- frihetens röst i det digitala ljudflödet


Frihetsjournalens poddradio, avsnitt 2:

Regeringens tystnad och folkpartiet bakom kulisserna

Andra avsnittet av Frihetsjournalens poddradio. DICK ERIXON inleder med kommentar med anledning av att regeringens kommunikationsansvariga haft ett möte med frihetliga bloggare. Dessutom medverkar bloggaren och kommunalrådet MATHIAS SUNDIN som intervjuas om korridorsnacket under folkpartiets landsmöte i helgen. Programledare: Dick Erixon. (33 min)

Lyssna här:

Ladda ner MP3-fil

För första gången har de fyra regeringspartiernas kommunikationsansvariga träffat bloggare med frihetlig inriktning. Istället för att upprepa deras försvar av regeringen och påståenden om att regeringen inte alls är tyst, gör Dick Erixon en analys om varför det blivit så tyst i Rosenbad. Mötet demonstrerade i sig en förklaring, då regeringsföreträdarna inbördes var osäkra på hur mycket de fick säga. Det starka fokus på enighet som råder innebär att varje ord som sägs måste vara förankrat och godkänt av alla partierna. Det skapar en tröghet som gör att statsråd och andra drar sig för att alls säga något i debatten eller framträda i medier. Analysens slutsats är att regeringspartierna måste släppa lös åtminstone några röster som friare kan delta i debatten.
(7 min)

Bloggaren och kommunalrådet i Norrköping Mathias Sundin intervjuas om vad som hände på folkpartiets landsmöte i helgen.

Stämningen är nu mycket bra, om man jämför med förra mötet på riksnivå i våras, menar Sundin. Partiledarbytet innebär en nystart för partiet. Samtidigt är ombuden mycket nöjda med att Lars Leijonborg sitter kvar i regeringen.

Mest strid blev det om biståndet, där de mer klassiskt inriktade liberalerna vill se en noll-vision - alltså att bistånd ska bli onödigt genom utveckling bort från fattigdom. Här dök gamla vänsterargument upp från snällisterna. Den andra heta frågan var arbetsrätten, där partiledningen räddade sig genom att lägga frågan i en utredning. Landsmötet bekräftade dock tidigare beslut om att folkpartiet vill liberalisera LAS.

På frågan om relationen mellan snällisterna och kravliberalerna menar Sundin att Jan Björklund på ett utmärkt sätt förenade dem i sitt installationstal.

Något förvånande är kanske att den känsligaste frågan, integrationspolitiken, inte alls kom upp på landsmötet. Men Sundin menar att någon ändrad kurs inte är förestående. Omprövningen av den misslyckade integrationspolitiken ska fortsätta.
(21 min)

Sista inslag i programmet är några telegram:
- Djurrättsaktivister anser att Al Gores matvanor är ett hot mot växthuseffekten.
- Kinesiska medier rapporterar att korruption bland höga chefer ofta avslöjas av deras älskarinnor.
- Den svenska biståndsindustrin avslöjas i ny bok.

[12 september 2007]