rapport säger han, Signalspaning är helt central:

— Den är så betydelsefull att andra former av insamling egentligen är ganska meningslösa. Signalspaning följer skeenden i omvärlden kontinuerligt. Klipper vi av allt det här famlar vi i mörkret ute i världen.

Det han vänder sig emot är att integritetsskyddet inte borde delas upp på fyra kontrollinstanser, så som det blivit med Fredrik Federleys tillägg, utan en instans:

— Jag skulle vilja se ett kontrollorgan som har insyn i verksamheten, som kan se vad man spanar efter, vad man har för sökbegrepp, vad man samlar in och vad man rapporterar vidare till olika kunder.

Jag tycker det är dags att FRA-kritikerna riktar in sig på just detta, integritetsskyddet när signalspaning sker. Så länge kritiken handlar om att stoppa all signalspaning, skjuter man över målet. Det är inte trovärdigt. Sverige är ingen isolerad och fredad ö i världen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen