Dick Erixon Dick Erixon i Pressklubben, SVT24.


Publicerat: 2006-01-14


Vem är Dick Erixon?
- Borgerlig debattör, bloggare och egen företagare/redovisningskonsult. Förut bl a ledarskribent i Finanstidningen och sjukvårdspolitiker (c) - numera partipolitiskt oberoende.

Varför egen hemsida?
- Saknar den möjlighet som Finanstidningens ledarsida gav mig: att snabbt, kort, vasst och i bästa fall med humor kommentera och analysera dagsaktuella händelser i politik och samhälle. De åsikter och den stil jag representerar saknas i svensk mainstreammedia. Internet är därför en utmärkt arena. En blog, 'Webbdagbok', behövs inte etablissemangets godkännande.

Vilken är din politiska färg?
- Ja, säg det. Har av andra blivit kallad både ”rebell” och ”konservativ”, ”nyliberal” och ”frisinnad”, ”extremist” och ”centerpartist”. Etiketter är meningslösa på personer som tänker fritt och kritiskt hellre än att vara bokstavstrogna gentemot en viss organisation, parti eller rörelse.

Men någon etikett måste väl passa?
- Den minst dåliga etiketten är förmodligen ”libertarian-communitarian”, som betyder att jag alltid sätter individen före kollektivet men ändå tror att gemenskaper, moral och dygder är - för individen - viktiga instrument för att skapa trygghet och sammanhang i friheten. Men gemenskaperna ska vara frivilliga, inte påtvingade av staten. Moral och dygder är spelregler som varje människa väljer att följa, eller låter bli - och tar konsekvenserna av det.

Varför kallar du sidan "i hjärtat rebell"?
- Svenska Dagbladet kallade mig så i en ledare om min skrift Svaghetens moral. Gillar det. Vill man passionerat ändra det stela och ingrodda folkhemmet för att göra människor bättre rustade för framtiden är man väl ... rebell?

Dick Erixon Du gillar inte form och stil på svensk samhällsdebatt?
- Nej. Politikeruppdraget härstammar i Sverige från ämbetsmännen i konungens tjänst. Regeringens statsråd agerade som rådgivare åt monarken. Denna tradition lever kvar än i dag: den som vill framstå som seriös måste framföra sitt politiska budskap i dödligt trist byråkratprosa och aldrig föreslå mer än marginella förändringar. Bara den som är grå och tråkig blir tagen på allvar i svensk samhällsdebatt.

Men du vägrar ställa in dig i ledet?
- Ja, den anglosaxiska traditionen är mindre högtravande och förstår att uppskatta en blandning av respekt för kunskap och engagerande retorik som ger liv åt den politiska argumentationen.

Är inte politik för allvarligt för känslor?
- Samhällsdebatten kunde vara trist och byråkratisk i en förgången aristokratisk tid då få var inblandade. I vår demokratiska tid där vi vill att så många som möjligt ska delta krävs engagemang och puls för att debatten ska intressera. Engagemang och puls behöver inte alls betyda att kunskap och fakta blir lidande. Tvärtom kan god retorik förmedla kunskap bättre än torra utläggningar.

Vilken är din bakgrund?
- Har jobbat som ekonom och kamrer under tio år i SJ och Röda Kors-stiftelse, heltidspolitiker i fem år, projektledare under fyra år i Näringslivets Mediainstitut och Timbro. Är numer egen företagare och utför uppdrag inom områdena samhällsanalys och opinionsbildning samt ekonomi och redovisning.
Dick Eriksson stavar Eriksson med x = Erixon