- frihetens röst i det digitala ljudflödet


Frihetsjournalens poddradio, avsnitt 14:

Sverige har liberaliserats i snabb takt sedan 27 år

Frihetsjournalens poddradio intervjuar nationalekonomen ANDREAS BERGH som denna vecka släpper en ny bok som ställer en del uppfattningar om svensk ekonomi på huvudet. Programledare: Dick Erixon (29 min).



Ladda ner MP3-fil

I boken Den kapitalistiska välfärdsstaten tar nationalekonomen Andreas Bergh ett steg bakåt för att kunna studera svensk ekonomisk utveckling i stora drag, snarare än att drunkna i detaljer - det som annars är så vanligt.

Det gör att han avslöjar perspektiv som är riktigt överraskande och tänkvärda.

Bergh visar att Sverige sedan 1980 genomgått den största liberaliseringen av alla länder i den fria världen. Listan över viktiga avreglerande reformer är lång, mycket lång, och den påbörjades av Thorbjörn Fälldin genom att avskaffa Televerkets monopol på att sälja telefonsvarare. (Man började också, för första gången i modern tid att spara i statsbudgeten genom bland annat karensdagar i sjukförsäkringen.) Sedan har de liberala reformerna kommit slag i slag - också under socialdemokratiska regeringar.

Just eftersom reformerna skett i bred politisk enighet har de inte resulterat i hårda ideologiska strider, och därför har vi inte uppmärksammat vilka stora förändringar som skett.

Detta är naturligtvis mycket glädjande. Vi som länge talat om att de ett hundra åren av tillväxt 1870-1970 har följts av 35 år av stagnation och regleringar måste välja nya formuleringar. Den verkliga stagnationen skedde 1970-1980. Sedan återtog Sverige reformagendan.

Men under det galna 1970-talet gick så mycket fel att 27 år av liberaliseringar ändå inte kunnat bryta det höga skattetrycket, som fortfarande är 10 procentenheter högre än övriga OECD, och det stora bidragsberoendet som fortfarande innebär att var femte vuxen svensk försörjs på bidrag (1970 var det var tionde vuxen).

Uppdraget för borgerlig opinionsbildning är alltså att eftersträva fortsatta reformer - och detta utifrån en vinnande position. Vi måste sluta se oss som dem som går mot strömmen!

[11 december 2007]

Besök arkivet för att lyssna på äldre avsnitt.